Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με θέμα την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜ-Θ και της χώρας λόγω της χαμηλής τιμής γάλακτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κου Χαρίτου, στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει ότι το έτος 2018 δόθηκε γενναία οικονομική βοήθεια όταν η μέση τιμή γάλακτος κυμαίνονταν από το 0.88 έως το 0.90 το κιλό, ενώ το 2019 κλείνουμε με μεγαλύτερη πτώση με την μέση τιμή να κυμαίνεται από 0.75 έως 0. 82 το κιλό. Καθώς για τους κτηνοτρόφους, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η τιμή του γάλακτος είναι κάτω από το υψηλό κόστος παραγωγής και επιπλέον είναι αντιμέτωποι με τις αθέμιτες πρακτικές, που χρησιμοποιούν μεταποιητές και έμποροι, στις αγοραπωλησίες σε γάλα και κρέας, ο βουλευτής αναδεικνύει στην ερώτησή του την επιτακτική ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων. Η στήριξη των κτηνοτρόφων, όπως τονίζει ο βουλευτής, θα αποτρέψει την συρρίκνωση του κλάδου και τις αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην εθνική οικονομία.

Γι’ αυτό ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν είναι στις προθέσεις του και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την στήριξη και ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜΘ και της χώρας για το έτος 2019, ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας και η απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμά τους.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Επιτακτική είναι η ανάγκη ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της χώρας και για το έτος 2019 λόγω της χαμηλής τιμής του γάλακτος. Ως γνωστόν για το έτος 2018 δόθηκε γενναία οικονομική βοήθεια όταν η μέση τιμή γάλακτος κυμαίνονταν από το 0.88 έως το 0.90 το κιλό, ενώ το 2019 κλείνουμε με μεγαλύτερη πτώση με την μέση τιμή να κυμαίνεται από 0.75 έως 0. 82 το κιλό.
Για τους κτηνοτρόφους, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η τιμή του γάλακτος είναι κάτω από το υψηλό κόστος παραγωγής. Είναι αντιμέτωποι με τις αθέμιτες πρακτικές, που χρησιμοποιούν μεταποιητές και έμποροι, στις αγοραπωλησίες σε γάλα και κρέας. Ενώ ανέμεναν τις ενέργειές σας στην πάταξη αυτών των φαινομένων, όπως και την οργάνωση κι εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των προστίμων, για να μπει επιτέλους τάξη στην ασυδοσία που επικρατεί, βλέπουν εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ αδυναμία παρέμβασης, αδράνεια και ανοχή.
Οφείλετε να λάβετε υπόψη σας, τα παρακάτω δεδομένα που δημοσιοποιούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή: τις κάτω του κόστους, πολύ χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας, χαμηλότερες και από το 2018 που δόθηκε ενίσχυση deminimis. Την ανεπάρκεια των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Τη συνέχιση της πολιτικής των ανοιχτών τιμών από μεταποιητές κι εμπόρους, αφού δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη η υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών, με αναγραφή τιμής πώλησης του γάλακτος, από τον κτηνοτρόφο στον μεταποιητή ή έμπορο. Το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, αντιστρόφως ανάλογο με τη μείωση της τιμής σε γάλα και κρέας. Τη συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιφέρεια της ΑΜΘ, που έχει μείωση από το 2011 έως το Σεπτέμβριο του 2019, 29%, δηλαδή 360.768 αιγοπρόβατα (1.248.762 σε 887.994 αιγοπρόβατα). Τη μείωση των κτηνοτρόφων, αφού πολλοί, λόγω της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία.
Επειδή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η τιμή του γάλακτος είναι κάτω από το κόστος παραγωγής.
Επειδή η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους συνεργαζόμενους κλάδους και ιδιαίτερα στο τομέα της μεταποίησης.
Επειδή η ανάκαμψη της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις σας και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για την στήριξη και ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜΘ και της χώρας για το έτος 2019, ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας και η απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμά τους;

Μοιράσου το άρθρο: