Αδιανόητη και χωρίς προηγούμενο η απόπειρα λογοκρισίας της έκθεσης γελοιογραφίας με θέμα την Ευρώπη, την οποία ετοιμάζει για τις 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης είπε, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και τους δημοσιογράφους Bασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Όπως είπε, πρόκειται για «μια οργουελική κατάσταση, με πρόσχημα της γερμανικές εκλογές που όμως δεν θα αφήσουμε να περάσει έτσι, ούτε εγώ, ούτε ο Γάλλος συνάδελφός μου, Patrick Le Hyaric, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε την έκθεση. Θα γίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Είτε μέσα, είτε έξω από το ευρωκοινοβούλιο». Επισήμανε ότι με μεγάλη του λύπη σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κατήγγειλε πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας σε βάρος έκθεσης γελοιογραφίας
Ανάφερε ότι ορίζεται από τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Όμως εν προκειμένω, η κοσμήτορας, Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ.

Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.
Σημείωσε ότι θα προσφύγει κατά αυτής της απόφασης της κοσμήτορος στον ίδιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής επισήμανε την κρισιμότητα του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών, που πραγματοποιούνται στις 24 Σεπτέμβρη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη
«Για την επομένη ήμερα των γερμανικών εκλογών υπάρχει μια περίπτωση οι Φιλελεύθεροι να σχηματίσουν κυβέρνηση, εάν το επιτρέψει το αποτέλεσμα, με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στην εκστρατεία τους κινήθηκαν εναντίον των παραχωρήσεων και μιας νέας πιο ισορροπημένης Ευρώπης, ενώ το κεντρικό τους θέμα ήταν η Ελλάδα. Παρουσίασαν τα δάνεια ως δωρεάν οικονομική βοήθεια και ζητούσαν να μην δοθούν άλλα χρήματα. Αυτό θα είναι το πιο άσχημο σενάριο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση θα νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε!», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανάλυση του ο Στ. Κούλογλου, τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να προκύψει εκ νέου ένας μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε αυτή την περίπτωση αξίζει να παρατηρηθεί, όπως είπε, και η απόδοση του ακροδεξιού κόμματος «που για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταγράφει άνοδο. Δεν νομίζω να πάρει την τρίτη θέση, η οποία δείχνει να πηγαίνει στην Αριστερά, όμως πρέπει να το προσέξουμε».

Για το τρίτο σενάριο συνεργασίας Πρασίνων Αριστεράς Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτής θεωρεί πως το σενάριο μιας συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο του κόμματος της Αριστεράς με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ δύσκολο. «Παρότι στην πόλη του Βερολίνου υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, τα δυο κόμματα απέχουν πολύ πολιτικά και δεν νομίζω ότι μπορούν να συνεργαστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο – τουλάχιστον ακόμη. Εξάλλου αυτό θα προκαλέσει και την αντίδραση της ισχυρής γερμανικής οικονομικής ελίτ». Όπως εξήγησε οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας διαμόρφωσαν ένα εργασιακό περιβάλλον «κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό. Οι νέοι είναι κακοπληρωμένοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Όλα αυτά η Αριστερά θα θελήσει να αλλάξουν, και εκεί θα υπάρξουν μεγάλες οι αντιδράσεις».

Για την ομιλία του Γιούνκερ για την Ευρώπη , ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, σημείωσε, ότι έγινε υπό το πρίσμα των γερμανικών εκλογών. «Ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων και απογοητευτική. Επικαλέστηκε τους αριθμούς που ευημερούν. ‘Ομως δεν είπε ότι πέρα από τους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ευημερούν Δεν μίλησε για ανατροπή ή για αλλαγή της δοσολογίας των πολιτικών λιτότητας, που έφερε την άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν μίλησε ούτε για το προσφυγικό που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου. Είναι σαν να μην υπήρξε το brexit και η άνοδος της ακροδεξιάς. Επειδή ευτυχώς δεν κατάφεραν οι ακροδεξιοί να νικήσουν στην Αυστρία ή να πάρουν την Προεδρία της Γαλλίας, έβαλαν ξανά το πρόβλημα κάτω από το χαλί και συνεχίζουν με διάφορα ευχολόγια
Το μόνο ελαφρυντικό που του δίνω είναι ότι ίσως δεν μίλησε για αυτά ώστε να μην γίνουν επικοινωνιακά όπλα στην Γερμανία. Για παράδειγμα, εάν είχε πει για βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται τις προσφυγικές ροές, θα το χρησιμοποιούσαν οι ακροδεξιοί. Εάν, πάλι, είχε πει για χαλάρωση της λιτότητας, θα το αξιοποιούσαν και οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί, καθώς και οι δυο είναι υπέρ των πολιτικών αυτών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έκανε εντύπωση στους ευρωβουλευτές ότι ο Γιούνκερ δεν υποστήριξε την άποψη Μακρόν για ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης, ενώ αντίθετα «πρότεινε να ενταχθούν όλες οι χώρες στο ευρώ, πράγμα το οποίο είναι τελείως ουτοπικό, διότι, υπάρχουν χώρες -πλούσιες και μη – που, βλέποντας τις περιπτώσεις του Νότου, δεν θέλουν με τίποτα να μπουν στην ζώνη του ευρώ. Δεν ξέρω, πως θα μπορούσε να το αντιστρέψει αυτό

«Το θετικό σημείο της ομιλίας είναι ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα. Όταν πλέον δεν αναφέρονται σε εμάς σημαίνει ότι γινόμαστε μια κανονική χώρα. Εξάλλου, σε μια έμμεση αναφορά, είπε πως όλες οι οικονομίες της Ευρώπης είναι ανοδικές», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, υπογραμμίζοντας ότι βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρόταση Γιούνκερ για ένα διεθνικό σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών ανεξαρτήτου κράτους-μέλους προέλευσης. «Δηλαδή ο Έλληνας να ψηφίζει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάποιον Γερμανό. Ή κάποιος Γερμανός, αντίθετα, κάποιον Έλληνα. Θα καταπολεμηθεί η απομόνωση έτσι και θα προωθηθεί η Ένωση, όμως δεν ξέρω εάν μπορεί αυτό να υλοποιηθεί όσο άμεσα πρότεινε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δηλαδή το 2019», σχολίασε ο ευρωβουλευτής

Ο Στ. Κούλογλου πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμη και η πορεία της τρίτης αξιολόγησης εξαρτάται από τις γερμανικές εκλογές, αν και «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την κλείσει γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις».

Μοιράσου το άρθρο: