Σωτήρης Σέρμπος: Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο εκ μέρους των Τουρκικών Αρχών

«Εδώ  και μια δεκαετία η Τουρκία αισθάνεται πολύ περισσότερο απελευθερωμένη από αυτό που έχουμε ως Διεθνές Δίκαιο στη Δύση διότι παίζει το γεωπολιτικό της χαρτί» δηλώνει ο κος Σωτήρης Σέρμπος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του ΔΠΘ και σημειώνει με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες πέντε μέρες ότι: «Γενικότερα παρακολουθούμε τη Δύση σε μια πορεία οπισθοχώρησης ακόμα και σε ζητήματα διεθνούς δικαίου, δημοκρατικής διακυβέρνησης κ.α. που είναι κάτι που επιπλέον το αξιοποιούν χώρες όπως η Τουρκία διότι βλέπουν ότι υπάρχει κι αυτό το ρήγμα στη Δύση. Δυστυχώς η γεωπολιτική έρχεται και τα «καπελώνει» όλα αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Συρία. Πριν λίγους μήνες, Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ με δύο επιμέρους συμφωνίες, Τουρκία – Ρωσία, Τουρκία – ΗΠΑ αποφασίσανε για το τμήμα των εδαφών μιας χώρας χωρίς καμία παρουσία της ίδιας της Συρίας.»

Σωτήρης Σέρμπος:  Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο εκ μέρους των Τουρκικών Αρχών
«Εδώ  και μια δεκαετία η Τουρκία αισθάνεται πολύ περισσότερο απελευθερωμένη από αυτό που έχουμε ως Διεθνές Δίκαιο στη Δύση διότι παίζει το γεωπολιτικό της χαρτί» δηλώνει ο κος Σωτήρης Σέρμπος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του ΔΠΘ

Σύμφωνα με τον κο Σέρμπο, αν θέλουμε, η Δύση, να κρατήσει τα κεκτημένα ως Φιλελεύθερη Διεθνής Τάξη θα πρέπει να «είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να είμαστε πολύ ισχυροί θεματοφύλακες.» Η ελληνική κοινωνία απέναντι σ΄αυτή την εξαιρετικά επίπονη δεκαετία που βιώσαμε έδειξε πάρα πολύ μεγάλες αντοχές, οπότε δικαιούται να δηλώνει κουρασμένη και κανείς δεν θα πρέπει να της κουνά το δάκτυλο σημειώνουμε στην κουβέντα μας και ο καθηγητής κος Σέρμπος απαντά «Πολύ δύσκολα θα βρίσκαμε ευρωπαϊκές χώρες που θα διατηρούσαν τον ίδιο βαθμό αντοχής των κοινωνιών τους αν είχανε περάσει αυτό που πέρασε η Ελλάδα. Άρα, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει και μια διάσταση οικονομική πέραν όλων των άλλων για τη χώρα μας. Ο τουρισμός μας είναι η βαριά μας βιομηχανία, περίπου 1/5 του ΑΕΠ, αντιλαμβάνεστε να περάσει προς τα έξω μια εικόνα όταν ο μέσος Ευρωπαίος κάνει τα μπάνια του στην Ελλάδα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα; Επίσης έχουμε και το θέμα του Κορωνοϊού, είναι ένα παζλ όλο αυτό και υπάρχει αντίκτυπος και στο πεδίο της οικονομίας γιατί αυξάνει το ρίσκο για πολλούς από τους πρωταγωνιστές.»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη των Ευρωπαίων εταίρων στον Έβρο σημειώνει ότι: «Η σημερινή επίσκεψη είχε ισχυρό συμβολισμό. Είναι καλό που τα τρία ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., θα έχουν μια εικόνα από το πεδίο για να την μεταφέρουν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών. Έχουμε ένα οργανωμένο σχέδιο εκ μέρους των Τουρκικών Αρχών . Φοβάμαι και είμαι πολύ ανήσυχος ότι η Τουρκία θέλει να θρηνήσουμε θύματα στον Έβρο και να εκθέσει την Ελλάδα ότι είναι μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και κατ΄επέκταση η Δύση και η Ευρώπη.»
Ο κος Σέρμπος τονίζει ότι «Η Ευρώπη θα ενισχύσει όσο μπορεί τα εξωτερικά σύνορα, ήδη η Frontex ξεκινάει. Και ο βασικός λόγος που θα το κάνει αυτό δεν είναι μόνο να προφυλαχθεί ένα κράτος μέλος, αλλά και να μην υπάρχει αργότερα η δυνατότητα να διαχυθούν πληθυσμοί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη που είναι αυτό που κακά τα ψέμματα κυρίως την απασχολεί. Στο πώς θα προχωρήσουμε σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην οποία έχουμε βρεθεί είναι ένα θέμα που ξεπερνάει και την Ελλάδα και εδώ θα πρέπει να δούμε τι είδους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις πρέπει αν γίνουν και εκ μέρους της Ευρώπης όσον αφορά στον Τούρκο Πρόεδρο που ακόμη δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλει να βάλει στο τραπέζι.»
Όπως τονίζει ο καθηγητής της Διεθνούς Πολιτικής σε δηλώσεις που προηγήθηκαν της κας Μέρκελ από την Γερμανική πλευρά, όπως αυτή του προέδρου της Επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων στην Γερμανική Βουλή “τα βέλη στρέφονταν προς τη Ρωσία κυρίως ότι αυτή ευθύνεται για την κατάσταση, ο Τούρκος Πρόεδρος ρίχνει αυτό το χαρτί, θέλει μια μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση στο μέτωπο της Ιντλίμπ
που έχει μια στρατηγική σημασία γι αυτόν , μεταξύ άλλων ξέρουμε ότι, αν αποσταθεροποιηθεί πολύ η κατάσταση, θα έχουμε το τελευταίο μεγάλο προσφυγικό κύμα. Ο Ερντογάν λέει ότι εγώ αυτούς δεν θα τους κρατήσω πλέον στην Τουρκία.»
Με αφορμή την επίσκεψη στις 5 Μαρτίου στη Ρωσία και τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο ο κος Σέρμπος σημειώνει ότι «Και η Ρωσία και η Τουρκία επιθυμούν αυτή η κρίση στη Συρία να διευθετηθεί διπλωματικά. Το πρόβλημα επιχειρησιακά της Τουρκίας είναι ότι ο εναέριος χώρος ελέγχεται από την Ρωσική Ομοσπονδία, άρα μπορεί να κλιμακώσει, μπορεί να καταγράψει πολλές απώλειες ο στρατός του Άσαντ, αλλά αυτό θα έχει κόστος και για την Τουρκία κόστος σε ανθρώπινες ζωές.»
Τον ρωτάμε για την επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο που δεν έγινε σημείο, σε αντίθεση με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κος Σέρμπος αφού σχολιάζει ότι η Βουλγαρία είναι πολύ καλύτερα “θωρακισμένη” μορφολογικά και προσθέτει «Ο κόσμος που έρχεται, και αυτές είναι οι εντολές, έρχεται στοχευμένα προς την Ελλάδα και όχι προς τη Βουλγαρία. Υπάρχει μια άλλη διάσταση. Η Τουρκία στέλνει και ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι δηλαδή: «Κοίτα, όσον αφορά στα δικά μας θέματα, θα πρέπει να συζητήσουμε όπως η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα θέματα, σε ένα διμερές τραπέζι διαπραγμάτευσης, όσο εσείς δεν το κάνετε εγώ είμαι σε θέση να σου δημιουργώ προβλήματα και να αισθάνεστε την ανάσα μου. » Προτεραιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν όχι μόνο να διεθνοποιήσει το ζήτημα, αλλά καταρχήν να ενημερώσει για την κατάσταση και για το πώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα, δεν ήθελε να δείξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι μπαίνει σε μια λογική διαπραγμάτευσης. Συμφωνώ με αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, ακριβώς επειδή είναι η Τουρκία, θα πρέπει να είναι πάντοτε ανοικτοί και στο ανώτατο υψηλό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η αποκλιμάκωση της κρίσης φοβάμαι με βάση την στρατηγική του Τούρκου προέδρου δεν περνάει μέσα από την Ελλάδα, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικό. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο των Τουρκικών Αρχών.»

«Έχουμε μια έκτακτη κατάσταση και λήφθηκαν κάποια έκτακτα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο μέτρο δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αποσύρεται ή δεν θα αναλάβει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης που είναι και ο πυρήνας της προσφυγικής προστασίας» δηλώνει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής για την αναστολή της χορήγησης του ασύλου και προσθέτει « Αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένα ερώτημα εάν και κατά πόσο έχουμε σχετικοποιήσει τις οικουμενικές μας αξίες.Υπάρχει μια μεγάλη υποχρέωση και ένα δημοκρατικό μας καθήκον όταν δέχεσαι μια πολύ στοχευμένη απειλή από την Τουρκία και προκύπτουν μείζονα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας είναι αυτό που πρώτα βραχυπρόθεσμα θέλεις να προστατέψει ακριβώς για να συνεχίζουμε.Πρέπει να έχουμε πολύ υψηλά τα θέματα του διεθνούς δικαίου διότι εάν κάνουμε κάποια έκπτωση η Τουρκία θα είναι η πρώτη που θα το επικαλεστεί σε άλλα θέματα που έχουμε μαζί. Όμως ας μην βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος για να συνεχίσει η χώρα μας να προσφέρει σε όλους όσοι χρειάζονται.»
Φώτο:Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δ.Π.Θ. συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος