Το νερό νεράκι λένε οι καλλιεργητές της γης στην ορεινή Οργάνη και αυτό το καλοκαίρι. Βλέπουν με πόνο ψυχής τις καπνοφυτείες τους να διψούν κι εκείνοι να μην μπορούν να τις δροσίσουν, λόγω της έλλειψης νερού.

Σύμφωνα με τον ορεσίβιο κάτοικο της Άνω Βυρσίνης, τον κ. Αχμέτ Αρναούτ ο τόπος και οι άνθρωποι του έχουν εγκαταλειφθεί. «Είμαστε ξεχασμένοι» λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει  ως παράδειγμα αυτό της λειψυδρίας, καθώς κανένα σοβαρό μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και δημιουργίας κατάλληλων υποδομών δεν έχει ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια, που ζει και θυμάται εκείνος τον ορεινό όγκο.

Ο κος Αχμέτ Αρναούτ κάτοικος Άνω Βυρσίνης

«Πιο πολύ λείπει νερό για την άρδευση των καλλιεργειών. Οι άνθρωποι εδώ πάνω επιβιώνουν καλλιεργώντας καπνά. Δυστυχώς, όμως, φέτος η ξηρασία θα κοστίσει ακριβά στους παραγωγούς.» δηλώνει και μιλά ανήσυχος για την παρατεταμένη ξηρασία (έχει να βρέξει για περισσότερες από σαράντα μέρες) που κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο μεγάλο.

«Κακά τα ψέμματα κλαίμε τη μοίρα μας. Έχουμε μείνει πολύ πίσω» δηλώνει και προσθέτει ότι ακόμη και το πόσιμο νερό από το πηγάδι εξασφαλίζεται. «Ευτυχώς ακόμη υπάρχει νερό για να πιούμε κι αυτό απαιτεί λελογισμένη χρήση και όχι σπατάλες» σημειώνει και μιλά για την ανάγκη δημιουργίας μικρών ταμιευτήρων και μικρών φραγμάτων όπου θα συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό και το νερό των ρεμάτων. «Δυστυχώς δεν γίνονται τέτοιες κινήσεις ίσως να ευθυνόμαστε κι εμείς οι κάτοικοι που δεν είμαστε διεκδικητικοί, που δεν το θέτουμε το θέμα.»
Τέλος, δεν παραλείπει να κάνει για μια ακόμη φορά έκκληση προς όλους τους φορείς να επισκέπτονται συχνά την περιοχή κι όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους, όπως χαρακτηριστικά λέει. «Ας έρθουν να μοιραστούμε μαζί τους το ψωμί που τρώμε,να δουν τον νέο κόσμο στα χωράφια και τους ηλικιωμένους στα σπίτια. Μόνο έτσι θα καταλάβουν τις ανάγκες της περιοχής. Έτσι θα μάθουν πώς με λιγότερα από 5000 ευρώ ετήσιο εισόδημα επιβιώνουν και σπουδάζουν τα παιδιά τους.»
Φώτο: Ο κος Αχμέτ Αρναούτ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: