Σταυρούλα Εμμανουηλίδου: Το περιβάλλον μας έχει πάρα πολύ ανάγκη

Το περιβάλλον μας έχει πάρα πολύ ανάγκη. Η γη είναι αυτή τη στιγμή αυτή που υποφέρει και μας κάνει κι εμάς να υποφέρουμε. Η επαναχρησιμοποιήση είναι πρώτη στην λίστα των περιβαλλοντικών μας ανησυχιών κι όχι η  ανακύκλωση που πολύς λόγος γίνεται. Η ανακύκλωση είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, ενώ η επαναχρησιμοποίηση δεν μας κοστίζει κι αυτό είναι πάρα πάρα πολύ βασικό, δηλώνει η κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου, εκπαιδευτικός.

Σταυρούλα Εμμανουηλίδου: Το περιβάλλον μας έχει πάρα πολύ ανάγκη
Η κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου, εκπαιδευτικός

Όπως τονίζει η ευαισθητοποιημένη (και) για θέματα περιβάλλοντος δασκάλα δυστυχώς εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε την νοοτροπία του “Secod Hand”, την νοοτροπία των ανταλλακτικών παζαριών. Θεωρούμε ντροπή να το κάνουμε. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε, είναι πολύ βασικό σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή η βιομηχανία ρούχων και υποδημάτων είναι μια κραταιά βιομηχανία ανά τον κόσμο, είναι μια βιομηχανία όμως που εκμεταλλεύεται τον πρωτογενή Τομέα, για παράδειγμα παράγουμε πάρα πολύ βαμβάκι. Εκμεταλλεύεται την κτηνοτροφία, εκτρέφουμε ζώα για να πάρουμε μαλλί και δέρμα και είναι πολύ δαπανηρή για μας αυτή η μεγάλη βιομηχανία. Από την παραγωγή έως την προώθηση του προϊόντος ασχολούνται πάρα πολλοί άνθρωποι. Αν όμως δούμε πώς παράγονται τα ρούχα που φοράμε καθημερινά από την παιδική εργασία , τα πολύ φθηνά μεροκάματα σε χώρες του τρίτου κόσμου, η επαναχρησιμοποίηση γίνεται ακόμη μια πολύ σπουδαία πράξη για μας.

Σύμφωνα με την κα Εμμανουηλίδου παλιότερα, τα ρούχα δεν τα πετούσαν, δεν τα βρίσκαμε σε σακούλες δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών, όταν δεν χωρούσαν πια στην ντουλάπα, αλλά μέσα στην ίδια την οικογένεια γινόταν η επαναχρησιμοποίηση, με τα αδέρφια και τα ξαδέρφια να τα φορούν ξανά. Ακόμη και οι μεγάλοι δεν είχαν πολλά ρούχα, κυριακάτικα και καθημερινά έπιαναν σχεδόν λιγότερο από το μισό  χώρο από αυτά που πιάνουν σήμερα στην ντουλάπα μας.

Δεν θέλουμε λοιπόν τα ρούχα μας, πού τα δίνουμε; ρωτάμε την κα Εμμανουηλίδου για να την ακούσουμε να απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη ότι σε συλλόγους, στην εκκλησία, σε δομές. Θα πρέπει να το κάνουμε πιο οργανωμένα, πιο τακτικά. Όταν δώσουμε τα ρούχα να είναι καθαρά, πλυμένα, στη σακούλα του το καθένα, με ένα χαρτάκι με το νούμερο του και πληροφορίες για το τι βρίσκεται μέσα στη σακούλα. Έτσι, όταν θα το πάρει ο άλλος θα το εκτιμήσει και θα το επαναχρησιμοποιήσει σωστά.

Φωτογραφία: Σταυρούλα Εμμανουηλίδου

Ρεπορτάζ-Κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος