Το ραντεβού των Μανιταρόφιλων απ’όλη την Ελλάδα, δόθηκε φέτος για 14η χρονιά στους Τοξότες Ξάνθης, φέρνοντας και πάλι στο επίκεντρο τον μαγικό κόσμο των μανιταριών.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν ως στόχο να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο του μανιταριού στη Φύση, που πέρα από την ομορφιά και τη νοστημιά, είναι ο βασικός ανακυκλωτής της Φύσης.

Επίσης οι συναντήσεις αυτές στοχεύουν στη συνέχιση της γνώσης των παλαιοτέρων, με επιστημονικό τρόπο πια, ως προς τη διάκριση των βρώσιμων μανιταριών, από τα τοξικά, τα δηλητηριώδη και τα θανατηφόρα. Η αλήθεια είναι ότι ο Ελληνικός λαός φοβάται τα μανιτάρια, και οι νεότερες γενιές θα πρέπει να μάθουν πως η Ελληνική Περιφέρεια-πλην των μεγάλων αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσ/νικης, δεν πείνασαν στην κατοχή, λόγω των μανιταριών και των άγριων χόρτων και καρπών του Δάσους!!!

Οι Μανιταρόφιλοι είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα, που έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια στην Πολιτεία την απουσία νομικού πλαισίου, μέσω του οποίου θα προστατευθεί ο πλούτος των Μανιταριών και των καρπών του Δάσους.
Επι πλέον ο πλούτος αυτός μπορεί να συνδυασθεί με την Τοπική οικονομία και να ενισχύσει το εισόδημα των κατοίκων. Όπως γίνεται στις χώρες του Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο Παύλος Αηδονόπουλος μίλησε για την βασίλισσα τρούφα -μανιτάρι- λευκή και μαύρη, με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, λέγοντας πως τόσα χρόνια οι Ιταλοί και οι Ισπανοί μας ελεγαν πως η Ελλάδα δεν έχει τρούφα μανιτάρι, αντίθετα έχει και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας. Πολλοί δε είναι αυτοί που είτε αγοράζουν κυνηγό τρούφας, σκύλο είτε καλλιεργούν σε αλκαλικά εδάφη το μανιτάρι τρούφα.

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Γρεβενών διοργανώνει σεμινάρια μέσω των οποίων ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πιστοποιηθεί ως συλλέκτης μανιταριών, μέσα από συνεργαζόμενα επιμελητήρια της χώρας και να ασχοληθεί επαγγελματικά.
Η αρχή έχει γίνει στα Γρεβενά, όπου το εκεί επιμελητήρια ανταποκρίθηκε και απευθύνεται κάλεσμα σε όλα τα επιμελητήρια της Ελλάδας να συνεργασθούν και να επιμορφωθούν οι εστιάτορες οι ξεκοδόχοι και όχι μόνο!!!
Αξίσει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που του συλλόγου των Μανιταρόφιλων από τα Γρεβενά είναι και μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Μανιταρόφιλων και οργώνουν στην κυριολεξία την Ελλάδα, για να μάθουν οι Έλληνες να τρώνε μανιτάρια, μια εξαιρετική τροφή με πλούσια πρωτεϊνη και χωρίς καθόλου λιπαρά,που κάλλιστα μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας.
Ο Φώτης Παρασκευαΐδης που έχει αναλάβει το αγαπημένο του κομμάτι που είναι η γαστρονομία και το μανιτάρι, στις εξορμήσεις στην Ελλάδα, περίπου 6 μήνες το χρόνο, ΄ΌΛΟΙ κρέμονται από τα χείλη του την ώρα που μαγειρεύει να τους δώσει μυστικά της μαγειρικής!!! Ο ίδιος με εξαιρετικό χιούμορ, απαντάει στις ερωτήσεις και ταυτόχρονα, μαγειρεύει, ζυμαρικά με μανιτάρια, κριθαρότο, φασολάδα με μανιταρια, αλλά και πεντανόστιμη τηγανιά με μανιτάρια. ΤΟυς φανατικούς του θαυμαστές τους αποζημιώνει και με πιρουέτες καλλιτεχνικές μαγειρέματος, δείχνοντας πόσο αγαπάει αυτό που κάνει!!!

Η επόμενη Συνάντηση των Μανιταρόφιλων είναι στις 2-3 Νοεμβρίου στη Δαδιά Έβρου.
Τη διοργάνωση της 14η πανελλαδικής Συνάντησης Μανιταρόφιλων πραγματοποίησε ο Σϋλλογος Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ.

Μοιράσου το άρθρο: