Σύσκεψη για εκπόνηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Λιμνοθαλασσών-Κανονικά τα έργα του Φυσικού Αερίου

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ.
Προηγήθηκε συζήτηση των 4 επερωτήσεων, ακολούθησε η ενημέρωση του Περιφερειάρχη για το Φυσικό Αέριο και ακολούθησαν τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Κανονικά η υλοποίηση των έργων του Φυσικού Αερίου στην ΑΜ-Θ, όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος. Τέλος Φεβρουαρίου βγαίνουν τα τεύχη δημοπράτησης στον αέρα. Απλά στην πρώτη φάση δεν θα είναι η Ορεστιάδα και η Καβάλα

Ακολουθεί το ηχητικό του κ. Μέτιου

https://drive.google.com/open?id=17IiOkz6klQu3jzoifmhdM2xUnqfWWexv
…………………………………………………………………………….

Λεφτά υπάρχουν ήταν η απάντηση στην κραυγή αγωνίας προς τους αλιείς της Βιστωνίδας, στους οστρακοκαλλιεργητές, στους ανθρώπους του φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Ισμαρίδας-Βιστωνίδας, του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου.
Το θέμα συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, μετά από επιστολή για το θάνατο ψαριών στη Βιστωνίδα, του επικεφαλής της παράταξης Αναπτυξιακή Ενωτική Πρωτοβουλία, Κωνσταντίνου Κατσιμίγα, από τον περασμένο Οκτώβριο.
Για το θέμα όπως δεσμεύθηκε ο κ. Μέτιος θα γίνει μια ειδική σύσκεψη, όπου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,-Αλιείς,Αγρότες, Φορέας Διαχείρισης- όπου θα συζητηθεί η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των κρίσιμων ζητημάτων στις λιμνοθάλασσες.

Σύσκεψη για  εκπόνηση  Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης  Λιμνοθαλασσών-Κανονικά τα έργα του Φυσικού Αερίου
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των αλιέων στη Λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, Γιώργος Γκίλης, έθεσε, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, το θέμα των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, όπως:
-Καθαρισμός εισοδευτικού στομίου στο σημείο Λαγός-νότια της Βιστωνίδας-
-Αναγκαιότητα επισκευής του αντιπλημμυρικού έργου του εκχειλιστήρα Βιστωνίδας. Από το 1960-70 που έχουν κατασκευασθεί οι εγκαταστάσεις, έχουν διαβρωθεί από τα καιρικά φαινόμενα και από το πέρασμα τόσων χρόνων και απαιτούνται παρεμβάσεις.
«Είναι θετικό πως έχει γίνει η οριοθέτηση-έργο ύψους 650.000 ευρώ- της λίμνης Βιστωνίδας και έχει δίκιο σε αυτό ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος.
Συμφωνούμε με την ειδική σύσκεψη και θα ανταποκριθούμε.
Από το 2019 υπάρχει ένα πρόγραμμα στην ΕΕ, μέσω του οποίου θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά έργα και παρεμβάσεις. Όμως την πρόταση μπορεί να την υποβάλλει μόνο κάποια υπηρεσία της Περιφέρειας και του Δημοσίου Τομέα. Εμείς έχουμε έτοιμη την προμελέτη για τις δύο παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και είναι προϋπολογισμού της τάξης των 1.500 εκ ευρώ. Είναι κρίμα να χαθούν αυτές οι χρηματοδοτήσεις, προλαβαίνουμε μέχρι τέλη Ιούνη να αξιοποιήσουμε τους πόρους του προγράμματος.
Επίσης ο κ. Γκίλης, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδας, «Στέλιος Μπαλάσης», ενημέρωσε τον κ. Περιφερειάρχη και για μια άλλη πρόταση του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών. Πρόκειται για τα μισθώματα των Λιμνοθαλασσών τα οποία αποδίδουν στο κράτος, ως ενοίκιο. Ο κ. Γκίλης πρότεινε τα μισθώματα των λιμνοθαλασσών, να επιστρέφουν στις εκάστοτε Περιφέρειες που βρίσκονται οι Λιμνοθάλασσες, για την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων στις περιοχές τους και όχι να διανέμονται σε άλλες περιοχές.΄

Σύσκεψη για  εκπόνηση  Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης  Λιμνοθαλασσών-Κανονικά τα έργα του Φυσικού Αερίου
Από την πλευρά του ο κ. Σταμούδης Νίκος, πρόεδρος των Οστρακοκαλλιεργητών, υπογράμμισε την ανάγκη των έργων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κυκλοφορία του νερού της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας και της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας και της συνακαλλιέργειας, Ψάρι, Όστρακο, Φύκι.
«Το πρόγραμμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε είναι μέχρι τα τέλη Ιούνη», τόνισε ο κ. Σταμούδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος