Εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία έκλεισαν, οι λαϊκές αγορές συρρικνώθηκαν ή δεν πραγματοποιούνται καθόλου όπως στη Ροδόπη και έτσι οι πωλήσεις μειώθηκαν στο 80% έως και στο 90%. Μόνο τα Σούπερ Μάρκετ, που παραμένουν ανοιχτά, τροφοδοτούνται και σε αυτά η κίνηση έχει κατά πολύ μειωθεί.

Ο Μπαϊράμ Αλή Ουμίτ, πρόεδρος Σωματείου Λαϊκών Αγορών Ροδόπης, παραγωγός στο Κόσμιο μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής δεν έκρυψε την αγωνία του. Ένα μήνα χωρίς λαϊκές αγορές με τους παραγωγούς λαχανικών, κηπευτικών και φυτών να μην μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που έχουν ήδη παράξει. «Είμαστε υπέρ των μέτρων προστασίας κι αποφυγής της διασποράς του ιού, αλλά θέλουμε οι υπεύθυνοι να βρουν μια λύση και για μας και να μας βοηθήσουν να πουλάμε τις παραγωγές μας.» δήλωσε προσθέτοντας πως «όλοι οι παραγωγοί στο Νομό βογκάμε γιατί δεν μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας. Ό,τι έχουν παράξει αυτή την εποχή οι παραγωγοί στέκεται απούλητο, και ο καθένας προσπαθεί να βρει ένα τρόπο για να τα πουλήσει.»

Μαρούλια, κρεμμυδάκια, άνηθος, μαϊντανός και σπανάκι τα λαχανικά της εποχής, το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που βγάζουν φυτά και άνθη. «Κι αυτά τα φυτά για να γίνουν και για να τα δείτε αυτή την εποχή όπως είναι δόθηκαν πολλά χρήματα. Θέλουμε να μας βοηθήσουν λίγο για να μπορέσουμε να πουλήσουμε τα προϊόντα και να μην έχουμε αυτά τα χάλια. Δουλέψαμε τόσα χρόνια κάναμε ένα όνομα και δεν θέλουμε να χαθεί μέσα σε είκοσι μέρες. Είμαστε υπέρ των μέτρων προστασίας, αλλά θέλουμε να μας βοηθήσουν να τα πουλήσουμε. Να μας δώσουν ένα μέρος για να κάνουμε ένα υπαίθριο εμπόριο σε κάθε χωριό για να μπορέσουμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας.»

Η ίδια αγωνία συντροφεύει και τον συνάδελφό του, τον κο Γιώργο Κουτρουλό, παραγωγό κηπευτικών, φυτών και άνθεων στη Σάλπη Ροδόπης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου. « Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση των προϊόντων μας. Κάνω έκκληση σε όλους τους Βουλευτές της Ροδόπης, στους Δημάρχους, στον Περιφερειάρχη να κάτσουν κάτω και να βρουν μια λύση να μας βοηθήσουν να διαθέσουμε τα προϊόντα μας. Κανονικά αυτή την εποχή θα πουλούσαμε φυτά στα νοικοκυριά να βάλουν στους κήπους τους. Εάν δεν βάλει ο κόσμος φυτά, θα έχουμε πρόβλημα να κοιτάξουν και λίγο παραπέρα τη διατροφική αλυσίδα.»

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουλό, σε λίγες μέρες, ο ίδιος αλλά και άλλοι συνάδελφοί του θα βγάλουν ντομάτες, αγγούρια, πιπέρια, κηπευτικά, τα οποία, εφόσον τα μέτρα συνεχίζονται, θα έχουν επίσης πρόβλημα με τη διάθεσή τους.

Ο κος Γιώργος Κουτρουλός

«Θέλουμε τη βοήθεια τους. Θέλουμε να μας βοηθήσουν να διαθέσουμε τα προϊόντα μας στον κόσμο. Σήμερα ο κόσμος πληρώνει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ δύο ευρώ το κιλό τις ντομάτες, ενώ οι φίλοι μας οι Κρητικοί τις έχουν πουλήσει με είκοσι λεπτά! Να δουν και αυτό το θέμα. Θα σταλεί και εγγράφως στους βουλευτές από το Σωματείο μας το αίτημα μας, αλλά  και από την Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης σε μια προσπάθεια να γνωστοποιήσουμε  το πρόβλημα μας.» δηλώνει και προτείνει « Να γίνουν κάποιες μικρές λαϊκές αγορές τουλάχιστον για τα εποχιακά προϊόντα που είναι πολύ ευπαθή. Έχουμε αρχίσει και πετάμε ήδη. Αν συνεχιστεί αυτό, θα πετάξουμε πολλά. Δεν θα μπορέσουμε να παράξουμε, θα σταματήσει η παραγωγή.»
Φώτο: Οι παραγωγοί στα φυτώρια- θερμοκήπια τους. ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: