«Οδός Σαραγλί»…Έτσι θα αποκαλούσαν ίσως κάποιοι την κεντρική οδό της 28ης Οκτωβρίου την προηγούμενη μέρα της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης του έτους 1998 χάρη στον ακούραστο ζαχαροπλάστη, δημιουργό, τον κο Στέλιο Αρσενίου. Με στόχο να συμβάλει στη διάδοση της μεγάλης παράδοσης της ζαχαροπλαστικής της Ξάνθης με τη συνδρομή των εργαζομένων φίλων και γνωστών «έστρωσε» το τμήμα της οδού από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι εκείνη της Δημοκρατίας με Σαραγλί.

Στη νέα ποιητική συλλογή του Στέλιου Αρσενίου «Οδός Σαραγλί» σαν αγκαλιά και σαν κληματαριά ο δεκαπεντασύλλαβος απλώνει…

50.000 σαραγλάκια με στόχο όχι μόνο προς τέρψη των κατοίκων, αλλά και για τη δημιουργία ενός ΤΕΙ ζαχαροπλαστικής στην Ξάνθη. Μάλιστα συγκεντρώθηκαν τότε 1500 υπογραφές μαθητών Γυμνασίων – Λυκείων από την Ξάνθη, όλοι τους υποστηρικτές του αιτήματος. Ο δρόμος είχε ανοίξει για να ακολουθήσει αργότερα και η καριόκα γίγας των 383,60 κιλών , ρεκόρ Γκίνες στο είδος, χάρη στην αγαστή συνεργασία όλων των ζαχαροπλαστών.

Ίσως, έτσι να καταλάβει κανείς γιατί το σαραγλί έγινε οδός σαραγλί και στη συνέχεια τίτλος βιβλίου…Ο Στέλιος Αρσενίου δεν εκπλήσσει αυτούς που τον ξέρουν με την νέα του εκδοτική απόπειρα. Άλλωστε ήταν το 1980, σχεδόν πριν σαράντα χρόνια, που εξέδωσε τη σατιρική ποιητική συλλογή «Ιστορικές Ιστορίες». Μπορεί να έγινε διακεκριμένος ζαχαροπλάστης, ποτέ δεν σταμάτησε να ασχολείται με την επικαιρότητα, μετριάζοντας με τους στίχους του, τις πικρίες της ζωής μας. «Κάθε πικραμένος αναγνώστης βρίσκει κοντά στο ζαχαροπλάστη το φάρμακο του και πείθεται ότι η πικρία δεν κατέκτησε ολοσχερώς τη γη.» γράφει ο Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος –συγγραφέας στην εισαγωγή της ποιητικής συλλογής, μια εισαγωγή που ο ίδιος την ονομάζει «Λίγα λόγια γλυκιάς οφειλής».

Ο Μπακλαβατζής ποιητής συγκινεί με το λόγο του, την έγνοια για τους νέους, την αγάπη του για την Ξάνθη, την αγάπη για τη δημιουργία.

Αλήθεια, πότε και πώς γράφει ένας ζαχαροπλάστης; «Βλέποντας τις πιρουέτες που κάνουν οι λαμαρίνες μέσα στο φούρνο, μιας και είναι περιστρεφόμενος, εμπνέομαι. Αφήνω για λίγο μετά τα παντεσπάνια και τρέχω να προλάβω την έμπνευση…» απαντά ο ίδιος. Συνταγές βρίσκουμε, παραλλαγές βρίσκουμε, εικόνες βρίσκουμε, πλοκή στίχων που να υμνούν το γλυκό δύσκολα βρίσκουμε. Στη νέα ποιητική συλλογή του Στέλιου Αρσενίου «Οδός Σαραγλί» σαν αγκαλιά και σαν κληματαριά ο δεκαπεντασύλλαβος απλώνει…

Η Ξάνθη έχει τη φήμη της πόλης του γλυκού, με τις υπογραφές εγνωσμένης αξίας σεφ διαχρονικά. Έχει και τη «γλυκιά» φήμη της ποίησης, όμως…Έτσι, μεταξύ των ποιημάτων του Στέλιου Αρσενίου βρίσκει κανείς και κάποια πεζογραφήματα, που αλληλοσχετίζονται. Όπως και οι ποιητικές ιστορίες του δημιουργού με τις τουλούμπες, το μίξερ, το τσουρέκι, την καριόκα να «συνομιλούν» και πιο εκεί τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα , το σάμαλι και φυσικά το σαραγλί να παρακολουθούν…

Ο Μπακλαβατζής ποιητής συγκινεί με το λόγο του, την έγνοια για τους νέους, την αγάπη του για την Ξάνθη, την αγάπη για τη δημιουργία. Έτσι, με τη δική του ματιά οι τουλούμπες γίνονται κυρίες… «Τις λένε ακαταμάχητες, καλλίγραμμες κυρίες, θερμίδων τις ιέρειες, της γλύκας αμαρτίες.», γράφει στο ποίημά του με τίτλο: «Τουλούμπες» και προσθέτει «Τις χρυσαφένιες λιχουδιές, τουλούμπες πιο γνωστές, παγκόσμιες πρωταθλήτριες, του σήμερα του χθες. »΄Ένας ποιητής ζαχαροπλάστης με αποστολή ευρύτερα κοινωνική…Οδός Σαραγλί: «Οδός ή Σιδηροδρομικός Συρμός; Επέλεξα την Οδό. Επεδίωξα να συνδέσω το όνομα της γενέτειράς μου, με εκείνο της πόλης του γλυκού των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια. Στο Τόκιο το 2020 τώρα. Με τη σχηματική παράσταση της δομής του ατόμου.» λέει ο ζαχαροπλάστης ποιητής.
Κι εσείς καλοί μας αναγνώστες στα ποιήματα του θα δείτε νεράιδες και ξωτικά, συνταγές και μυστικά, αλλά και μια ζεστή γωνιά για να φωλιάσετε. Στίχους,  σαν το σφύριγμα στις χαραμάδες των παραμυθιών οι στίχοι του, ένα γλυκό καλωσόρισμα στην Ξάνθη, στη Θράκη, στη δημιουργία, γλυκιά και ποιητική.
Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: