Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης διοικητής του ΟΑΕΔ βρέθηκε πρόσφατα στην περιοχή με αφορμή μια μεγάλη επένδυση που θα υλοποιηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία Avax και αφορά στον αγωγό που από τη Βουλγαρία καταλήγει στην περιοχή μας. «Μας ζήτησαν να βοηθήσουμε στο βρούνε 60 εργαζόμενους στην περιοχή. Εμείς βεβαίως ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα γιατί τέτοιου είδους συμπράξεις θέλουμε να προωθούμε στο μέλλον συνεργαζόμενοι με τις επιχειρήσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και διαθέτοντας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του μας μίλησε για τον τρόπο εκείνο που λειτουργεί ο ΟΑΕΔ.

«Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε δουλειά στους ανέργους και οι επιχειρήσεις να βρίσκουν εργαζόμενους. Υπάρχει ανάγκη και θέλουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Κάθε περιοχή είναι διαφορετική, άλλες οι ανάγκες στο Ηράκλειο, άλλες στη Σαντορίνη, άλλες στην Πάτρα κ.ο.κ.» δήλωσε.

Μιλώντας για το έργο και τις δυνατότητες του ΟΑΕΔ τόνισε ότι διαθέτουν μια μεγάλη εργαλειοθήκη και ένα μεγάλο φάσμα προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. «Θα τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, στο έπακρο, έτσι ώστε να συμβάλουμε σ’ αυτό που είναι η δουλειά μας, να καταφέρουμε να μειώσουμε την ανεργία και να αυξήσουμε την απασχόληση» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης. «Όλα αυτά τα δημιουργούμε και τα σχεδιάζουμε για να βοηθήσουμε στην αύξηση της απασχόλησης» είπε αναφέροντας ως παράδειγμα το Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας για νέους από 18 έως 29 ετών. «Έχουμε ήδη 12 ανοιχτά προγράμματα για 50.000 θέσεις εργασίας . Ας έρθουν στον ΟΑΕΔ, ας ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση να ενταχθούν σε κάποιο από αυτά.» σημείωσε προσθέτοντας «Θέλουμε και Προγράμματα που δεν είναι Εθνικά, Προγράμματα και Δράσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει κάθε περιοχή.»

Ο κος Πρωτοψάλτης έχοντας ήδη πέντε μήνες στο τιμόνι του Οργανισμού απεύθυνε κάλεσμα για συνεργασία στις επιχειρήσεις. «Ο νέος ΟΑΕΔ είναι κοντά και μιλάει στις επιχειρήσεις κι αυτό θέλει να το καταλάβουν όλοι. Είναι κοντά και μιλάει με τους ανέργους, μαθαίνει τις ανάγκες τους και έχει ως στόχο να τους βάλει να δουλέψουν βρίσκοντας τους πλήρες θέσεις απασχόλησης και εργασίας.»
«Όποτε χρειάζεται ο ΟΑΕΔ να βοηθήσει θα είναι εδώ, άμεσα, αποφασιστικά, να κάνει ό,τι μπορεί, να βοηθάει στις τοπικές κοινωνίες για να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.» υποσχέθηκε ο κος Πρωτοψάλτης που επισκέφτηκε όλες τις δομές του Οργανισμού στην Αλεξανδρούπολη, στις Σάπες, στην Κομοτηνή, επαγγελματικές σχολές, ΙΕΚ, Κέντρα απασχόλησης. «Αυτό που είπα στις συναντήσεις μου είναι ότι θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, θέλουμε συμπράξεις . Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για συμπράξεις σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε υποσχόμενος παράλληλα νέα Τμήματα Επαγγελματικών Σχολών σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει τεχνική εκπαίδευση στην περιοχή.

«Εξετάζουμε την σύμπραξη με τον βρεφονηπιακό σταθμό ώστε να έχουμε ακόμη περισσότερες θέσεις για βρέφη και νήπια , να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες οικογένειες στην περιοχή. Αλλά και τα Προγράμματα Κατάρτισης που μπορεί να κάνει ο ΟΑΕΔ και βέβαια τα Προγράμματα Απασχόλησης» σημείωσε για να προσθέσει πως είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί, αρκεί να υπάρχει η βούληση και η πρωτοβουλία για συμπράξεις μεταξύ ΟΑΕΔ, Επιχειρήσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.» εξήγησε στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους ανέργους και στις άνεργες της περιοχής: « Η πόρτα μας είναι ανοικτή, θέλουμε να έρθουν να ζητήσουν την βοήθεια μας και εμείς να είμαστε εκεί και να ανταποκριθούμε .»
Φώτο: Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: