Σ. Χατζηφωτίου: Μηδενική αποδοχή και ανοχή της βίας κατά των γυναικών

Η πανδημία του κορονοϊού, τα οικονομικά προβλήματα, η αναγκαστική συνύπαρξη στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού λόγω καραντίνας δημιουργούν το πεδίο εκείνο που “ευνοεί” τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας Σεβαστή Χατζηφωτίου, με αφορμή τη σημερινή Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα, καλώντας σε επαγρύπνηση και δράση όλους, επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει στην ελληνική κοινωνία μηδενική αποδοχή και ανοχή της βίας κατά των γυναικών, τιμωρία των ενόχων, δημιουργία δομών στήριξης και προστασίας των θυμάτων, και, κυρίως, αλλαγή του οικογενειακού και κοινωνικού παραδείγματος μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών διαδικασιών.

62 γυναικοκτονίες και επτά απόπειρες σημειώθηκαν το 2019 στη χώρα μας, λέμε, και μας σχολιάζει ότι “Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο εν εξελίξει. Παρόλο που γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπισή του. Υπάρχουν πολλές δράσεις -μέρες σαν και τη σημερινή- που δε θα πρέπει να είναι η μοναδική που θα θυμόμαστε το θέμα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να μη φτάνουμε να προσθέτουμε νούμερα κάθε φορά με το τέλος μιας ημερολογιακής χρονιάς».

Στα στατιστικά δεδομένα έρχονται να προστεθούν και τα νέα νούμερα που έφερε ο υποχρεωτικός εγκλεισμός λόγω της Covid-19. «Παγκοσμίως έχει καταγραφεί τουλάχιστον 1/3 αύξηση σε όλες τις χώρες για τη βία κατά των γυναικών μετά τον αναγκαστικό εγκλεισμό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων γενικότερα που μιλούσαν για μια πανδημία μέσα σε μια άλλη πανδημία -η «σκιώδης πανδημία», όπως ονομάστηκε. Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ένα ακόμη φαινόμενο μέσα σε ένα ήδη δυσάρεστο υπάρχον φαινόμενο.»

Τι πρέπει να γίνει; “Νομοθεσία, εκπαίδευση, κοινωνία εν γένει και η κοινωνία πολιτών που είμαστε όλοι μας, ο καθένας από εμάς και η καθεμία. Έτσι, ώστε ο κάθε άξονας να μπορεί να βελτιώνει, να ασχολείται με το θέμα αυτό, να δημιουργεί δράσεις. Να βελτιώνει την υπάρχουσα συνθήκη, όπως η νομοθεσία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη συμπερίληψη κι άλλων πραγμάτων και στη νομοθεσία για θέματα των ΛΟΑΤΚΙ, τις έμφυλες ταυτότητες κοκ.»

Η κ. Χατζηφωτίου μιλά και για τη σημασία της οργάνωσης του εκπαιδευτικού συστήματος με τρόπο ώστε «να δημιουργούνται περιβάλλοντα ανάπτυξης θεμάτων συναισθηματικής έκφρασης, διαθεματικότητας κ.α. Ένα σύγχρονο σχολείο δεν μπορεί να είναι γνωσιοκεντρικό πια».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος