«Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά,ψηλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος.» για μια ακόμη χρονιά τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάλπης έψαλλαν τα κάλαντα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

«Αρχή που βγήκε ο Χριστός, άγιος και Πνευματικός, στη γη να περπατήσει και να μας καλοκαρδίσει.» τον τόνο και τον ρυθμό έδωσε όπως πάντα ο γνωστός μουσικός της παράδοσης, ο κος Βαγγέλης Δωρόπουλος με τους μαθητές του, με γκάιντα και νταούλι εκείνοι. Ξεχωριστά ζωντανή η συμμετοχή ανδρών και γυναικών του χωριού, με κέφι αλλά και αγάπη για την παράδοση και το χωριό τους έκαναν ένα ξεχωριστό Πρωτοχρονιάτικο δώρο στους συγχωριανούς τους τηρώντας το έθιμο.

Από πόρτα σε πόρτα δεν άφησαν κανένα σπίτι παραπονεμένο. Έψαλλαν τα κάλαντα, έδωσαν και πήραν ευχές και φεύγοντας το κέρασμα και το «μπαξίσι» που τους περίμενε σε κάθε σπίτι με τον νοικοκύρη και την νοικοκυρά να έχουν φροντίσει. «Το καλαμάρι έγραφε, τη μοίρα του την έλεγε και το χαρτί, και το χαρτί ομίλει, Άγιε μου, άγιε μου καλέ Βασίλη.» Και του Χρόνου! ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-video:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: