Είχαμε γράψει τον προηγούμενο μήνα στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ για την Εκδρομή Γαστρονομίας …μέσω Φρουτοπίας στη Θράκη στις 11-14 Ιούλη… Μια δράση που κοντοζυγώνει και ευελπιστούμε να εμπεδώσουν Επαγγελματίες και Παραγωγοί και να συνάψουν συνεργασίες με αρωγό την Τοπική Αυτοδιοικηση, πως η γαστρονομία αποτελεί το εισιτήριο για απογείωση στο μέλλον του τουρισμού και του πολιτισμού, με οδηγό τον Πρωτογενή τομέα.

Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, που εδώ και 8 χρόνια παλεύει και το έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο χώρο, δείχνοντας δείγματα γραφής μεταποιημένων προϊόντων, όπως, Παραδοσιακό Τουρσί, σπιτικά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα –λικέρ-).
Ειδικά το τουρσί μπάμιας έχει γίνει ανάρπαστο στις αγορές της Ελλάδας και… καλό θα ήταν να το εμπιστευθούν και οι ταβέρνες της Κομοτηνής…, όπως μας «παραπονέθηκε» ο ιδρυτής της Φρουτοπίας, Απόστολος Παπαδόπουλος!
Δεν αποκλείεται η Φρουτοπία ΙΚΕ να ασχοληθεί με το κομμάτι της Τροφοδοσίας, καθώς η σύζυγος Ελένη Βαλασίδου, διαπρέπει ως μαγείρισσα σε χώρους της Κομοτηνής, που φημίζονται για τις εκλεπτυσμένες-γκουρμέ- γεύσεις!
Στο νέο δρόμο αυτό και γενικά στον ανεξερεύνητο για τη Ροδόπη και τη Θράκη, χώρο της Γαστρονομίας, που δυστυχώς δεν θέλουν να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα του τουρισμού, έχει βάλλει ΟΡΘΩΣ πλώρη η Φρουτοπία ΙΚΕ.
Συγκεκριμένα, στις 12 Ιούλη θα τρέξει μια δράση σε συνεργασία με την Food blogger, Αναστασία Καδρέβη και την ιστοσελίδα της, «Συνταγές από το Σεντούκι της Γιαγιάς».
Πρόκειται για μια εκδρομή στη Θράκη, η οποία έχει ως κεντρικό κορμό την γαστρονομία της περιοχής και κατ’ επέκταση τη λαογραφία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό.
Η εκδρομή είναι αποτέλεσμα δύο ανθρώπων που αγαπούν τα ήθη και τα έθιμα της χώρας τους και σίγουρα θα έρθουν και άλλες πολλές.

Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός προβλέπει:
Ταξίδι στη μαγική Θράκη‼️
11-12-13-14 Ιούλη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΒΑΛΑ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΞΑΝΘΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΟΥΦΛΙ
Μαρώνεια, Λίμνη Βιστωνίδα, Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, Δάσος Δαδιάς
Η εκκίνηση γίνεται από Αθήνα με πρώτη στάση για φαγητό και βόλτα στην όμορφη Θεσσαλονίκη.
Επόμενη στάση στην Παλαιά Πόλη της Καβάλας με ξενάγηση και γευσιγνωσία βοτάνων.
Διανυκτέρευση στην υπέροχη Κομοτηνή, η οποία θα είναι και το ορμητήριό τους!!!
Στις 13 Ιούλη στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθούν το εργαστήρι της Φρουτοπίας, όπου αφού γίνει ένα Master cluss, όπου θα παρασκευάσουν καβουρμά. Αργότερα, στο τραπέζι στις Τέσσερις Εποχές στην Καρυδιά, οι εκδρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν, Παστουρμαδόπιτα, Χιουνκιάρ Μπεγιεντί,-Πουρές Μελιτζάνας με Μοσχαράκι κοκκινιστό- Τσιγεροσαρμάς, Γιαουρτλού Κεμπάπ και την αγαπημένη πίτα των Πομάκων, την οποία ονομάζουν «Κλιν».
Το επιδόρπιο ακόμα διερευνάται αλλά θα είναι περιέχει σάμαλι και καζάν ντιπί.
Ο προγραμματισμός είναι έτσι ώστε να θα περάσουν μια υπέροχη μέρα απολαμβάνοντας παραδοσιακές γεύσεις της Θράκης κάτω από αιωνόβια πλατάνια!
Επίσης θα γνωρίσουν τη Μαρώνεια, την άγρια φύση στο Δάσος Δαδιάς, θα επισκεφθούν το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, τον υδροβιότοπο της Βιστωνίδας, και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που «κολυμπάει» στα νερά της λίμνης.
Θα επισκεφθούν τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα τολμήσουν να βουτήξουν στα πεντακάθαρα νερά γραφικής παραλίας.
Στην επιστροφή θα ξεναγηθούν στην Παλαιά Πόλη της Ξάνθης, θα γνωρίσουν τα Στενά του Νέστου και με μια στάση στη Θεσσαλονίκη θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Πέμπτη 11 έως Κυριακή 14 Ιουλίου
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 690 7747 022 (θέσεις περιορισμένες)

ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Απόστολος Παπαδόπουλος, επανέλαβε την έκκλησή του για συνεργασία μεταξύ των τοπικών παραγωγών και των επαγγελματιών εστίασης και Ξενοδοχείων, προκειμένου να κτισθεί και στην Κομοτηνή, το brand της Γαστρονομίας και δουλέψει θετικά για την τοπική οικονομία, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας!
Απαντώντας στις αιτιάσεις των επαγγελματιών για τα υψηλά κόστη, την συνέχεια και τη συνέπεια, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως ήδη έχει ξεκινήσει μια συνεργασία όπου διαθέτει τις μαρμελάδες του στο Ξενοδοχείο Ροδόπη, καθώς με τους υπευθύνους του Ξενοδοχείου έγινε αποδεκτό μέσω της συμφωνίας τους πως προτάσσεται η ποιότητα της μαρμελάδας. Αυτό σημαίνει 80% φρούτο και όχι όπως οι υπόλοιπες του εμπορίου που η περιεκτικότητα σε φρούτο είναι κάτω του 40% και άρα πολύ πιο φθηνές. «Οι συμφωνίες των επαγγελματιών της εστίασης και των Ξενοδοχείων με τους τοπικούς παραγωγούς, στηρίζονται στην ποιότητα του προϊόντος. Θα ξέρεις πως έχει ποιοτικό προϊόν που θα ευχαριστήσει τον πελάτη, ο οποίος θα μεταφέρει και σε άλλους. Οι εμπειρίες της Γαστρονομίας είναι αυτές που φέρνουν πελάτες στα ξενοδοχεία και στις ταβέρνες!Και αυτά περί εξασφάλισης της συνέχειας και της συνέπειας βρίσκονται…», είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος… Ο οποίος βάζει πλώρη και στη Ρωσική αγορά με σημαία τη μαρμελάδα…
Πολλές καλές επιτυχίες και αξιέπαινη η πρωτοβουλία για το ταξίδι γαστρονομίας, που έπεται σίγουρα λαμπρή συνέχεια!!!

ΥΓ: ο κ. Παπαδόπουλος σχεδιάζει επαφές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Γαστρονομία και τις συνεργασίες των παραγωγών με τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού. Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε ο νέος Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν.
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Παπαδόπουλου στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

https://drive.google.com/open?id=1Mc238Mo6LogZFdWBdv9ivRexWiorU69d

Μοιράσου το άρθρο: