Σάπες: Αναγκαία η οριοθέτηση των εκτάσεων που κάηκαν, η κήρυξή τους ως αναδασωτέων και η απαγόρευση της βοσκής

«Αν το δάσος που κάηκε στις Σάπες αφορά σε κωνοφόρα είδη ή σε αείφυλλα πλατύφυλλα ή φυλλοβόλα πλατύφυλλα, στη δεύτερη κατηγορία τα πράγματα είναι ‘πιο απλά’ διότι εκεί έχουμε ας πούμε μια δεδομένη, φυσική αναγέννηση», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Δημήτριος Τσιομπανίδης, μιλώντας με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά στις Σάπες που κατέκαψε δασική έκταση. Ο έμπειρος δασολόγος αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πυρκαγιά του 2001 στην περιοχή της Μαρώνειας, όταν είχαν καεί 10.000 στρέμματα. Και εκεί, χωρίς καμία επέμβαση, χωρίς αναδασωτικές εργασίες, η φυσική βλάστηση αναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Ο χρόνος της αναγέννησης είναι σχετικά σύντομος, δηλαδή εντός του επόμενου έτους υπάρχουν ενδείξεις της φυσικής αναγέννησης. «Βέβαια», όπως λέει ο κ. Τσιομπανίδης, για να επανέλθει το δάσος στην προτεραία κατάσταση χρειάζονται αρκετά χρόνια. “Εξαρτάται κυρίως από τις κλιματοεδαφικές συνθήκες της περιοχής.”

Απαραίτητο πρώτο βήμα προστασίας

Πρώτο βήμα σε δάση και δασικές εκτάσεις που καίγονται είναι η οριοθέτηση των εκτάσεων, η κήρυξή τους ως αναδασωτέων και η απαγόρευση της βοσκής. «Η βοσκή πρέπει υποχρεωτικά, και βάσει του νόμου, και επιστημονικά, να απαγορευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Εξαρτάται από το είδος των ζώων, μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα για τα πρόβατα και τα βοοειδή και μεγαλύτερο για τις αίγες. Θα πρέπει να απαγορευτεί οπωσδήποτε η βοσκή και να προφυλαχθεί η έκταση, ώστε η φυσική αναγέννηση το γρηγορότερο δυνατό να επανέλθει, διότι αν βόσκουν μέσα ζώα η έκταση θα καταστραφεί, δεν θα υπάρξει φυσική αναγέννηση διότι τα νεαρά φυτά είναι εύγευστα. Στην περιοχή έχουμε και μεγάλο ζωϊκό κεφάλαιο και μάλιστα ελευθέρας βοσκή.»
Όσον αφορά τις εκτάσεις των κωνοφόρων, ο κ. Τσιομπανίδης δηλώνει πως θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. «Αν το δάσος σε γενικές γραμμές ήταν σε ηλικία παραγωγής κώνων, τότε θα έχουμε φυσική αναγέννηση και ο χρόνος που θα πρέπει  να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία αυτή είναι περίπου μια διετία… Διαφορετικά, εφόσον πρέπει να προστατευτεί η περιοχή, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης, ακόμη – ακόμη  και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων.»

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις  

Και οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις θα κριθούν από τις κλιματοεδαφικές συνθήκες της περιοχής. «Έντονα ανάγλυφα, ισχυρές και μικρής διάρκειας βροχοπτώσεις είναι επόμενο να δημιουργούν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα, εκεί θα πρέπει να γίνουν και κάποιες μελέτες για συγκράτηση των εδαφών, εφόσον κριθεί απαραίτητο», τονίζει ο κ. Τσιομπανίδης και σημειώνει: «Το πρώτο πράγμα που λέμε: Προσοχή στα δάση, είναι ένα αναντικατάστατο αγαθό. Βέβαια εμείς της επαρχίας διαβιούντες αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό σε αντίθεση με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων που για να πάνε σε ένα δάσος διανύουν διαδρομή μεγάλη, ενώ εμείς ζούμε κοντά ή εντός πράσινων περιοχών. Προσοχή λοιπόν, όχι φωτιές μέσα στα δάση γιατί η φυσική τους αναγέννηση ή η τεχνητή τους αναδάσωση είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα για το κράτος.»

φωτο: καμένο δάσος στις Σάπες, πηγή: F/B, φωτογραφίες του κ. Κ. Χουβαρδά

ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος