Αντιμέτωποι με ένα θλιβερό θέαμα ήρθαν οι λουόμενοι στην περιοχή της Αρωγής, στο Φανάρι της Ροδόπης. Μια καρέτα-καρέτα, μία μεγάλη θαλάσσια χελώνα την ξέβρασε το κύμα νεκρή. Μπορεί να σήμανε συναγερμός και να έφτασε επί τόπου το Λιμενικό Σώμα, ωστόσο, για το άτυχο θηλαστικό ήταν ήδη αργά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Ροδόπη μια καρέτα-καρέτα εντοπίζεται νεκρή, παρόμοια περιστατικά παλιότερα έχουν καταγραφεί στον Ίμερο και στην Μαρώνεια.

Με το καβούκι της, να αποτελείται από κεράτινες πλάκες καφεκόκκινου χρώματος, αρκετά εντυπωσιακή, με λιγότερα από τα 90 κιλά, που λέγεται πως ζυγίζει κατά μέσο όρο, αποτέλεσε, ακόμη και νεκρή, πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η καρέτα –καρέτα τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά κι ασπόνδυλα με ιδιαίτερη προτίμησή στις τσούχτρες. Ζει στη θάλασσα, αλλά η διαιώνισή της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια-, και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα!

Μπορεί η περιοχή της Αρωγής να μην αποτελεί φημισμένη περιοχή ωοτοκίας για την καρέτα –καρέτα, ωστόσο, τα καθαρά νερά του θρακικού πελάγους γίνονται συχνά πυκνά καταφύγιο για εκείνες με τους αλιείς της περιοχής να κάνουν λόγο για αύξηση του πληθυσμού τους.
Φώτο:Η άψυχη καρέτα –καρέτα στην Αρωγή της Ροδόπης

Μοιράσου το άρθρο: