«Η συγκέντρωση ρούχων και υποδημάτων για επαναχρησιμοποίηση είναι μια πολύ καλή κίνηση» δηλώνει το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, ο κος Σωκράτης Γρηγορόπουλος.

«Δυστυχώς, στις μέρες μας υπάρχει μια τάση να τα βάζουμε σύμμεικτα τα σκουπίδια όλα και μάλιστα μια ακόμη πιο φοβερή και απαράδεκτη τάση να προχωρούμε στην καύση σκουπιδιών. Αυτό είναι απαράδεκτο!» δηλώνει ο κος Σωκράτης Γρηγορόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημείωσε πως ο στόχος και από την ΕΕ αλλά και από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, αφορά:
Πρώτον, την  μείωση των απορριμμάτων. Δεύτερον, την επαναχρησιμοποίηση όποιων υλικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τρίτον την ανακύκλωση. Τα τρία “R”.

Η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης πιστεύει ότι μπορούμε όλοι να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα  στην μείωση των απορριμμάτων. «Σκεφτείτε ότι ο καθένας από εμάς, όταν φτάνει στο σπίτι του κι αδειάζει τις τσάντες πόσες συσκευασίες πετάει. Ας ψάξει να βρει το ίδιο το προϊόν σε μεγαλύτερες συσκευασίες ώστε να το αποφύγουμε.» δηλώνει ο κος Γρηγορόπουλος και σημειώνει πως «ένα κουτάκι που είχε μέσα του ένα προϊόν μπορούμε να το κρατήσουμε και να το επανα-χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη δουλειά, για παράδειγμα να βάλουμε βίδες ή άλλα πράγματα που θα χρησιμοποιήσουμε.»

Ένα τρίτο στάδιο είναι η ανακύκλωση, ανακύκλωση παντού σε ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί, ρούχο, χαρτί, μέταλλο, ο,τιδήποτε.

«Σε μια παλαιότερη έρευνα της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και του Πανεπιστημίου είχαμε βρει ότι το 20% των απορριμμάτων είναι χαρτί και μπορούμε να το ανακυκλώσουμε. Τα ποσά είναι συντριπτικά υπέρ της ιδέας της ανακύκλωσης.» δηλώνει ο κος Γρηγορόπουλος σημειώνοντας με νόημα: «Παρόλο αυτά, δυστυχώς, στις μέρες μας υπάρχει μια τάση να τα βάζουμε σύμμεικτα τα σκουπίδια όλα και μάλιστα μια ακόμη πιο φοβερή και απαράδεκτη τάση να προχωρούμε στην καύση σκουπιδιών. Αυτό είναι απαράδεκτο!»

Ρεπορτάζ-Κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: