Ροδόπη: Οι αλιείς του Φαναρίου…

Ροδόπη: Οι αλιείς του Φαναρίου…Η κα Σταυρούλα Τσατσαρίδου νέο κορίτσι πρωτοπάτησε στο καΐκι, μόλις είχε αρραβωνιαστεί τον σύζυγό της κι από τότε, 43 χρόνια μετά δεν το απαρνήθηκε στιγμή. Εκεί πάνω την συναντήσαμε να ξεψαρίζει δίχτυα. «Έχω πάρα πολλά χρόνια που ασχολούμαι. Από το 1977 που αρραβωνιάστηκα είμαι μέσα στο καϊκι. Είναι πολύ δύσκολη η ζωή. Ζούμε μεροδούλι- μεροφαϊ δεν περισσεύει για τίποτα άλλο , δεν μπορούμε με το ζόρι να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε δίχτυα. Και το πετρέλαιο ακόμη με δυσκολία το προμηθευόμαστε. Δεν πιάνουμε τα ψάρια που θέλαμε, έχουμε και τα δελφίνια κάθε μέρα, τρώνε τα ψάρια, χαλάνε τα δίχτυα, το πήραμε απόφαση. Μισά- μισά πια. Τι να κάνουμε;»

Κώστας Τσατσαρίδης: Πρέπει να γίνει μια παύση της αλιείας μόνο έτσι θα σωθεί η θάλασσα
Ροδόπη: Οι αλιείς του Φαναρίου…Στον ίδιο χώρο και ο σύζυγος της ο κος Κώστας Τσατσαρίδης , μαζί ανοίγονται στο Θρακικό μαζί ξεψαρίζουν τα δίχτυα. Ώρες ατέλειωτες οι δυό τους πάνω στο μικρό τους καΐκι. «Η δουλειά για να πάει καλύτερα πρέπει να σταματήσουν τα συρόμενα, τα εργαλεία και εμείς ακόμη για δύο χρόνια για να μπορέσει να ανακάμψει η θάλασσα. Να μας δώσουν άτοκα δάνεια, για δύο χρόνια, όλους τους ψαράδες, να ανοίξουν όλα τα στόμια στα ιχθυοτροφεία για να γίνει αναπαραγωγή των ψαριών.» δηλώνει και προσθέτει « Όταν τα ιχθυοτροφεία παίρνουν το γόνο από τη θάλασσα και δεν βγαίνουν έξω να γεννήσουν τα ψάρια, να γίνει αναπαραγωγή, οι τράτες μαζεύουν το γόνο, το ψιλό ψαράκι , οπότε εμείς μαζεύουμε πού και πού κανένα ψάρι. Πρέπει να γίνει μια παύση της αλιείας μόνο έτσι θα σωθεί η θάλασσα.»

Κώστας Λιακάκης: Είμαι από παιδί δίπλα στη θάλασσα
Ροδόπη: Οι αλιείς του Φαναρίου…Λίγα μέτρα από το δικό τους καΐκι, στο ίδιο λιμανάκι του Φαναρίου βρίσκεται ο κος Κώστας Λιακάκης, «από παιδί ασχολούμαι, από 15 ετών. Τώρα είμαι 38 ετών.» μας είπε και μας καλωσόρισε χαμογελώντας. « Προβλήματα υπάρχουν πάντα. Έχουμε τα δελφίνια που μας καταστρέφουν τα δίχτυα, τις χελώνες, όλα αυτά για μας είναι καταστροφή. Μας κόβουν το μεροκάματο, πηγαίνουμε στη δουλειά κι αυτά που είναι να πιάσουμε για να ζήσουν οι οικογένειές μας μας τα τρώνε και μας καταστρέφουν τα εργαλεία.» παραπονιέται πάντα με την ίδια έγνοια και την ίδια αγάπη για το χώρο του. «Τα ψάρια είναι πιο λίγα κι αυτό οφείλεται στην υπερ-αλίευση.» παρατηρεί κι εξηγεί: «Υπερ-αλίευση από ερασιτέχνες, από επαγγελματίες που δεν κρατάνε τους Νόμους. Η θάλασσα θέλει φροντίδα και προσοχή για να μπορέσει να συνεχίσει να έχει παραγωγή και μεροκάματο για μας.»

Φώτο: Σταυρούλα Τσατσαρίδου, Κώστας Τσατσαρίδης, Κώστας ΛΙακάκης, Φανάρι Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες- βίντεο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος