Το νέο βιβλίο του  Διδάκτορα Θεολογίας Φραγκίσκο Καμπασελέ   με τίτλο: «Θρησκείες στη ζωή μας.»  κυκλοφόρησε από τις  εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.  Ο συγγραφέας του βιβλίου, αποπειράται να αναδείξει τις όψεις εννέα μεγάλων θρησκειών, ήτοι του χριστιανισμού, του ισλαμισμού, του ινδουισμού, του βουδισμού, του ανιμισμού, του ταοϊσμού, του κομφουκιανισμού, του σιντοϊσμού και του ιουδαϊσμού και, παράλληλα, τις ποικίλες όψεις της θρησκείας και της αλληλεπίδρασής της με τον άνθρωπο, την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και άλλους τομείς του επιστητού.Και να απαντήσει στα ερωτήματα: —Ποια σχέση έχουν άραγε οι θρησκείες µε την πολιτική, την οικονοµία της χώρας και το φύλο; —Πώς διδάσκουµε τη θρησκεία µας και τις θρησκείες στα παιδιά;

Περιγραφή βιβλίου
«Οι θρησκείες, ακόμα και όταν γεννιούνται με την επίδραση των θεών, παραμένουν πάντοτε ανθρώπινα έργα που υφαίνονται πάνω στο στημόνι των πολιτισμών. Εκεί συμπλέκονται με την πολιτική, την αισθητική, την οικονομική και την ηθική διάσταση. Έτσι καμία θρησκεία δεν είναι τέλεια. Οφείλουν όλες συνεχώς να εργάζονται για τη βελτίωση των τρόπων και των πρακτικών τους, ώστε να οδηγούν τους ανθρώπους προς την αγάπη, την ειρήνη και τη συνεργασία. Στη μετά θάνατον ζωή, κοντά στον Θεό, δεν θα υπάρχουν πια θρησκείες ούτε και αντίστοιχοι πιστοί. […]

Μπορεί όλα τα προηγούμενα να σημαίνουν ότι οι ναοί και οι θρησκείες είναι άχρηστα; Ναοί και θρησκείες αποτελούν τόπους μαθητείας. Βοηθούν τον άνθρωπο να εμβαθύνει στη σχέση του με τον Θεό και το σύμπαν. […] Είναι πολύ χρήσιμο επομένως να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές που αφορούν στις τελετές, την ηθική και τα κείμενα των θρησκειών».

Εξ ου και ο συγγραφέας του βιβλίου, αποπειράται να αναδείξει τις όψεις εννέα μεγάλων θρησκειών, ήτοι του χριστιανισμού, του ισλαμισμού, του ινδουισμού, του βουδισμού, του ανιμισμού, του ταοϊσμού, του κομφουκιανισμού, του σιντοϊσμού και του ιουδαϊσμού και, παράλληλα, τις ποικίλες όψεις της θρησκείας και της αλληλεπίδρασής της με τον άνθρωπο, την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και άλλους τομείς του επιστητού.

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Φραγκίσκος Καμπασελέ, Έλληνας με αφρικανική καταγωγή, είναι Διδάκτωρ Θεολογίας και Διδάκτωρ Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Paris IV. Απέκτησε ανώτατο διδακτορικό δίπλωμα για τις ανθρωπιστικές έρευνες από το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου. Στα τριάντα χρόνια που διδάσκει την ιστορία των θρησκειών στα Πανεπιστήμια και παίρνει μέρος σε σχετικές διεθνείς συναντήσεις, ο Φραγκίσκος Καμπασελέ έχει γράψει μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων με θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στις θρησκείες, τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Σήμερα είναι συνταξιούχος.

 

Μοιράσου το άρθρο: