Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας μονάδων εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο «TAVI» στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Δώρα Αυγέρη με ερώτηση της που υπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης, κος Δημήτρης Χαρίτου.

«Εν μέσω πανδημίας και αυξημένων υγειονομικών αναγκών η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των επεμβάσεων εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη διαδερμική μέθοδο TAVI στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Με την από 9/4/2020 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας αφαιρείται ουσιαστικά η δυνατότητα επεμβάσεων εμφύτευσης με TAVI από τα τρία δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, τα οποία εξυπηρετούν τον πληθυσμό όλης της Βόρειας Ελλάδας.» τονίζει γ Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δημιουργηθεί οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στον πάσχοντα πληθυσμό, καθώς οι ασθενείς σε Μακεδονία-Θράκη θα εξαναγκαστούν προς μετακίνηση είτε στην Αθήνα ή τα Ιωάννινα, όπου λειτουργούν αντίστοιχες δημόσιες μονάδες εμφύτευσης διαδερμικών βλαβών, είτε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια.

Στην ερώτησή τους οι 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να γνωστοποιήσει, αφενός, με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο μετρήθηκαν οι σχετικοί δείκτες αξιολόγησης των μονάδων εμφύτευσης διαδερμικών αορτικών βαλβίδων στα τρία δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, να διασφαλίσει την παροχή της εν λόγω ιατρικής υπηρεσίας στους ασθενείς, με τη λειτουργία μονάδων εμφύτευσης σε δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Μοιράσου το άρθρο: