«“Και τον κόσμο αυτόν ανάγκη να τον βλέπεις και να τον λαβαίνεις”. “Και τον κόσμο αυτόν ανάγκη να τον βλέπεις και να τον καταλαβαίνεις”». Με τη φράση αυτή ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής, επικεφαλής του συνδυασμού «ξεΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» , κ. Τάσος Βαβατσικλής έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία με ομιλία στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής σήμερα το βράδυ εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι ο συνδυασμός του θα είναι ο νικητής των εκλογών.

«Συνεχίζουμε… Προχωράμε…Και θα νικήσουμε!»
«Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας. Τη μακρά πορεία της δημοτικής δημοκρατικής μας παράταξης. Σίγουροι ότι έχουμε και πάλι τη δυναμική υποστήριξη και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας. Μιας παράταξης που έγραψε ιστορία, που βρέθηκε στην πρωτοπορία της τοπικής αυτοδιοίκησης» ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλία του σημειώνοντας με νόημα: «Συνεχίζουμε… Προχωράμε…Και θα νικήσουμε!»

«Τιμούμε το παρελθόν, τιμούμε την ιστορία της παράταξής μας, τιμούμε τα πρόσωπα που δημιούργησαν αυτήν την ιστορία.» ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος εξηγώντας πως η δημιουργία του συνδυασμού “Ξεκίνημα για την πόλη” προέκυψε από μια αναγκαιότητα, από ένα αίτημα: «Να σταματήσει ΤΩΡΑ η καθυστέρηση, η οπισθοδρόμηση. Να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους δημότες.»

Μια χαμένη δωδεκαετία «μετριοπαθών» διαχειριστών
Όπως σημείωσε ο κος Βαβατσικλής η Κομοτηνή δεν έχει πλέον περιθώρια, ούτε να πλήξει, ούτε να μένει αδρανής και αμέτοχη στα ζητήματα που την αφορούν, στα ζητήματα της ζωής της. «Η τελευταία δωδεκαετία ήταν για την Κομοτηνή, μια χαμένη δωδεκαετία «μετριοπαθών» διαχειριστών. Που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα την κρίση, δεν συμπαραστάθηκαν στην πόλη, στους δημότες της, δεν πρότειναν και δεν δημιούργησαν μια εναλλακτική ζωή, λιγότερο αποξενωμένη. Δεν προχώρησαν σε ανοιχτές διεργασίες διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Απομόνωσαν ακόμη περισσότερο, κοινωνικά, ταξικά, οικονομικά τους οικισμούς και τα χωριά. Βύθισαν την πόλη και την αγορά της στην αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα. Από τη μια η δημιουργική λογιστική τους και τα αποτελέσματα πλεονασμάτων, όπως τα παρουσίασαν πρόσφατα. Από την άλλη το σκληρό πρόσωπο των «νοικοκυραίων». Απειλώντας ακόμη και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματιών και δημοτών» ανέφερε ασκώντας  κριτική στην δημοτική αρχή.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα αυτών των εκλογών στο Δήμο τόνισε πως δεν είναι μόνον οι μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη καθημερινότητα, αλλά είναι πολιτικό θέμα, η αποκατάσταση των διαλυμένων δημοκρατικών, συμμετοχικών θεσμών στη λειτουργία του Δήμου.Η διαφάνεια. Η στήριξη μεγάλων στρωμάτων της τοπικής κοινωνίας, που η φτωχοποίηση και οι ταξικές πολιτικές της σημερινής δημοτικής αρχής, τα οδήγησαν στη γκετοποίηση και την απομόνωση.

Η ψήφος να περιφρουρήσει τη δημοκρατική λειτουργία

«Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κόντρα στα ακραία φαινόμενα διακρίσεων και εκφασισμού, είναι το μεγάλο στοίχημά μας.» ανέφερε ο κος Βαβατσικλής και απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε πως η ψήφος τους πρέπει να περιφρουρήσει τη δημοκρατική λειτουργία στο Δήμο, απέναντι σε όσους συνεχίζουν να απεργάζονται σχέδια συντήρησης και οπισθοδρόμησης, όπως είπε.

Από την ομιλία του δεν έλειψαν και δεσμεύσεις, όπως: η θεσμοθέτηση του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού», η λήψη μέτρων για την ανισότητα μεταξύ αστικού και αγροτικού χώρου. «Θα προστατέψουμε τον υγιή ανταγωνισμό και θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και αξιοκρατία τα προβλήματά τους» υποσχέθηκε.

Σε άλλο δε σημείο της ομιλία του τόνισε την αντίθεσή του σε όλες τις μορφές διακρίσεων. Διακρίσεις εθνότητας, φύλου, θρησκείας, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται το σοκ

«Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που να μην φοβάται το διάλογο με την τοπική κοινωνία.» ανέφερε σημειώνοντας « Ένα Πανεπιστήμιο που με την κριτική και τη δημιουργική του παρουσία, με την έρευνα και την ανθρωπιστική του αποστολή, να νικήσει την καχυποψία και να καταδικάζει φαινόμενα παραγωγής εθνικιστικής ιδεολογίας. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται το σοκ που θα προκαλέσουν οι ιδέες, οι προτάσεις όλων των φορέων γνώσης της περιοχής, η σύγκρουση με τα κατεστημένα και με ό,τι οδηγεί την τοπική κοινωνία στην οπισθοδρόμηση.»
Με αλληλεγγύη χωρίς αποκλεισμούς
Μιλώντας για πρόγραμμα μετεγκατάστασης των κατοίκων του Αλάν Κογιού και την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους του Ηφαίστου τόνισε ότι «Τα προβλήματα αυτών των συνοικισμών δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, αν δεν εξασφαλίσουμε γι αυτούς τους ανθρώπους, εργασία κι ένα ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον, με αλληλεγγύη, χωρίς αποκλεισμούς.»

‘Οσον αφορά στην συνεργασία εντός του νέου δημοτικού συμβουλίου όπως τόνισε θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς παραταξιακούς ή προσωπικούς εγωισμούς. «Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για να κάνουμε πράξη αυτά που θα καταθέσουμε ως προτάσεις και ως λύσεις.»
Πέντε υπαρκτά διλήμματα
Τέλος, έθεσε πέντε υπαρκτά διλήμματα, όπως είπε: “Ισχυρός ή αδύναμος Δήμος”, “Πρόοδος ή συντήρηση”, “Κοινωνική δικαιοσύνη ή κοινωνική ανισότητα”, “Σταθερότητα – ασφάλεια ή περιπέτεια”, “Δημοκρατία ή αυταρχισμός”. Σημειώνοντας πως: «Ο δημότης καλείται να αποφασίσει για την πορεία του τόπου του. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές είναι θεμελιώδης και αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη. Στις εκλογές για το καλό της πόλης δεν καταγράφονται οι αμφιβολίες, δεν προσμετρούνται οι σιωπές. Καταγράφονται μόνο οι θετικές προτάσεις.»
Είμαστε προσγειωμένοι… Στο ΟΝΕΙΡΟ
Για να καταλήξει λέγοντας: «Καταθέσαμε προτάσεις, καταθέτουμε έργο. Έχουμε όνειρα για την πόλη μας. Δεν υποσχόμαστε ουτοπίες. Δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη των συνδημοτών μας υποσχόμενοι χίμαιρες. Είμαστε προσγειωμένοι… Στο ΟΝΕΙΡΟ. Βαδίζουμε αισιόδοξοι προς την τελική νίκη.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την ομιλία ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: