Ο Ανδρέας από την Ελβετία ταξιδεύει μόνος του στην Ευρώπη. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο και πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις στο Πανεπιστήμιο, κάνοντας χρήση εισιτηρίων για νέους που θέλουν να ταξιδέψουν με τρένο σε όλη την Ευρώπη, ζει νέες εμπειρίες, όπως λέει και γνωρίζει νέους ανθρώπους.

Τον συναντήσαμε σε μια του στάση στην Κομοτηνή. Δεν έδειχνε  να ενοχλείται από τη ζέστη. Ίσα – ίσα που παρατηρούσε  με ενδιαφέρον την συμπεριφορά και τις επιλογές των ντόπιων. Ξεκίνησε από την Ελβετία, πέρασε στην Ιταλία και στην Αγκόνα, από εκεί στην Πάτρα και στην Αθήνα. Μετά στα Μετέωρα. «Ήταν πολύ όμορφα, ανέβηκα στους βράχους, ψάρεψα, έφαγα νόστιμες ελληνικές συνταγές.» λέει γνωρίζοντας τόπους, ανθρώπους και συνήθειες ξένες με ό,τι μέχρι τώρα έχει ζήσει στην πατρίδα του.

Δεν ανησυχούσε για τον Covid 19, «σε όλες τις χώρες υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα» είπε φροντίζοντας πάντα να ενημερωθεί σωστά πριν επισκεφτεί μια περιοχή. «Ακολουθεί η Βουλγαρία και μετά η Ρουμανία, πάντα με το τρένο, και μετά η επιστροφή στην πατρίδα.» 55 μέρες με το τρένο, δύο μήνες ταξίδι, μια αξέχαστη εμπειρία για τον νεαρό Ανδρέα.

Όσον αφορά στις εντυπώσεις του από το πέρασμά του από την Ελλάδα; «Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που οι άνθρωποι στην Ελλάδα χαλαρώνουν.» είπε γελώντας  και πρόσθεσε  «Είναι τεράστια η διαφορά σε σχέση με την Ελβετία και τις συνήθειες των Ελβετών. Εκεί είναι περισσότερο αγχωμένοι.»  «Είναι καλοκαίρι» του είπαμε  και συμφωνώντας μαζί μας πρόσθεσε: «Πράγματι, βοηθάει και το καλοκαίρι, η ζέστη, η θάλασσα.»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του έχουν προκαλέσει και τα super market στη χώρα μας. «Μου αρέσει που πηγαίνω με τα πόδια στα super market αυτή την πολυτέλεια δεν την έχω στην Ελβετία.» είπε προσθέτοντας  « Τα προϊόντα είναι φρέσκα εδώ, μπορείς να μιλήσεις στους ανθρώπους, η εξυπηρέτηση είναι άμεση και ζεστή. Νιώθεις όμορφα.» Και πριν συνεχίσει το δρόμο τους μας χαιρέτησε ευχόμενος : “KALH ANTAMOSH”.
Φώτο:Ο Ανδρέας με το σάκο στους ώμους on the road ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: