Τίμησαν το έθιμο και με το παραπάνω οι κάτοικοι της Κομοτηνής. Η Τσικνοπέμπτη ήταν η αφορμή και δεν άργησαν λεπτό πριν ακόμη μεσημεριάσει να ανάψουν μαγκάλια, να ψήσουν κρέας να πιουν και να κεράσουν φίλους και περαστικούς.

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου αποκτά πάντα ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρείται εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι γιορτινό. Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Έτσι, οι επαγγελματίες άφησαν για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις τους, άναψαν τα κάρβουνα και έψησαν φρέσκο κρέας της περιοχής, σουβλάκια, παϊδάκια, μπριζόλες και ό,τι άλλο τραβούσε η όρεξη του καθενός με άφθονο τσίπουρο και κρασί. Οι μερακλήδες της παρέας φρόντισαν και για τη μουσική μην αφήνοντας κανέναν, γνωστό ή περαστικό να φύγει χωρίς πρώτα να γευτεί.

Το βράδυ τη σκυτάλη πήρε η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής με την προσφορά 5000 σουβλακιών εντελώς δωρεάν και άφθονου κρασιού.

Αύριο το KOMon Party
Αύριο το KOMon Party θα πραγματοποιηθεί στις εννέα το βράδυ στην Κομοτηνή. Η παραδοσιακή αποκριά με κέφι και σάτιρα από τις ομάδες του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης και του Μορφωτικού Συλλόγου Νέου Σιδηροχωρίου. Συμμετέχει το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά». Και το Σάββατο το κέφι κορυφώνεται, στις επτά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με τη συνεργασία του Συλλόγου [email protected] . Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι από την Τσανάκλειο Σχολή –τη Δημοκρίτου- την Ορφέως με κατάληψη την πλατεία Ειρήνης.

Ρεπορτάζ-κείμενο-Φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: