Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος: Μετά τον κορονοϊό θα βγούμε πιο δυνατοί…

Πολλοί τις τελευταίες μέρες είδαν τον προγραμματισμό και την καθημερινότητά τους να «ανατρέπεται» λόγω του κορονοϊού.Όλοι και όλες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια αόρατη απειλή. «Και για μας είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο κι από εκεί και πέρα είναι πρωτόγνωρα και τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο.» σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας».

Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος: Μετά τον κορονοϊό θα βγούμε πιο δυνατοί…Και το Κέντρο, όπως εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες της χώρας, παρέχει τις υπηρεσίες του όχι δια ζώσης, αλλά τηλεφωνικά. «Μέσω τηλεφώνου κάνουμε κάποιες συνεδρίες κι έχουμε επαφές με τον κόσμο που βλέπαμε από κοντά» δηλώνει σημειώνοντας πως είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι πρωτότυπο, αυτός ο «εγκλεισμός» στο σπίτι. «Πολλοί δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Και το σημαντικότερο είναι άγνωστο, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πού θα πάει όλο αυτό; Πέρα από την αγωνία για να μην νοσήσει κάποιος από εμάς, κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο είναι το άγνωστο που φοβίζει και το γεγονός ότι δεν πρέπει να βγούμε έξω. Είναι για την ελληνική κουλτούρα κάτι πρωτόγνωρο. Όλους λίγο πολύ τους περιορίζει και τους ενοχλεί.»

Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος: Μετά τον κορονοϊό θα βγούμε πιο δυνατοί…
Ο κος Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας»

Όμως, το γνωστό αρχαιοελληνικό: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» φαίνεται πως έχει κι εδώ εφαρμογή. «Θα μείνουμε σπίτι, κι από εκεί και πέρα θα ψάξουμε τα καλά αυτής της νέας κατάστασης. Για παράδειγμα από το να έρθουμε σε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους, τα παιδιά μας που δεν τα βλέπαμε συχνά, θα έρθουμε πιο κοντά, θα παίξουμε, θα διασκεδάσουμε, θα ζωγραφίσουμε, θα δούμε ταινίες στην τηλεόραση. Με μέτρο η οθόνη, αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες και για τους μικρούς και για τους μεγάλους. Να είστε σίγουροι πως όταν τελειώσει όλο αυτό θα έχουμε βγει πιο δυνατοί.»
Σύμφωνα με τον κο Βόλτση κάπως έτσι μπορούμε να το παρουσιάσουμε στα παιδιά. Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μένουμε σπίτι, γιατί δεν έχουμε σχολείο, γιατί δεν πάμε να δούμε τον παππού και τη γιαγιά, γιατί δεν πάμε στην παιδική χαρά. «Ας το παρουσιάσουμε ως μια πρόκληση, ένα στοίχημα, ένα «παιχνίδι», μια δοκιμασία κάτι που μπορούμε να το καταφέρουμε. Τηρώντας κάποιους κανόνες μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι έτσι προστατεύουμε και τους άλλους γύρω μας. Άλλωστε, υπάρχουν και μέσα στο σπίτι πολλά που μπορούμε να κάνουμε.»

Μένουμε σπίτι λοιπόν και όπως λέει ο έμπειρος επιστήμονας μπορούμε να εκμεταλευτούμε αυτό το χρόνο για να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε. «Ξεκαθάρισμα χαρτιών, εργασιών που έμειναν πίσω». Μάλιστα μας εκπλήσσει προτρέποντας κάτι απλό και τόσο προσιτό σε όλους πια… «Μπορούμε και με video κλήσεις να βλέπουμε τον φίλο μας, να φορέσουμε το καλό μας πουκάμισο και να καθίσουμε πίνοντας τον καφέ ή το κρασί μας συζητώντας μαζί του.»προτρέποντας τη λειτουργία ενός «εικονικού» καφέ. «Θα βγούμε πιο δυνατοί, οικογένειες και φίλοι.» λέει με πίστη στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος