Ο Dr Χαλήλ Τζιχάτ, τοποτηρηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής αυτές τις μέρες ζει ίσως το πιο περίεργο ραμαζάνι της ζωής του. Με τα τζαμιά άδεια, τους πιστούς μακριά, τις προσευχές να πραγματοποιούνται κατ’ οίκον  και τα Ιφτάρ χωρίς επισκέπτες  συγγενείς και φίλους,  άκρως οικογενειακά. «Κάνω το καθήκον μου ως Μουφτής εδώ στην Κομοτηνή» δηλώνει σεμνά ο ίδιος και στέκεται στο Ραμαζάνι του κορονοϊου βέβαιος ότι με προσοχή τη «μάχη» αυτή του κορονοϊού θα την κερδίσει η χώρα μας.

«Είναι ιερές μέρες για εμάς τους μουσουλμάνους, ημέρες αλληλεγγύης ο μήνας του Ραμαζανιού. Οι μουσουλμάνοι προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά στο Θεό με τις μαζικές προσευχές. Όμως, λόγω του κορονοϊου, δεν γίνεται συνάθροιση με τους πιστούς. Γίνεται το «κάλεσμα» χωρίς να ακολουθεί η προσέλευση των πιστών. Γίνεται απλά μια υπενθύμιση ότι: «άρχισε η νηστεία», «τελείωσε η νηστεία». Μας δείχνει το ωράριο των προσευχών.» σημειώνει και προσθέτει ότι: « Κατά τη διάρκεια της νηστείας απομακρυνόμαστε οι μουσουλμάνοι από το φαγητό, δεν κατεβαίνει τίποτα από το στόμα στο στομάχι. Επίσης, δεν πρέπει στην καθημερινότητά μας να είμαστε μέσα στις αμαρτίες. Απομακρυνόμαστε από όλες τις αμαρτίες με όλο μας το σώμα και το πνεύμα.»

Σύμφωνα με τον τοποτηρητή της Μουφτείας «χρειάζεται εγκράτεια και αποχή από τους πειρασμούς, όχι μόνο στη διάρκεια της νηστείας, αλλά καθ όλη τη διάρκεια του έτους». Συχνά στην κουβέντα μας επανέρχεται στα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊου «Η λύση της νηστείας με το Ιφτάρ πρέπει σ’ αυτό το Ραμαζάνι να γίνεται μόνο με τα μέλη της οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι. Συγγενείς, φίλοι, επισκέπτες δεν θα συμμετέχουν. Αυτό συμβουλεύουμε τους μουσουλμάνους, να μην συμμετέχουν ακόμη και στο οικογενειακό Ιφτάρ, αν μένουν σε άλλο σπίτι.»
Τέλος, στέλνει το μήνυμα του στους μουσουλμάνους της Θράκης σημειώνοντας: «Τις ημέρες αυτές κάνουμε το σπίτι μας τζαμί και προσευχόμαστε. Και τα μέλη της οικογένειας γίνονται για μας η συνάθροιση των πιστών.»
Φώτο: Ο τοποτηρητής και το Γενί Τζαμί ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: