Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν χθες οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις, για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις σε σκληρή γλώσσα από τον επικεφαλής της Παράταξης, Περιφερειακή Σύνθεση, Χριστόδουλο Τοψίδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιο Μωραΐτη, την παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και την περιφερειακή σύμβουλο Θάσου της Περιφερειακής Σύνθεσης Μαρία Πολυμέρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, Στέλιο Μωραΐτη, που μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, «οι επιχειρήσεις της περιφέρειας και ειδικά της Ξάνθης, που επλήγησαν από την πανδημία, δεν στηρίζονται οικονομικά, βάσει της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, που υπάρχει για αυτό το σκοπό. Τα χρήματα δίνονται σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς να γίνεται αξιολόγηση των λειτουργικών εξόδων και τους τζίρους των ετών 2019-2020, προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά επλήγησαν και όχι να πάρουν χρήματα και αυτοί που κατέγραψαν κέρδη. Πώς να λάβει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κάποιος επιχειρηματίας, που χρωστά σε ΕΦΚΑ και ΔΟΥ;», αναρωτήθηκε ο κ. Μωραΐτης.

Επί πλέον πρόσθεσε πως θα αποστείλουν τα επιμελητήρια ένα έγγραφο στον Περιφερειάρχη, μέσω του οποίου θα αποτυπώνουν τη δεινή οικονομική πραγματικότητα των επιχειρήσεων. Επίσης θα ζητούν τις απαραίτητες διορθώσεις που μπορούν να γίνουν και ως προς την εποχικότητα για κάποιες επιχειρήσεις και να μπουν δικλείδες ασφαλείας πως τα χρήματα θα δοθούν και περισσότερα από 2.000 ευρώ, σε επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη, για να μπορέσουν να σταθούν. Ζητάμε επίσης να κλείσει και η χρονική περίοδος. Αν δεν γίνει αυτό, που αυτό το σκοπό είχε η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς προϋποθέσεις, Θα κλείσουν επιχειρήσεις στην ΑΜ-Θ», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μωραΐτης.
Μάλιστα ο κ. Μωραΐτης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο να πάρουν χρήματα οι επιχειρήσεις με Φωτοβολταϊκά, τα σούπερ μάρκετ, τα σούπερ μάρκετ. «Όλο αυτό μοιάζει να έχει ψηφοθηρικό χαρακτήρα. Ενώ άλλες περιφέρειες με το «μοντέλο Τζιτζικώστα» να έχουν διεκδικήσει μέχρι και 50.000 ευρώ, με τις αιτήσεις να έχουν κυλήσει για ένα μήνα και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Μωραΐτης.

Η συνέντευξη του κ. Μωραΐτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Μοιράσου το άρθρο: