Ο Σωτήρης Ιωάννου είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας των Αγίων θεοδώρων Ροδόπης. Τριάντα χρόνια αγρότης δηλώνει συγκλονισμένος από αυτό που είδε να συμβαίνει το απόγευμα της Τετάρτης. Μια ισχυρή χαλαζόπτωση που όμοια της δεν είχε ξαναδεί κατέστρεψε τα πάντα στην Ροδόπη.

Ο Σωτήρης Ιωάννου είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων Ροδόπης.

Όταν, μετά την χαλαζόπτωση, επισκέφτηκε τα χωράφια του ένιωσε να χάνει την γη κάτω από τα πόδια του με το θέαμα που αντίκρισε. «Από την στιγμή που ήταν μια θάλασσα πράσινη, έγιναν όλα μαύρα. Δεν έμειναν τίποτα. Τα βλέπεις και απελπίζεσαι. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Και του αγρότη το πιάτο είναι εννέα φορές αδειανό και μια φορά γεμάτο κι εδώ σε μας αν είναι άδειο μια χρονιά, μας πάει χάλια και για τις επόμενες τρεις χρονιές. Είναι φοβερό, τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί ξανά.» λέει και κοιτά γύρω του με απόγνωση μην βρίσκοντας από πού να κρατηθεί.

« Έχουν καταστραφεί τα πάντα, από: βαμβάκια δένδρα οπωροφόρα, ροδάκινα, κεράσια, αμπέλια, ροδιές, φασόλια , τεύτλα, κρεμμύδια κ.α. Δεν έχει μείνει απολύτως τίποτα. Έμειναν μόνο ξύλα. Έχει μείνει μόνο το χώμα. Ζημιά 100% σε μια έκταση 10.000 με 12.000 στρεμμάτων. Είναι όλα κατεστραμμένα, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο πουθενά.»

Σύμφωνα με τον κο Ιωάννου όλοι οι αγρότες της περιοχής έχουν κάνει όλα τα έξοδα. «Φτάσαμε στον καρπό. Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα πια, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν ήταν ένα μήνα νωρίτερα, ίσως, κάτι γινόταν. Αλλά στο σημείο αυτό ήμασταν σε πλήρη ανάπτυξη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από εδώ και πέρα. Τόσα χρόνια δεν έχουμε δει ποτέ κάτι αντίστοιχο.»
Στα χωράφια της περιοχής σημειώθηκε χαλαζόπτωση μια πιθαμή. «Τριάντα χρόνια αγρότης δεν είδα κάτι τέτοιο. Ξεκινάνε οι δηλώσεις. Περιμένουμε να δούμε τι αποζημίωση θα μας δώσουν. Όμως, από την ζημιά κέρδος δεν βγαίνει ποτέ. Τουλάχιστον να καλύψουμε τα έξοδα καλλιέργειας. Ευελπιστούμε ότι θα μας δώσουν κάτι για να ανταποκριθούμε στα έξοδα.»
Φώτο: Ο κος Σωτήρης Ιωάννου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες :Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: