Κρατώντας τις αποστάσεις από την παρέα του διπλανού τραπεζιού, «μουδιασμένοι», αλλά και εμφανώς χαρούμενοι οι θαμώνες των cafe της Κομοτηνής, νεαροί σε ηλικία, αλλά και μεγαλύτεροι, προσπαθούν να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους μην κρύβοντας την χαρά, αλλά και την μικρή αγωνία που πάντα υπάρχει για την τυχόν επιστροφή του «αόρατου» εχθρού, του κορονοϊου…

«Ο κόσμος θα βγει γιατί του έχει λείψει. Έχει αγανακτήσει δύο μήνες που καθόταν μέσα. Θα «ξεχειλίσει» στις καφετέριες.» προβλέπει πελάτης που με το «καλημέρα» της επαναλειτουργίας των cafe βρέθηκε ξανά σε αγαπημένο του στέκι. «Έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα μπροστά, οπότε για ποιο λόγο να μην ανοίξουν;» αναρωτήθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής άλλος πελάτης cafe. Με τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό απολάμβαναν ξανά μια αγαπημένη τους συνήθεια. « Χρειάζεται να κινηθεί εκ νέου η οικονομία όλης της χώρας» σημείωσε.

Λίγα μέτρα πιο εκεί σε άλλο κατάστημα αναψυχής, άλλος θαμώνας εμφανώς ευτυχής από την επιστροφή σε γνώριμο στέκι με φίλους και καλή συντροφιά πρόσθετε: «Και η ψυχολογία του κόσμου ανεβαίνει. Σηματοδοτεί μια ανεμελιά, μια χαλαρότητα, μια αισιοδοξία η λειτουργία των café και των χώρων εστίασης, τα χρειαζόμαστε όλα αυτά. Πάντα όμως με προσοχή.»

Δειλά – δειλά και όσο ο καιρός το επιτρέπει οι πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας κυλούν με τους πελάτες εμφανώς « μουδιασμένους», αλλά ευτυχείς που αυτός ο υγειονομικός σκόπελος αφέθηκε πίσω με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. « Κάποτε έπρεπε να γίνει και αυτό. Δηλαδή, σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.» δηλώνει νεαρός πελάτης σημειώνοντας με νόημα « Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί κι αυτό το βήμα.» Όπως επίσης και η σοβαρότητα των πολιτών στην τήρηση των μέτρων προσθέτουμε αφήνοντας τους να απολαύσουν του αγαπημένο τους ρόφημα σε γνώριμα για εκείνους στέκια.
Φώτο: Café της Κομοτηνής Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: