Μια νέα προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου των κοινόχρηστων ποδηλάτων στο δήμο Κομοτηνής έχει ξεκινήσει. « Η πόλη της Κομοτηνής είναι επίπεδη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο ανά πάσα στιγμή» δήλωσε  ο κος Γιάννης Γκαράνης, δήμαρχος Κομοτηνής και εξήγησε  μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»  πως είναι ιδανική για ποδήλατο. « Με έναν απλό τρόπο μπορούμε πλέον να νοικιάσουμε ένα κοινόχρηστο ποδήλατο από το κινητό μας και την εφαρμογή: komotini bikes, κάνοντας την εγγραφή μέσω αυτής της εφαρμογής μπορούμε να νοικιάσουμε ένα κοινόχρηστο ποδήλατο του δήμου Κομοτηνής.» 

Υποστηρίζει πως αυτή η απλή διαδικασία, η απλή χρήση, καθώς όλοι πλέον είναι εξοικειωμένοι με το κινητό τους, ίσως να είναι και ο σημαντικότερος λόγος για μια πετυχημένη επαναλειτουργία. «Η μισή ώρα είναι δωρεάν κι από εκεί και πέρα θα χρεώνεται ο χρήσης με τριάντα λεπτά ανά ώρα.» δήλωσε ο κος Γκαράνης. Πενήντα (50)ποδήλατα θα είναι στη διάθεση των πολιτών και οκτώ σταθμοί θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ήδη πέντε σταθμοί λειτουργούν και έχει τη δυνατότητα ο ποδηλάτης, αφού πάρει  το ποδήλατό του, να το αφήνει  ακόμη και σε  έναν άλλο σταθμό. «Τα ποδήλατα είναι εδώ για αν βοηθήσουν αυτούς που δεν έχουν, αλλά και τους επισκέπτες που έρχονται  να κάνουν μια βόλτα στην πόλη» διευκρινίζει ο δήμαρχος.  Έχει δε εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με εταιρεία, η καθημερινή επίβλεψή τους και η ετήσια συντήρηση τους.

Ενταγμένο στην καθημερινότητά της το ποδήλατο για την γνωστή οινολόγο Μελίνα Τάσσου
Ο κος Κώστας Σίμος με την κόρη του

Πώς σχολιάζουν οι πολίτες την επαναλειτουργία των κοινόχρηστων ποδηλάτων

«Ενδείκνυται η Κομοτηνή για ποδήλατο.» δηλώνει ο κος  Γιώργος Κεπελής και σημειώνει ότι «Εξυπηρετείται πάρα πολύ ο κόσμος. Είναι εύκολη, προσβάσιμη πόλη. Απαραίτητος είναι ένας δακτύλιος μόνο για τα ποδήλατα όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες.» Υποστηρικτικός και ο κος Κώστας Σίμος, ιδιοκτήτης café “Μακάρι να δούμε τα ποδήλατα να λειτουργούν.” Εύχεται και προσθέτει « Έχουμε ένα πολύ καλό ποδηλατόδρομο , χαίρεσαι να περπατάς. Θα έχουμε μια ήρεμη πόλη. Μακάρι να τα ξαναδούμε στους δρόμους.»
Φαν του ποδηλάτου και ο Πρόδρομος Αντωνιάδης. «Χρησιμοποιώ το ποδήλατο πάρα πολύ συχνά. Είναι το μοναδικό μέσο κυκλοφορίας που χρησιμοποιώ. Η πόλη της Κομοτηνής ενδείκνυνται νομίζω ότι θα ήταν καλό να το χρησιμοποιούμε όλοι, όσο το δυνατόν περισσότερο.» δηλώνει προσθέτοντας πως τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα βοηθήσουν πάρα πολύ και τους επισκέπτες για να γνωρίσουν καλύτερα την Κομοτηνή.
Φώτο: Γιάννης Γκαράνης,  ποδηλάτες, κοινόχρηστα ποδήλατα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: