Τ. Βαβατσικλής: «Θέλουμε ο Λαός να κυβερνήσει »

«Το πάθος για την πόλη πάντοτε υπήρχε. Ήμουν ενεργός πολίτης πάντα, πάντα είχα πολιτικό λόγο, δεν περιοριζόμουν σε μια στείρα αντιπαράθεση απέναντι στα τεκταινόμενα του δήμου. Μετά από τόσα χρόνια αλλάξαμε συμπεριφορές, ιδέες, προτάσεις, συνεχώς ανανεωνόμαστε και γι αυτό η κάθοδος στην συγκεκριμένη περίοδο δεν ήταν προϊόν μεγάλης ή πολύωρης σκέψης.» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την κάθοδό του στις προσεχείς Δημοτικής Εκλογές και την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου ο επικεφαλής της παράταξης «Ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη»,κ. Τάσος Βαβατσικλής. Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, την πρώτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής, μετά την παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Συνδυασμού του τον Φεβρουάριο μίλησε για τις προτεραιότητες και τις συνεργασίες, για τα σημαντικότερα ζητήματα της πόλης, αλλά και για την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Αντιμετωπίζετε κάποια δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων για τον συνδυασμό σας;
Τ.Β.:
Θέλουμε να εκπροσωπηθούν όλοι οι χώροι, όλες οι γειτονιές, αλλά και κάποιοι που έστω με την τιμητική τους παρουσία να δώσουν ένα άλλο χρώμα. Θα είναι οι «ασφαλιστικές δικλείδες» κατά την υλοποίηση του προγράμματος μας, εφόσον μας θέλει ο Λαός, και γίνουμε η δημοτική αρχή. Από τους παλιούς συνεργάτες θα συμμετέχουν στον συνδυασμό μας 3-4 το πολύ. Ανανέωση, στην κυριολεξία ανανέωση. Μέχρι το Πάσχα που θα κλείσει ο συνδυασμός θα περιμένουμε ακόμη κάποιους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν και το «μπαμ» στο συνδυασμό μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους περιμένουμε. Ή να γίνουν και κάποιες «μεταγραφές». Προγράμματα και λύσεις στα προβλήματα έχουμε, αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι καθοδηγούνται και από άλλες παραμέτρους. Θα εκφράσουμε πολιτικό κι αυτόδιοικητικό λόγο, θα προσπαθήσουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και του τελευταίου πολίτη και του τελευταίου δημότη πάνω στο πώς πρέπει να γίνει η Κομοτηνή της επόμενης γενιάς.

Τ. Βαβατσικλής: «Θέλουμε ο Λαός να κυβερνήσει »
Ο κος Τάσος Βαβατσικλής στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

Πώς προσεγγίζετε τους δημότες, κάνοντας αναφορά πού;
Τ.Β.:
Είναι η αναφορά που έχουμε στην υλοποίηση των μεγάλων έργων κι εκεί θα σταθούμε ιδιαίτερα. Η πρόταση μας στα κοινωνικά προγράμματα, στον πολιτισμό, στην τουριστική αξιοποίηση της παραθαλάσσιας ζώνης και του ορεινού όγκου του Δήμου και προπαντός στο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Έχουμε παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι ο κάθε οικισμός φθίνει, ο κάθε οικισμός αγνοείται στην κυριολεξία, παρά το ενδιαφέρον θεσμικών φορέων, είτε Κυβέρνησης, είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου.

Πώς θα το πετύχετε; Οι οικισμοί μας έχουν ερημώσει…
Τ.Β.:
Εμείς ξαναζωντανεύουμε την ύπαιθρο. Μιλήσαμε για συμμετοχικό προϋπολογισμό, ένα κομμάτι των εσόδων (το 60% για παράδειγμα) θα πηγαίνει στην πόλη κι ένα άλλο κομμάτι (το 40%) στους οικισμούς. Πέρα από αυτό στη συμμετοχική μας διακυβέρνηση, που επιθυμούμε να έχουμε, καθορίζουμε δέκα σημεία του δήμου, μεγάλα ή πιο μικρά χωριά, στα οποία το δημοτικό συμβούλιο θα συνέρχεται σ΄ αυτά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Θα συμμετέχει ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Θα καταγράφονται τα προβλήματα για να έχει μια πλήρη εικόνα και ο δήμαρχος και ο τελευταίος δημοτικός σύμβουλος, να μπορεί να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, τα προβλήματα, να συζητά με τους κατοίκους. Πρέπει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ανεξάρτητα με τις συνεδριάσεις, να συνέρχεται χωρίς θέματα της ημερήσιας διάταξης, να δίνει τη δυνατότητα να βάζουν εκείνοι θέματα. Έχουμε την εμπειρία της δεκαετίας του ’90 με τα λαϊκά συμβούλια και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.

«Όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει φτώχεια» λέτε αλλά πώς ένας δήμος μπορεί να επιτύχει να αντιμετωπίσει την ανεργία;
Τ.Β.:
Σύνθημα μας είναι: «Όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει φτώχεια. Η πόλη που δεν έχει ανέργους”. Κι εκεί περιορίστηκε στην ιδρυτική μας διακήρυξη η κριτική προς τις άλλες παρατάξεις. Άκουσα επικεφαλή παράταξης να λέει: «Όλες οι υγιείς δυνάμεις είναι μαζί μας» και ρώτησα «Ποιες είναι οι υγιείς δυνάμεις;» Οι έχοντες τον πλούτο; Δεν είναι υγιής δύναμη ο συνταξιούχος, ο μισθοσυντήρητος, ο άνεργος, ο αγρότης, το ΑμεΑ; Εμείς μ’ αυτούς είμαστε, με τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους. Γι αυτό λέμε το σύνθημα: «Να μην υπάρχει φτώχεια, να μην υπάρχουν άνεργοι». Γιατί δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από την Περιφέρεια, από τους Δήμους προς αυτή την κατεύθυνση, για την ανεργία που πλήττει την περιοχή. Κατέβηκε καμία πρόταση για το πώς θα περιοριστεί αυτή η ανεργία;

Τ. Βαβατσικλής: «Θέλουμε ο Λαός να κυβερνήσει »
Συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του επι πολλά χρόνια, τον δημοσιογράφο Ξάνθο Κώστογλου στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Δεν λέτε όμως με ποιο τρόπο θα γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας…
Τ.Β.:
Ο Δήμος μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Αυτή τη στιγμή ο δήμος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των τραπεζο-καθισμάτων. Στο κέντρο ή παράκεντρα ένα καφενείο με έναν εργαζόμενο πληρώνει το ίδιο με μια καφετέρια με οκτώ εργαζόμενους. Εμείς θα καταθέσουμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όποιος απασχολεί πάνω από πέντε εργαζόμενους θα τυγχάνει μιας σημαντικής μείωσης του τέλους που θα καταβάλει ή θα είναι εντελώς δωρεάν. Έτσι, και δεν θα απολύσει εργαζόμενο αν το σκέφτεται ή θα μπορεί και να προσλάβει έναν ακόμη. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα.
Μιλάτε συχνά για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, υστερεί λέτε σ’ αυτό τον τομέα η δημοτική αρχή;
Τ.Β.:
Δεν είδα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εμείς, εκτός από το Ταμείο Συνοχής, από το Urban, ή τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάδειξη όλων των οικισμών, είχαμε και μια σειρά από άλλα που μας έδιναν το πρόσημο της εξωστρέφειας. Ήμασταν ο πρώτος δήμος της Ευρώπης που υλοποίησε πρόγραμμα με μη ευρωπαϊκή χώρα, την Τουρκία με προϋπολογισμό 3. 300.000 Συμβάλλαμε στην ανάδειξη των πόλεων της Νότιας Βουλγαρίας. Η εξωστρέφεια αυτή ήταν ένας καλός παράγοντας να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να έρθουν επιχειρηματίες.
Για την αξιοποίηση των διερχομένων από τον Κάθετο άξονα επισκεπτών ωστόσο δεν έγιναν πολλά. Περνούν χιλιάδες αλλά δεν στέκονται λεπτό στην Κομοτηνή.
Τ.Β.:
Ο κάθετος άξονας Κομοτηνή– Κίρτζαλι πρέπει να αξιοποιηθεί, ο δρυμός που είναι παράλληλα προς το δρόμο, αλλά και τα σημεία εκατέρωθεν του δρόμου. Έπρεπε να στήσουν ένα περίπτερο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που θα ενημέρωνε τους επισκέπτες, Ρουμάνοι, Πολωνοί, Ρώσοι, Μολδαβοί για το τι επισκέπτονται. Πρέπει να συμβάλουν και οι μαζικοί φορείς. Στην γειτονική Αλεξανδρούπολη οι επαγγελματίες έχουν καταλόγους σε πολλές γλώσσες. Αυτό-διοικητικοί φίλοι μου, που έρχονται από την Βουλγαρία στην περιοχή, λένε ότι δεν ξέρουμε τη γλωσσά σας και δεν μπορούμε να φάμε στην Κομοτηνή.

Πριν 24 χρόνια η κατάσταση που επικρατούσε στην γειτονιά της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως ήταν το πρώτο ρεπορτάζ που έκανα ως ρεπόρτερ. 24 χρόνια μετά η μετεγκατάσταση εξακολουθεί να είναι θέμα.
Τ.Β.:
Οι «φαβέλες» που υπάρχουν στις παρυφές της πόλης είναι όνειδος και ντροπή. Εμείς το αρχίσαμε, εμείς θα το τελειώσουμε. Ένας καλός δήμαρχος συνεργάζεται για το καλό της πόλης του με όλους τους θεσμικούς φορείς. Το να εκταμιεύσουμε λεφτά για την μεταστέγαση των τσιγγάνων δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος ο δήμος. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια για να γίνουν πρώτα –πρώτα τα έργα υποδομής, απαιτούνται πολλά εκατομμύρια. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκα με επίσκεψη στην περιφέρεια ότι υπάρχουν από την ΕΕ αρκετά εκατομμύρια, από τις αρχές της δεκαετίας του 10 που δεν τα ζητούν άλλες χώρες, ίσως γιατί δεν βλέπουν τους ΡΟΜΑ ως κατοίκους των χωρών τους. Είχαμε κάνει και μια απογραφή των κατοίκων που είναι πραγματικοί κάτοικοι της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως. Τα διακόσια στρέμματα που έχουν εξασφαλιστεί είναι αρκετά, αφού γίνουν τα έργα υποδομής θα δρομολογηθεί η ανέγερση κατοικιών, οι οποίες μπορούν να είναι και προκάτ. Στην ιεράρχηση των μεγάλων έργων είναι πρώτο στην λίστα. Και στον οικισμό του Ηφαίστου πρέπει να γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο. Δεν γίνεται μετά από 2-3 ώρες βροχής να πλημμυρίζει ο οικισμός. Μπορούν να βρεθούν λεφτά με τον ανάλογο προϋπολογισμό και την σωστή διεκδίκηση.

Έχετε αναφερθεί με ιδιαίτερη συμπάθεια για τα αδέσποτα, τους «τετράποδους δημότες» όπως τους ονομάζετε, μπορεί να δοθεί άμεση λύση;
Τ.Β.:Δηλώσαμε ευθαρσώς ότι αγαπάμε τα ζώα. Δεν θα ακούσετε πρόταση να πάμε τα σκυλιά στην Κίνα ή στην Γερμανία. Η διαχείριση δεν μπορεί να διατίθεται στον εκάστοτε δημότη καθαριότητας. Είπαμε ότι θα καθορίσουμε ειδικό αντιδήμαρχο, που θα προΐσταται της όλης πολιτικής των αδέσποτων. Θα κάνουμε δημοτικό κτηνιατρείο. Από τα πρώτα μελήματα μας είναι να βγούμε σε όλους τους οικισμούς και να καταγράψουμε τα αδέσποτα. Να κάνουμε ένα πρώτο μητρώο αδέσποτων. Και να επιβάλουμε για τα δεσποζόμενα το «τσιπάρισμα». Με τις ζωοφιλικές είχαμε άριστες συνεργασίες. Το κυνοκομείο ήταν πρόταση δική τους, την ασπάστηκα και την υλοποίησα, τότε το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο. Ξεπεράσαμε τις χίλιες στειρώσεις χωρίς κανένας κτηνίατρος να διαμαρτυρηθεί. ¨Όσοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια, θα τους δίνουμε δέλεαρ είτε απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, είτε δωρεάν βοήθεια από το κυνοκομείο, στείρωση, εμβόλια, χάπια. Θα γίνεται και αυστηρός έλεγχος με το τσιπάρισμα. Το πρόβλημα δημιουργείται από τους ανθρώπους που τα εγκαταλείπουν.

Υπάρχει πρόβλεψη, κάποια ειδική μέριμνα για τους ανθρώπους της Γ’ Ηλικίας; Ξέρετε ο πολιτισμός κρίνεται από την συμπεριφορά που επιφυλάσσουμε στους ανθρώπους αυτούς, δεν μπορούν να στέκουν στο περιθώριο…
Τ.Β.:
Δεν υπόσχομαι τρίτο ΚΑΠΗ, αλλά μια μικρή παρέμβαση όπως αυτή που έγινε το 2004 με την μετατροπή της Κοινότητας Καρυδιάς σε κέντρο συγκέντρωσης των κατοίκων. Πιο οργανωμένα σε όλους τους οικισμούς να δημιουργηθούν χώροι με την στήριξη του δήμου που θα λειτουργούν με αυτοδιαχείριση. Με τον δήμο αρωγό. Δεν θα λείπουν εκδρομές και περίπατοι, πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όταν δίνατε συνέντευξη στην δημαρχιακή σας θητεία είχα βγάλει μια φωτογραφία με νέους ανθρώπους σε αναπηρικό αμαξίδιο, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία και σας είχα ρωτήσει ευθέως, ποια η πρόβλεψή σας για τα ΑμεΑ; Τότε δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη ο ΠΕΡΠΑΤΩ, σήμερα τι σχεδιάζετε για την στήριξή τους;
Τ.Β.:
Η Κομοτηνή είναι σχετικά προσβάσιμη. Ήταν και είναι, όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το κτίριο ημιαυτόνομης στέγης ΑμεΑ ήταν δική μου ιδέα. Είχε έρθει η επίτροπος της Πορτογαλίας και θέλοντας να μάθει περισσότερα ρωτούσε τι ακριβώς είχαμε στα σχέδια μας. Για τα παιδιά εκείνα, τα ΑμεΑ, που μετά το θάνατο των γονιών τους, μένουν μόνα της είπα της Επιτρόπου και ενθουσιάστηκα. Δεν λειτούργησε έτσι, δόθηκε στο Σύλλογο Περπατώ. Και φτάσαμε με τον καιρό να βλέπουμε τον παραολυμπιονίκη, τον κο Ταξιλδάρη να κάνει προπόνηση στην Καβάλα γιατί δεν θερμαινόταν το κολυμβητήριο που είχε το όνομά του. Το ενδιαφέρον μας δεν σταματά, ούτε τα προγράμματα μας. Για παράδειγμα η άμεση λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι στις προτεραιότητές μας. Πρέπει η αστική συγκοινωνία να αποκτήσει μια μεγάλη εμβέλεια και σε οικισμούς και σε γειτονιές της πόλης, δεν έχει την δυνατότητα ο καθένας να κυκλοφορεί. Από τότε που ξεκινήσαμε έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 500 προτάσεις. Προτάσεις φίλων, συνεργατών, γνωστών, δικές μου, άλλες υλοποιήσιμες κι άλλες όχι. Θα κυκλοφορήσει μια περίληψη του προγράμματος και θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται, να συμπληρώνεται, να ανανεώνεται.

Η πόλη μας έχασε σημαντικά “κομμάτια” της ιστορίας της, η «χάβρα» για παράδειγμα. Ήταν λάθος, δεν συμφωνείτε ότι ήταν λάθος που κατεδαφίστηκε; Από την άλλη τιμήσατε ως δήμαρχος την μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν τόσο άδικα…
Τ.Β.:
Ανταποδώσαμε την οφειλή της Κομοτηνής απέναντι στους συμπατριώτες μας Εβραίους. Το 1992 κατεδαφίστηκε η “χάβρα” σε συνεννόηση με την Εφορεία Ιστορικών Μνημείων. Ήταν λάθος. Ήδη από το 1982 είχε κριθεί διατηρητέο μνημείο. Πέρασαν δέκα συναπτά έτη χωρίς να φροντίσει η πολιτεία, ούτε οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς να την αναστηλώσουν ή να την κρατήσουν όρθια. Φτιάξαμε το μνημείο των Εβραίων, το οποίο εγκαταστήσαμε στο κεντρικό πάρκο της Κομοτηνής το 2005 ήταν οφειλή μας. Μέσα στην προγραμματική μας διακήρυξη και στο πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες, προβλέπουμε και έχουμε βρει ήδη το χώρο, να γίνει ένα μουσείο για την ιστορία της Κομοτηνής και της Θράκης. Ξέρω καλά ότι πολλοί Κομοτηναίοι συλλέκτες έχουν φωτογραφικό υλικό πολύτιμο που το φυλάσσουν στο σπίτι τους, ενώ θα ήθελαν να εκτίθεται κάπου. Όπως η Τίνα Ιωαννίδου, η οποία θα συμμετάσχει και στο ψηφοδέλτιο μας και όλες αυτές τις ιδέες θα τις υλοποιήσει.

Όσον αφορά στις συνεργασίες την επόμενη μέρα των εκλογών, τι θα επιδιώξετε; Υπάρχουν κάποιες πικρίες από το παρελθόν;
Τ.Β.:
Θα προέτρεπα τους ψηφοφόρους να κοιτάξουν το έργο μας, αλλά και να διακρίνουν την διάθεσή μας για προσφορά, για δημιουργία. Πικρία υπάρχει, αλλά λόγω ανατροφής δεν μισώ άνθρωπο. Η πικρία είναι ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο είναι υπαρκτό, όπως η ευγνωμοσύνη. Δεν έχουμε εχθρούς απέναντι. Συνεργασίες ειδικού τύπου δεν κάνουμε. Μόνο προγραμματικές. Δεν θα καθίσω στο τραπέζι να πω θα σου δώσω αντι-δημαρχία, αυτά τα οποία όλη η Ελλάδα καταγγέλλει. Θα συγκλίνουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα. Θα βρούμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα δράσης. Χαίρομαι να υπάρχουν πολιτικές συγκρούσεις, αρκεί να μην είναι στείρες και δογματικές, πιστεύω ότι με την σύγκρουση στο τέλος επιτυγχάνεται και η σύνθεση αρκεί να ισχύουν και κάποια πρότυπα.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες;
Τ.Β.:Τους κοιτάμε στα μάτια. Τους ζητάμε να συσπειρωθούμε ώστε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε η Τ.Α. να ξεφύγει από την πλαδαρότητα και την αδιαφορία. Τους κοιτάμε στα μάτια γιατί είμαστε σίγουροι ότι όλη η παράταξη μας θα δημιουργήσει μια Κομοτηνή για την επόμενη γενιά αντάξια των προσδοκιών τους. Θέλουμε ο Λαός να κυβερνήσει γι αυτό μιλάμε για συμμετοχική, αποκεντρωμένη, αυτοδιαχειριζόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορεί ο τελευταίος δημότης και οι μαζικοί φορείς να καθορίσουν το πώς θα διοικηθεί η Κομοτηνή.
Φώτο: ο κος Τάσος Βαβατσικλής στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής συνέντευξη-κείμενο-φτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος