Στις 15 Οκτωβρίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί για εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κομοτηνής. «Όσοι και όσες υποβάλλουν αίτηση εγγραφής θα πρέπει να έχουν διάθεση να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τα δύο χρόνια που διαρκεί η φοίτηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» δηλώνει ο διευθυντής του Σχολείου, ο κος Ηλίας Βλάχος σημειώνοντας πως περιμένουν από το Υπουργείο Εσωτερικών την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη της καθαρίστριας με αποκλειστική της αρμοδιότητα την καθαριότητα του χώρου του ΣΔΕ Κομοτηνής για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση αυτά τα τρία (με τη φετινή χρονιά) χρόνια λειτουργίας να βλέπουμε να έρχονται άνθρωποι που ολοκληρώνουν.Ελάχιστοι είναι αυτοί οι μαθητές που έχουν σταματήσει κι αυτοί για σημαντικούς λόγους.» σημειώνει ο κος Βλάχος και τονίζει ότι «Ολοκληρώνουν σε δύο χρόνια την φοίτηση στο ΣΔΕ και παίρνουν κανονικό απολυτήριο Γυμνασίου, δηλαδή ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου του πρωινού Κύκλου Σπουδών και μπορούν να συνεχίσουν ολοκληρώνοντας τις σπουδές στους στο Λύκειο».

Ο διευθυντής του ΣΔΕ Κομοτηνής, Ηλίας Βλάχος

Δύο χρόνια λειτουργίας μετρά το ΣΔΕ Κομοτηνής και ήδη σαράντα απόφοιτοί του έχουν συνεχίσει στο Λύκειο, είτε στο ΕΠΑΛ, είτε στο Εσπερινό Λύκειο. «Μέχρι στιγμής έχουν αποφοιτήσει γύρω στα 100 άτομα.» προσθέτει ο κος Βλάχος και σημειώνει πως τον έχουν εντυπωσιάσει πάρα πολλοί χαρακτήρες, άνθρωποι, συμπολίτες οι οποίοι έκατσα ν ξανά στα θρανία, καθώς  ήρθαν συνειδητοποιημένοι να ολοκληρώσουν αυτό που κάποτε δεν κατάφεραν. «Δεν κατάφεραν όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί οι συνθήκες το επέβαλαν.» Όπως εξηγεί πολλοί άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βοηθήσουν τους γονείς τους. «Άλλοι στα χωράφια, άλλοι στη φύλαξη των ζωντανών , για να βοηθήσουν την μητέρα τους γιατί ο πατέρας τους δυστυχώς ο πατέρας τους είχε πεθάνει. Ακούς αυτές τις ιστορίες των μαθητών και καταλαβαίνεις ότι εσύ ο διευθυντής δεν μπορείς να κάνεις πίσω στην παροχή της Εκπαίδευσης κι οφείλεις να κάνεις πολύ περισσότερα από όσα σου ορίζει το Υπουργείο».
Όσον αφορά στην πληθυσμιακή σύνθεση των μαθητών του ΣΔΕ Κομοτηνής; Η πλειοψηφία των μαθητών είναι μεταξύ 40 και 50 ετών (οι εγγραφές από τα 18 έτη και μετά), μισοί μισοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι. «Τα προβλήματα που τους ανάγκασαν να σταματήσουν το σχολείο είναι κοινά.» παρατηρεί ο κος Βλάχος. Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει να στείλει; Το όνομα του σχολείου: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας γιατί όπως λέει « Η δεύτερη ευκαιρία δεν είναι για πάντα» εξηγώντας ότι «Το δύσκολο βήμα είναι η αίτηση εγγραφής από εκεί και μετά είναι πολύ απλά τα πράγματα.» και προτρέποντας « Ας μην τον σκέφτονται κι ας έρθουν. Η εκπαίδευση είναι το Άλφα και το Ωμέγα ας μην ακούνε σχόλια του τύπου: «Πού πας σ’ αυτή την ηλικία;» Στο σχολείο έρχεται δεν πηγαίνει κάπου αλλού που θα έπρεπε να ντρέπεται».

Φώτο: Ηλίας Βλάχος, διευθυντής – ΣΔΕ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: