Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος το οποίο ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά τη στάση του απέναντι στις μεταλλουργικές δραστηριότητες του Χρυσού και την ανακίνηση του θέματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Άμεσα το ΚΚΕ εξέδωσε την ανακοίνωση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως,
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παίρνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει με επιτάχυνση μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα και κατευθύνσεις. Στα πλαίσια αυτά ¨ξεπαγώνει¨ επενδύσεις που είχε ¨σε αναμονή¨ η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, της ανάπτυξης για λίγους, της ανάπτυξης που θα γεμίζει κι άλλο τις τσέπες της πλουτοκρατίας αδειάζοντας αυτές των εργαζομένων, του λαού.Στα πλαίσια αυτά ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν το πράσινο φώς για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο χρυσό σε Χαλκιδική και Σάππες – Πέραμα. Μια επένδυση που είχε ¨παγώσει¨ κάτω και από τις σοβαρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής.
Το ΚΚΕ και τότε και σήμερα τοποθετείται με την ίδια ξεκάθαρη θέση βάζοντας ως αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων. Βρισκόμαστε σταθερά απέναντι στην παραχώρηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα του χρυσού σε μονοπωλιακούς ομίλους, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επένδυση εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντολογικούς και άλλους κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή.
Το βασικό ζήτημα είναι ποιος κατέχει το φυσικό-ορυκτό πλούτο, ποιος οργανώνει και διευθύνει την παραγωγή, ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που παράγεται. Παράλληλα, ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα υγιεινής-ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ποιος τα εφαρμόζει και με ποιο κριτήριο.
Σε αυτό το πραγματικό ερώτημα απαντάει ολοκληρωμένα η πρόταση του ΚΚΕ: Κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, αξιοποίησή του στο πλαίσιο ενός ανώτερου τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ δε λέει όχι στην εξόρυξη κανενός μεταλλεύματος που τεκμηριωμένα μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύσσεται και η εξορυκτική δραστηριότητα, θα αξιολογείται ολοκληρωμένα η χωροθέτηση κάθε μονάδας, εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, το τι και πότε θα εξορυχθεί, πώς θα κατανέμεται το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, θα εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας με ταυτόχρονα συνδυασμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό, τους εργαζόμενους, κάθε σωματείο και φορέα του μαζικού λαϊκού κινήματος, να βρεθεί απέναντι στην παραχώρηση του χρυσού στους μονοπωλιακούς ομίλους, να παλέψει ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να αγωνιστεί βάζοντας στο στόχαστρο την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος, θυσιάζοντας τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, το ίδιο το περιβάλλον».
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΚΕ ήταν παρόν και στην σύσκεψη θεσμικών φορέων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Ευάγγελος Λαμπάκης στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜ-Θ, Δημήτρη Παπατολίδη.

Μοιράσου το άρθρο: