Σπύρος Δανέλλης: Μόνο η ισονομία και η δημοκρατία διασφαλίζουν ειρηνική συνύπαρξη, ευημερία και ανάπτυξη

«Η πάγια θέση της Αριστεράς ήταν ότι η διασφάλιση της Δημοκρατίας, της Ισονομίας . Η πολιτική της μπάρας μας δημιούργησε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα με τους Πομάκους. Το έχουμε αυτό υπ όψιν μας σήμερα; Μόνο η ισονομία και η δημοκρατία διασφαλίζουν όχι μονάχα την αυτονόητη ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και την ευημερία και την ανάπτυξη που είναι στόχος όλων.» ανέφερε ο Σπύρος Δανέλλης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης στην Κομοτηνή σημειώνοντας με νόημα « Εθνικόν το αληθές.» και προσθέτοντας « Όταν βάζεις προβλήματα κάτω από το χαλί τα βρίσκεις διογκωμένα μπροστά σου και η Αριστερά οφείλει αυτό να το αναγνωρίζει και να το αντιμετωπίζει στην πράξη κι αυτό κάνει και για αυτό είναι υπεύθυνη δύναμη κι εθνική δύναμη.»

Σπύρος Δανέλλης: Μόνο η ισονομία και η δημοκρατία  διασφαλίζουν  ειρηνική συνύπαρξη,  ευημερία και  ανάπτυξηΜιλώντας για την Χάγη ο κος Δανέλλης ανέφερε ότι: «Δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά το τέλος ενός μακρινού και δύσκολου δρόμου, που απαιτεί πολύ συζήτηση. Συζήτηση με τους γείτονες. Προϋποθέτει μια ευρύτατη συζήτηση μεταξύ μας που αποφεύγαμε να την κάνουμε χρόνια. Τώρα οφείλουμε να την κάνουμε συντεταγμένα, με σώφρονα, ρεαλιστικό και σοβαρό τρόπο. Κι αυτό προσπαθούμε ως δύναμη ευθύνης. Είναι στο τέλος του δρόμου, ίσως, η τελευταία λύση, αν δεν υπάρξει επίλυση των διαφορών μέσα από τις διαδικασίες διαλόγου μεταξύ δύο πολιτισμένων και συμμάχων κρατών στο ΝΑΤΟ.»

Σπύρος Δανέλλης: Μόνο η ισονομία και η δημοκρατία  διασφαλίζουν  ειρηνική συνύπαρξη,  ευημερία και  ανάπτυξηΣ’ αυτό το σημείο πρόσθεσε πως: «Προφανώς ο κυνισμός της ισχύος είναι εκείνος που διέπει τα πράγματα και βάζει στην άκρη πολλές φορές αρχές και διαδικασίες» για να σημειώσει ότι: « Αυτό ,όμως,προφανώς δεν το αποδέχεσαι στην πορεία επίλυσης ενός ζητήματος. Και είσαι εσύ η δύναμη σταθερότητας που διεκδικείς και την διεθνή αναγνώριση αυτών των χαρακτηριστικών. Η συνεχής μας αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στην διεθνή κοινότητα μας επιβάλει αυτή την πορεία. Η Χάγη απαιτεί διάλογο. Η τεκμηρίωση των φακέλων είναι πρωταρχικής σπουδαιότητας, οφείλουμε και πρέπει να το κάνουμε, το ΥΠΕΞ και η Κυβέρνηση. Ο οργανωμένος διάλογος έχει πάρα πολύ μεγάλη κλιμάκωση.» Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση μέλους τόνισε πως «Δεν μπορεί να αμφισβητούμε ένα θεσμό που αποτελεί προϊόν του πολιτισμού μας, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι δικαστές του είναι υψηλότατου κύρους. Οι αποφάσεις που βγάζει είναι ισχυρές και επιβάλλονται. Οι πάμπολλες ομολογίες σε σχέση με διαφορές επιλύθηκαν και επιλύονται. Αλίμονο αν θεωρούμε ότι είμαστε εσαεί καταδικασμένοι να σέρνουμε αυτές τις διαφορές. Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες διαλόγου που στο τέλος του δρόμου είναι η Χάγη. Η άλλη λύση είναι η λύση της επιβολής του Νόμου της Ισχύος.»
Σπύρος Δανέλλης: Μόνο η ισονομία και η δημοκρατία  διασφαλίζουν  ειρηνική συνύπαρξη,  ευημερία και  ανάπτυξηΜάλιστα αναφερόμενος στα ζητήματα που αποτελούν διαφορές με τη γείτονα ξεκαθάρισε ότι: «Εμείς προσδιορίζουμε ότι έχουμε μια διαφορά, οι Τούρκοι έχουν εγείρει διάφορα θέματα κι αναδεικνύουν κι άλλα» για να αναφερθεί στα τετελεσμένα που δημιουργούνται « Τα Ίμια δημιούργησαν ένα τετελεσμένο που το έχουμε μπροστά μας, το γκριζάρισμα των ζωνών. Το δίκαιο της θάλασσας ορίζει ρητά ότι η αιγιαλίτιδα ταυτίζεται με τον εναέριο χώρο» ανέφερε για να επισημάνει ότι «Η επίλυση των ζητημάτων προϋποθέτει μια ρεαλιστική προσέγγιση. Η επίλυση των ζητημάτων σε σχέση με την νέα πραγματικότητα του ενεργειακού χάρτη προϋποθέτει επίσης μια δική μας αποδοχή. Δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν πέρα του εαυτού μας ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη,η νοτιοανατολική Μεσόγειος βρέχει πάρα πολλές χώρες και η Τουρκία έχει μια ακτογραμμή η οποία της δίνεις το μεγαλύτερο μήκος χερσαίας ακτογραμμής στη Μεσόγειο. Στην εξίσωση την ενεργειακή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν μπορείς να θεωρείς ότι η Τουρκία είναι με μηδενικούς όρους. Δεν μας δημιουργεί προβλήματα ίσα – ίσα μας οδηγεί στη λύση των προβλημάτων.»

Αναφερόμενος στη σύμβαση Τουρκίας Λιβύης τόνισε πως δεν σέβεται βασικές αρχές. Υποστήριξε πως κανένα διεθνές δικαστήριο δεν πρόκειται να της αναγνωρίσει ότι έχει δίκαιο. «Τα νησία Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο στερούνται δικαιώματος ΑΟΖ λένε οι Τούρκοι κι αυτό δεν ευσταθεί, δεν έχει γίνει δεκτό από καμία Νομολογία που έχει εκδικάσει το Δικαστήριο της Χάγης και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν. Κι αυτό ας το έχουμε υπόψιν μας από την άλλη η Τουρκία κατάφερε να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο , βάσει το οποίο τρέχεις και το έχεις μπροστά μας.» τόνισε ο κος Δανέλλης για να προσθέσει ότι «μονομερώς δεν λύνεις αυτά τα προβλήματα, μόνο με την συνεννόηση τη διασυνοριακή λύνεις τα προβλήματα.»
Αναφερόμενος τέλος στις εξορύξεις σημείωσε «Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας και την αντίληψή μας σε σχέση με βασικά ζητήματα. Θα πρέπει να μας απασχολήσει το πού οδηγεί αυτή η περιπέτεια; Τι θα βρούμε; Αν είναι αξιοποιήσιμο και αν είναι βιώσιμο χρονικά;» για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «Το Κυπριακό συνδέεται απόλυτα με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Σε εκείνη την περιοχή είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει η Τουρκία δικαιώματα. Η Τουρκία κατάφερε να εισχωρήσει εκεί γιατί δεν ήταν συνετή η στάση του ΑΚΕΛ, είχε άλλη αντίληψη, εκπέμπει μύδρους κατά του Αναστασιάδη και του Χριοτοδουλίδη για τον τυχοδιωκτισμό που επέδειξαν» για να καταλήξει λέγοντας πως « Ο Ακιντζή είναι ο τελευταίος σύμμαχος μας Κύπριος.Αν εκλείψει ο Ακιντζή, τελειώνει, μπαίνουμε σε άλλο κεφάλαιο και οι ευθύνες μας θα είναι τεράστιες αν είμαστε παρατηρητές σ΄αυτή την ιστορία.»
Φώτο: ο κος Σπύρος Δανέλλης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος