Η παραδοσιακή Θρακιώτικη κουζίνα έχει την τιμητική της τις ημέρες των εορτών. Μπάμπω, ντολμάδες λάχανο τουρσί, χοιρινό πρασοσέλινο, μοσχάρι λάχανο, μπριζόλες φούρνου, τηγανιά, τσιγαρίδες. Το γιορτινό τραπέζι στη Θράκη ξεχωρίζει. Οι ντόπιοι το γνωρίζουν καλά και οι επισκέπτες που το μαθαίνουν ενθουσιάζονται τόσο που δεν το ξεχνούν.

Ο κος Ανέστης Βαφειάδης με τη συνάδελφό του Σούζη Λαϊου

«Η πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής που συνδυάζει Ανατολή και Δύση. Το ιδιαίτερο πάντρεμα των γεύσεων είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης,ο  κος Ανέστης Βαφειάδης και σημειώνει ότι μέλημα όλων, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, είναι να απολαύσουν τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής. Θα μπορούσε η περιοχή να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό; Ρωτήσαμε  τον κο Βαφειάδη για να μας απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Φυσικά και ναι!»

Η κα Σούζη Λαϊου αντιπρόεδρος των ζυθεστιατόρων Ροδόπης στέκεται στο πληθυσμιακό δυναμικό της περιοχής, που εμπλουτίστηκε όπως λέει, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, από Πολίτες, Σμυρνιούς, Καππαδόκες, Καβακλιώτες, Πόντιους και Ανατολικορωμυλιώτες, «πληθυσμιακές ομάδες που η κάθε μια κουβαλούσε μαζί της μνήμες της κουζίνας του τόπου της. «Μπολιάστηκαν» με τον πλούτο των ντόπιων και προέκυψε κάτι εξαιρετικό, αυτό που και σήμερα όλοι απολαμβάνουμε.»

Ξεχωριστό πιάτο, η Μπάμπω, ένα, όπως λένε οι δύο επαγγελματίες, «καθαρά θρακιώτικο έδεσμα, απαραίτητο συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού». Κατά την παράδοση θέλει να έχει πάρει το όνομα της από την μπάμπω, που σημαίνει γιαγιά. Όπως η γιαγιά οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η «Μπάμπω» τρώγεται προς το τέλος του έτους.

«Σε όλη τη Θράκη διατηρήθηκαν ακέραιες οι μαγειρικές παραδόσεις των πληθυσμιακών ομάδων που την κατοίκησαν κάνοντας την γαστρονομία σίγουρα έναν σημαντικό λόγο για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών» τονίζει ο κος Βαφειάδης και προσθέτει με σιγουριά πως η κουζίνα της Θράκης είναι ένας καλός λόγος για να επιλέξει κανείς την περιοχή ως γαστρονομικό προορισμό. Ερχόμενος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ο μόνος. Όπως λέει και ένα παλιό σλόγκαν, «κάθε βήμα και ένα ξεχωριστό ταξίδι στη Θράκη.»
Φώτο: Φαγητά των ημερών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: