Ο κος Γιώργος Κεφάλας

Το κατεξοχήν χωριό των κτηνοτρόφων κάποτε, στο Γλυκονέρι επισκεφτήκαμε μεσούσης της πανδημίας του  κορονοϊου, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Λιγοστά τα κοπάδια που έχουν απομείνει, λιγοστές και οι ελπίδες ότι κάτι καλό θα προκύψει για εκείνους από την πώληση των αρνιών και των κατσικιών που ήδη έχουν έτοιμα.
«Πρέπει κι εμάς να μας δώσουν μια χρηματική στήριξη, όπως τόσους άλλους. Όλοι αγοράζουμε ζωοτροφές. Ό,τι παραγωγή μένει είναι χάσιμο και ταλαιπωρία.» μας είπε ο κος Γιώργος Κεφάλας, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα μην κρύβοντας την αγωνία του για το αύριο.

Η κα Μαρία Χαϊνη με το κοπάδι της

Εκατοντάδες μέτρα πιο εκεί, στο δικό της βοσκοτόπι με το δικό της κοπάδι η κα Μαρία Χαϊνη. «Δεν μπορούμε να πουλήσουμε, ούτε κατσικάκια, ούτε αρνιά. Οι κτηνοτρόφοι είμαστε πάρα πολύ στεναχωρημένοι. Δεν έχουμε καμία ενίσχυση από το κράτος, δεν μας δίνει σημασία καθόλου, οι τιμές είναι πάρα πολύ φθηνές, όχι μόνο τώρα, αλλά και το Πάσχα.» σημείωσε η κα Μαρία Χαϊνη προσθέτοντας «Φοβάμαι πως δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε, σταμάτησαν να έρχονται οι έμποροι λόγω κορονοϊού. Το μέλλον μας αβέβαιο.» Η ίδια έχει έτοιμα προς πώληση εν όψει του Πάσχα σαράντα κατσίκια. «Τα αρνιά μεγαλώνουν και δεν τα παίρνουν. Χρειάζεται να αγοράσουμε τροφές, το κράτος δεν μας δίνει κάποια ενίσχυση για να τα καταφέρουμε» λέει κι αποκαλύπτει τα «μέτρα» που παίρνονται για την προφύλαξη από τον  κορονοϊό. «Κάθε ένας μόνος του, δεν ζυγώνουμε κοπάδι άλλου και δεν πάμε πουθενά. Φυλαγόμαστε, όσο μπορούμε.» σημειώνει προσθέτοντας με νόημα: «Η δουλειά, όμως δουλειά. Η δουλειά δεν σταματάει.»

Ο κος Χρήστος Πιστόλας ακολουθεί το κοπάδι του

Ο πιο παλιός κτηνοτρόφος του χωριού είναι ο κος Χρήστος Πιστόλας. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ασχολείται λέει μην κρύβοντας την αγανάκτησή του. «Πρέπει να μπαίνει τιμή ασφαλείας. Δύο έμποροι είναι εδώ. Συνεννοούνται, έρχονται και χτυπούν τις τιμές. Προστασία από το κράτος «μηδέν». Όταν δεν έχεις προστασία από το κράτος τι περιμένεις; Δίνουμε το γάλα 70 λεπτά και κάνουν έξι μήνες να μας πληρώσουν. Δεν είναι λίγο να είναι απροστάτευτο το επάγγελμα.» δηλώνει. Έχει έτοιμα προς πώληση τριάντα αρνιά για το Πάσχα. «Οι μεσίτες φοβούνται να γυρίσουν από μαντρί σε μαντρί. Είμαι αγανακτισμένος, δίνουν ό,τι τιμή θέλουν. Δεν γίνεται έλεγχος, γίνονται «ελληνοποιήσεις» και τις πληρώνει ο κτηνοτρόφος. Ήρθε και ο κορονοϊός και έδεσε.» καταλήγει και ακολουθεί το κοπάδι του, έτσι όπως έκανε μια ζωή.
Φώτο: Φωτογραφίες από τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια του Γλυκονερίου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: