Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη Χάγη

«Η Χάγη είναι το τελευταίο πράγμα στον Ορίζοντα γιατί βλέπω ότι δημιουργείται ένα μπέρδεμα με την Χάγη, μια δαιμονοποίηση της Χάγης ότι πάμε εκεί κ.α. Βεβαίως χρειάζεται συνυποσχετικό και για να φτάσεις να έχεις συνυποσχετικό πρέπει να κάνεις πολύ μακρύ δρόμο, δεν είμαστε εκεί, πολύ μακριά βρισκόμαστε.» ανέφερε από την Κομοτηνή η κα Σία Αναγνωστοπούλου , Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: « Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας», εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη ΧάγηΠεριγράφοντας το πού βρισκόμαστε σήμερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στάθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο μιλώντας για μια όξυνση της κατάστασης. «Όχι μόνο των ελληνοτουρκικών, και το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο και η Συρία και η κατάσταση στη Λιβύη δείχνουν μια οξυμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Συν η Τουρκία με την ρητορική που έχει τα τελευταία χρόνια, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ειδικά της «Γαλάζιας Πατρίδας».» ανέφερε και στο ερώτημα τι κάνει μια χώρα σαν την Ελλάδα όταν βρίσκεται σε τέτοιες πραγματικότητες; Απάντησε πως προσπαθεί: Πρώτον να έχει αποτρεπτική δύναμη, αμυντική ικανότητα, «εξού και ψηφίσαμε στον προϋπολογισμό τις αμυντικές δαπάνες». Δεύτερον, κοιτά τις συμμαχίες της. «Προσπαθείς να βγάλεις οποιοδήποτε πράγμα οξύνει την κατάσταση και μπορεί να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο.» ανέφερε προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε όλα τα διπλωματικά τραπέζια, δεν μπορεί να γίνεται η διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη μετά το Τουρκολυβυκό σύμφωνο και η Ελλάδα να είναι απούσα. Δεν μπορεί να γίνεται στο Μόναχο η διάσκεψη για την ασφάλεια των αρχηγών όλων των κρατών και να μην είναι εκεί ο δικός μας Πρωθυπουργός. Το πρώτο που κάνεις είναι: «Είμαι εδώ, θέλω να είμαι και επιβάλλομαι ως μέλος της κρίσης» αυτό είναι το σημαντικό. Το σημαντικότερο είναι αποφεύγω το θερμό επεισόδιο είτε αμυντικά είτε ενεργητικά συμμαχώντας και λειτουργώντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μέλος της λύσης.Από εκεί και πέρα αν εξορθολογιστεί η κατάσταση αρχίζεις και συζητάς τα θέματα.»

Η κα Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε θετικό το ότι ξανάρχισαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Το ότι μπορεί ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας να συζητά με τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο» ανέφερε σημειώνοντας εκ νέου πως γενικά είναι δύσκολη η υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου. «Σε ένα μεγάλο βαθμό είναι και θέμα πολιτικής βούλησης πολλά πράγματα. Πώς έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών; Θα γινόταν αν δεν υπήρχε Πολιτική Βούληση ότι αυτό πρέπει να λυθεί;» αναρωτήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «είχαμε μια διαφωνία με τη Ρωσία στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν ήθελε να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως Βόρεια Μακεδονία, πήγε ο Τσίπρας, την αναγνώρισε η Ρωσία και επανήλθαν οι σχέσεις. Ποτέ δεν διακόψαμε.»
Σε αναφορά της για τον East Med αφού τόνισε ότι «Όλες οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν γίνει για τον έλεγχο των δρόμων.» σημείωσε πως «Ποτέ μα ποτέ δεν έχει γίνει για κάτι άλλο. Το 30% του διεθνούς εμπορίου διεξάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο. Όταν σχεδιάστηκε και από εμάς ο East Med δεν έγινε για να απομονωθεί η Τουρκία, η Τουρκία απομονώθηκε από έναν μεγαλοιδεατισμό του Ερντογάν. Επειδή τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα το θέμα ήταν ότι θα έμπαινε και η Ιταλία και θα ήταν ο ευρωπαϊκός δρόμος που θα εξασφάλιζε ειρήνη και σταθερότητα, τώρα με τα νέα δεδομένα και με το κόστος που θα έχει, δεν ξέρω αν συμφέρει πια να υπάρχει και ότι ώσπου να γίνει εξόρυξη υδρογονάθρακος μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη μετάβαση, μάλλον δεν προλαβαίνει άρα εκεί πρέπει να προσανατολιστούμε κάπου αλλού.» τόνισε.
Αναφερόμενη στην Κύπρο υποστήριξε πως η λύση του Κυπριακού με βάση την Ομοσπονδία είναι ένα από τα κλειδιά της λύσης του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον σε ότι αφορά το τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία. «Κι εκεί η ΕΕ πρέπει να έχει ισχυρό λόγο» είπε για να σημειώσει ότι “υπάρχει έλλειψη πολιτικής από την πλευρά της ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να πιέσει μέσα στην Ε.Ε να έχει θέση και πολιτική για το τι γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ίσως εκεί η συμβολή μας και ως αριστερό κόμμα είναι να πιέσουμε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανατολική Μεσόγειο.Δεν μπορεί να γίνεται της τρελής στη γειτονιά της Ευρώπης και η Ευρώπη να μην μιλά. Με τη συμφωνία των Πρεσπών την υποχρεώσαμε να αναπτύξει βαλκανική πολιτική και με τις συγκρούσεις φάνηκαν. Με την Ανατολική Μεσόγειο είναι η δουλειά μας, αντί να φαγωνόμαστε μεταξύ μας εμείς οι Έλληνες για το αν θα πάμε στη Χάγη ή όχι και για άλλα θέματα, είναι για μένα είναι μια σταθερή ευρωπαϊκή πολιτική για το αν η Ευρώπη θέλει να παίξει πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να παίξει στην Ανατολική Μεσόγειο. Να δούμε πώς στην Α.Μεσόγειο πιέζουμε την Ευρώπη να έχει μια απολύτως ευρωπαϊκή πολιτική.»
Τέλος, η κα Αναγνωστοπούλου έκλεισε με μια αναφορά της στην Τουρκία, «δεν την θέλει στην Ευρώπη η Ε.Ε., την Τουρκία έχει βάλει όμως τοποτηρητή των συνόρων και του περάσματος προσφύγων και μεταναστών» είπε για να σημειώσει με νόημα «Ενώ η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα έχει γίνει ο κανόνας για το πώς θα λειτουργήσει εσωτερικά η ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος