Τρέχει η Πιστοποίηση BCI και Eu cotton-Άμεση πιστοποίηση και του Μη Γενετικώς Τροποποιημένου Ελληνικού Βαμβακιού-Συνέδριο βάμβακος 21 -02 2020 Λάρισα

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος συνεχίζει για ακόμα μία χρονιά την προσπάθειά της για την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειας με κύριο σκοπό την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εσπερίδες ενημέρωσης στο Μεσολόγγι, (11 Φεβρουαρίου), στα Γιαννιτσά (13 Φεβρουαρίου). Η επόμενη είναι την ερχόμενη Τρίτη στην Ξάνθη (18 Φεβρουαρίου), στο Ξενοδοχείο Ελισσώ στις 17:00 μ.μ..
Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν αφορούν την Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι, τις προκλήσεις για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, τη συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια σποροπαραγωγή, τις στρατηγικές ανάπτυξης και τους σύγχρονους τρόπους καλλιέργειας του βαμβακιού, την πιστοποίηση βαμβακοκαλλιέργειας κατά AGRO αλλά και τη θέση του ελληνικού βαμβακιού στη διεθνή αγορά.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα.

Στις εσπερίδες αναμένονται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των σχετικών με την βαμβακοκαλλιέργεια κλάδων από όλη την Ελλάδα, ήτοι παραγωγοί, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες Σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρίες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων ενώ τέλος θα εκπροσωπηθεί και όλος ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας.

Στο τέλος της κάθε εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα

με διοργανωτές τη ΔΟΒ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ

Οι Εσπερίδες δορυφόροι, οδηγούν στο πρώτο Συνέδριο Βάμβακος στην Λάρισα στις 21 Φεβρουαρίου
Συγκεκριμένα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της βαμβακοκαλλιέργειας, διοργανώνουν το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι», στη Λάρισα (Ξενοδοχείο Divani Palace Larissa) στις 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα έναρξης 10.00, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού,Κώστα Σκρέκα.

Οι ενότητες και οι ομιλίες του συνεδρίου προσανατολίζονται στους εξής άξονες:

Την Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι
Την ποιότητα του προϊόντος
Τη γεωργία ακριβείας
Τους εχθρούς και τις ασθένειες του βαμβακιού καθώς και
Την αύξηση της παραγωγής μέσω λίπανσης και άρδευσης.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, στελέχη του ΕΛΓΟ, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί, εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια με κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας σε αυτό.

Τρέχει η Πιστοποίηση BCI και Eu cotton-Άμεση πιστοποίηση και του Μη Γενετικώς Τροποποιημένου Ελληνικού Βαμβακιού-Συνέδριο βάμβακος 21 -02 2020 Λάρισα
Από δεξιά ο Νίκος Κουρκούτας και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τ. Παπαδάκης
Ο εκπρόσωπος των Βαμβακοπαραγωγών από τη Θράκη και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Κουρκούτας μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τις δύο διοργανώσεις και κάλεσε τους Αγρότες να δώσουν το παρών τους.
Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρκούτας είναι η εξασφάλιση της μακροβιότητας και της βιωσιμότητας της Βαμβακοκαλλιέργειας σε όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια έως και την μεταποίηση.
Οι στόχοι είναι πέντε:
-Η Βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της Βαμβακοκαλλιέργειας
-Η Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου
-Η Βελτίωση της ποιότητας του Ελληνικού Βάμβακος. Τρέχει δε και η πιστοποίηση κατά BCI και καλό θα είναι να ενταχθούν παραγωγοί σε αυτή την πιστοποίηση. Θα πρέπει βέβαια να γίνει και η πιστοποίηση του ΕΛληνικού Βαμβακιού και ως ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ
– Η Ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών τρόπων καλλιέργειας και του αποτυπώματος που αφήνει στο περιβάλλον, κάτι που θα συναρτάται με την τιμή του προϊόντος
και
-Φυσικά η Διατήρηση της ΚΑΠ για το Βαμβάκι.

Εδώ ο κ. Κουρκούτας ξεκαθάρισε πως υπάρχει μια “προίκα” για το Ελληνικό Βαμβάκι αυτό το καθεστώς ειδικής ενίσχυσης -τα περίφημα 70 λεπτά, τα οποία φέτος θα είναι μειωμένα λόγω του ότι τα στρέμματα είναι πολλά.”Αυτό πρέπει να το φυλάμε σαν τα μάτια μας, καθώς κάποιοι άνθρωποι φρόντισαν από πολύ παλιά από το 1981 και μιλάω για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με το περίφημο πρωτόκολλο 4 και την πράξη ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ.
Υπάρχει λοιπόν ένα κονδύλι για το Βαμβάκι το οποίο είναι ΑΝΕΠΑΦΟ μας συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια και στηρίζει την καλλιέργεια. Πρέπει λοιπόν να το προστατέψουμε και να προσέξουμε να διατηρηθεί και στη νέα ΚΑΠ. Μέσα από μια μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέλουμε να δείχνει τη σημασία που έχει το Ελληνικό Βαμβάκι για την Ελληνική Οικονομία και την Ευρωπαϊκή συνολικά, την αξία που έχει και γι’αυτό πρέπει να επιδοτείται”, υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Κουρκούτας.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Κουρκούτα στην ΕΡΤ ΚΟμοτηνής και στη Βασιλική ΜΑχαίρα
https://drive.google.com/open?id=14rKyHL2PfuzZNXu26Bw6GLHDfVriVXBF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος