Θεμιστοκλής Τζατζαΐρης: Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ελλάδα

«Εύχομαι συνέπεια όλου του κόσμου στις εκκλήσεις της πολιτείας για να είμαστε ασφαλείς και υγιείς» δηλώνει ο Θεμιστοκλής Τζατζαΐρης. Ένας νέος Έλληνας Επιστήμονας που πριν δύο χρόνια πήγε στο Λονδίνο για ιατρική εξειδίκευση και τώρα, παρά τις προτάσεις που είχε για να συνεχίσει να εργάζεται στην Αγγλία,  επέστρεψε ξανά στη χώρα του, στον τόπο του, στη Θράκη. “Μένουμε σπίτι, μένουμε Ελλάδα” βάζοντας πλάτη σε μια δύσκολη εποχή.

Όταν ο κος Τζατζαΐρης ολοκλήρωσε την ειδικότητα του στην Ελλάδα θεώρησε σωστό να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο στο επάγγελμά του, εξειδίκευση για να μπορέσει, όπως λέει, να προσφέρει. «Θεώρησα σωστό να κάνω αυτό που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή, να μπορέσουμε να εξειδικευτούμε και να προσφέρουμε στον κόσμο με τις εξειδικεύσεις μας.» Εξειδικευμένος πια στην Ορθοπεδική για παιδιά παρατηρεί ότι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να μπορέσει να στηρίζει αυτού του είδους τις εξειδικεύσεις με αποτέλεσμα το εξωτερικό να είναι μονόδρομος για να μπορέσει κανείς  να πάρεις μια αναγνωρισμένη εξειδίκευση και να μπορεί  να την χρησιμοποιήσει στη συνέχεια.

Θεμιστοκλής Τζατζαΐρης: Μένουμε Σπίτι – Μένουμε ΕλλάδαΤο αρχικό συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν διάρκειας έξι μηνών και οι έξι μήνες έγιναν δύο χρόνια. « Ήταν αρκετά δύσκολοι οι πρώτοι μήνες δεν ήταν κάτι εύκολο και στη συνέχεια οι έξι μήνες έγιναν ένας χρόνος. Ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι ζήτησαν να παραμείνω και ήρθε μια θέση ειδικού στην οποία μου ζήτησαν να μπορώ να παραμείνω για έναν ακόμη  χρόνο, τη δέχτηκα την πρόταση με χαρά γιατί μπόρεσα να δω και το Σύστημα Υγείας και με άλλη οπτική πλέον , είχα οργανώσει και το χρόνο μου με διαφορετικό τρόπο, τις δικές μου κλινικές, τα δικά μου χειρουργεία , οπότε μπόρεσα να μπω καλύτερα στο σύστημα υγείας της Αγγλίας.»
Στο Λονδίνο όπου ζούσε είχε κάποιους γνωστούς από την Ελλάδα γνώρισε και ακόμη  περισσότερους. Όπως λέει, η ελληνική κοινότητα είναι “κλειστή” και μπορούν τα μέλη της να συναναστρέφονται καθημερινά μεταξύ τους. Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι όλοι οι Έλληνες, ασχέτως της εργασίας ή της οικονομικής κατάστασης, είναι πάντα με μια γλυκιά ανάμνηση για την Ελλάδα και θετικοί στην επιστροφή τους σ’ αυτήν. Κάποιοι από αυτούς το εξέφραζαν πάρα πολύ, κάποιοι όχι και τόσο ανοικτά γιατί σε κάποια επαγγέλματα είναι δύσκολο να γυρίσουν πίσω. «Έβλεπες, όμως, την νοσταλγία τους για την Ελλάδα, για τον καιρό στη χώρα μας, την Ελληνική Οικογένεια, τον ήλιο. Έβλεπες την νοσταλγία ζωγραφισμένη στα μάτια τους» λέει χαρακτηριστικά.
Θεμιστοκλής Τζατζαΐρης: Μένουμε Σπίτι – Μένουμε ΕλλάδαΟ ίδιος με την σύζυγό του αποφάσισαν να επιστρέψουν για την ποιότητα ζωής που βρίσκει κανείς στη χώρα μας. «Μπορώ να ομολογήσω ότι στο Λονδίνο δεν την είχαμε. Πήγαινες από τις επτά το πρωί στη δουλειά, εργαζόσουν 8 και 9 ώρες και επέστρεφες στις έξι το απόγευμα σπίτι. Οπότε, την κόρη μου την έβλεπα πάρα πολύ λίγο. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα, κάνοντας το δικό σου πρόγραμμα, αυτό θα βελτιωθεί πάρα πολύ. Είναι οικογενειακοί οι λόγοι που αποφάσισα να γυρίσω.» δηλώνει με ειλικρίνεια.
«Πήρατε την απόφαση της επιστροφής σε μια στιγμή που η περιοχή σας, ο Έβρος και μαζί και η υπόλοιπη Ελλάδα δοκιμάζουν τις αντοχές τους στην Ελληνοτουρκική μεθόριο, αυτό δεν σας προβλημάτισε;» τον ρωτήσαμε για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. « Εδώ στον Έβρο είμαστε συνηθισμένοι με τους γείτονες μας παρόλα αυτά βλέπουμε ότι αυτό έχει ξεφύγει, έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Πολιτεία, στις δυνάμεις που διαφυλάττουν τα σύνορα. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.»
«θα πρέπει να ακολουθήσουμε ακριβώς τις οδηγίες της πολιτείας για τον κορονοϊό»
Μιλώντας για τον κορονοϊό αφού σημειώνει ότι παρακολουθεί και εκείνος καθημερινά πάρα πολλούς επιστήμονες να μιλούν για τον ιό προσθέτει: «Ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να βρουν ποια είναι η χρυσή τομή αντιμετώπισης του ιού. Υπάρχουν ορισμένες συστάσεις. Πρέπει να είμαστε πιστοί στις συστάσεις αυτές. Όπως οι κανόνες υγιεινής, η καραντίνα στην οποία πρέπει να μπουν κάποιοι άνθρωποι.» Αναφέρει μάλιστα το προσωπικό του παράδειγμα «Γύρισα από το Λονδίνο και έβαλα σε καραντίνα τον εαυτό μου. Πρέπει να είμαστε συνειδητοί πολίτες. Είμαστε καλά, δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουμε ακριβώς τις οδηγίες της πολιτείας.»
Μιλώντας για το Λονδίνο που πριν μερικές μέρες άφησε πίσω του σημειώνει πως μέχρι που έφυγε δεν υπήρχε κανένα απολύτως μέτρο. «Έβλεπες τον κόσμο να κινείται ελεύθερα στο μετρό, στους δρόμους. Προσπαθούσες, διότι γνώριζες ποια θα είναι η κατάσταση, βλέποντας όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, να κάνεις κάτι. Μακάρι να μην συμβεί. Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες ίσως να είναι δραματικές. Γι αυτό το λόγο προσπαθούσες από μόνος σου να πάρεις κάποια μέτρα, να περιορίσεις τις μετακινήσεις σου . Θεωρώ ότι άργησε η Αγγλία πάρα πολύ να πάρει μέτρα κι αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα.»
Κληθείς να σχολιάσει τη θεωρία της αγέλης που αρχικά επικαλέστηκε ο κος Τζόνσον σημειώνει «Για το θέμα της αγέλης δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός, χωρίς μια κατευθυντήρια εντολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να μιλάει. Θα πρέπει οπωσδήποτε εμείς εδώ να τηρούμε τους κανόνες και τα μέτρα της πολιτείας.» λέει ξανά θέλοντας να στείλει αυτό το μήνυμα στους Έλληνες.
«Πρέπει να διορθώσουμε τη χώρα από μέσα για να επιστρέψουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στο εξωτερικό.»

Τέλος, ερωτηθείς για τη φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό και την ενδεχόμενη επιστροφή τους σημειώνει: «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το διάστημα 2010 με 2015 έφυγαν πάρα πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό, υπάρχουν στοιχεία που μιλούν για 250.000. Θα πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών, για ποιόν λόγο έφυγαν, ποιάς ηλικίας ήταν και τι πρέπει να κάνουν για να γυρίσει αυτός ο κόσμος πίσω.» Εξηγεί μάλιστα πως: «Η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά του συστήματος, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς επίσης και οι μειωμένες προοπτικές εξέλιξης που υπήρχαν στην Ελλάδα τους ανάγκασαν να φύγουν.»

Μην παραλείποντας να σημειώσει τον σημαντικό ρόλο της αξιοκρατίας ο κος Τζατζαΐρης στέκεται στην αξιοκρατία. «Αξιοκρατία, σιγά σιγά θα μπει στο πετσί μας.» λέει με σιγουριά και προτείνει: « Να υπάρχουν κλάδοι με υψηλή εξειδίκευση όλος αυτός ο κόσμος έφυγε έξω και πρέπει να γυρίσει, να προσφέρει με τις εξειδικεύσεις που έχει μάθει, εξειδικεύσεις σε όλους τους τομείς. Επίσης, αναγκαία είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, έχει ξεκινήσει να γίνεται, μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία όπου οι νέοι επιστήμονες έχουν μια πενταετή ελάφρυνση στο θέμα της φορολογίας.»
Και το σημαντικότερο από όλα, όπως λέει, είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού εργασιακού περιβάλλοντος. «Αυτό το έβλεπα καθημερινά και στο Σύστημα Υγείας. Η εσωτερική αξιολόγηση , κάθε χρόνο ασθενείς και συνάδελφοι έκριναν την ομαδικότητα, την αποτελεσματικότητα, την επάρκεια , κάθε χρόνο. Και φυσικά με καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυτομάτως υπάρχει καλύτερη απόδοση των εργαζομένων κι από εκεί και πέρα υπήρχε και κόσμος που δεν τελείωνε την ειδικότητα, άνθρωποι που δεν ήταν επαρκείς αλλά το Σύστημα ήξερε να τους χρησιμοποιήσει αναλόγως. Υπήρχε τρομερή συνεργασία μεταξύ των γιατρών των ίδιων ειδικοτήτων, όσο και διαφόρων ειδικοτήτων κάτι από το οποίο στην Ελλάδα ακόμα απέχουμε αρκετά. Υπάρχει η νοοτροπία ότι εγώ τα ξέρω και τα κάνω όλα. Πρέπει να διορθώσουμε τη χώρα από μέσα για να επιστρέψουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στο εξωτερικό.»
ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος