Β. Λογοθέτης: Η οικονομία επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων

Ένα κομμάτι πρωτότυπης ερευνητικής δουλειάς και ένα κομμάτι που είναι δημοσιευμένο σε περιοδικό γύρω από την εκλογική συμπεριφορά και πιο συγκεκριμένα το πώς η οικονομία ή η κατάσταση της οικονομίας επηρεάζει την διαδικασία των εκλογών, δηλαδή το πώς ψηφίζει ο πολίτης με βάση τις αξιολογήσείς του για την Οικονομία, παρουσίασε πρόσφατα ο κος Βασίλης Λογοθέτης, Λέκτορας Οικονομικών Πανεπιστημίου Cardiff-UK στους φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Λογοθέτης υποστήριξε πως ανάμεσα σε άλλα ελέγχει και μια σειρά από άλλες παραμέτρους: την ιδεολογική  τοποθέτηση του ψηφοφόρου, το κοινωνικο-οικονομικό του στάτους, το μορφωτικό του επίπεδο και επιπρόσθετα σε αυτά και το πώς ο ίδιος αξιολογεί την οικονομία, ποια επίπτωση έχει, στο αν στηρίζει ή όχι τις πιθανότητές του να στηρίξει την Κυβέρνηση.

«Οι Έλληνες δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα κι αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνάς μας» δήλωσε ο κος Λογοθέτης προσθέτοντας πως και ο Έλληνας ψηφοφόρος συμπεριφέρεται με τρόπο παρεμφερή με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη. «Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις , προφανώς μετράει το κοινωνικό του εισόδημα, το μορφωτικό του επίπεδο, η ιδεολογική του τοποθέτηση, στο αν στηρίζει ή όχι το κυβερνών κόμμα, αλλά επιπροσθέτως μετρά και το πώς ο ίδιος αξιολογεί την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας.»

Β. Λογοθέτης: Η οικονομία επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων
Βασίλης Λογοθέτης, Λέκτορας Οικονομικών Πανεπιστημίου Cardiff-UK

Σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή η εμπειρική έρευνα δείχνει ότι αυτό που μετρά περισσότερο είναι το πώς ο ίδιος αξιολογεί συνολικά την οικονομική κατάσταση και δευτερευόντως την οικονομική του κατάσταση, το πώς εξελίχθηκε η τσέπη του το τελευταίο διάστημα. Σαφέστατα παίζει κάποιο ρόλο, αλλά το κύριο και πρωταρχικό είναι ότι έχει το ενδιαφέρον του στραμμένο στο πώς εξελίχθηκε γενικά η οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Η ιδεολογική τοποθέτηση του ατόμου είναι εκφορά της προσωπικής τοποθέτησης, των συλλογικών οικογενειακών αναμνήσεων γι αυτό συνεχίζει να παίζει ρόλο, αλλά πέρα από αυτό μετράνε και οι ατομικές αξιολογήσεις για την κατάσταση της οικονομίας, το ένα δεν είναι αναιρετικό του άλλου. Και τα δύο φαίνεται ότι επηρεάζουν.» υποστήριξε ο κος Λογοθέτης. Αναφερόμενος στην Ελληνική περίπτωση, από τις εκλογές του 2015 και του 2019, φαίνεται ότι λειτουργεί ένα σχήμα τιμωρίας κι επιβράβευσης όπου η κυβέρνηση επιβραβεύεται ή τιμωρείται για την εξέλιξη της οικονομίας, αναφορικά με το πώς η ατομική συμπεριφορά αντανακλάται σε ευρύτερους μετασχηματισμούς του πολιτικού συστήματος. «Παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ιδεολογία δεν μετράει, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει, παραμένει ένας σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας ψήφου, όπως και οι αξιολογήσεις της οικονομίας» τονίζει.

Β. Λογοθέτης: Η οικονομία επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων
Με τον συνάδελφό του κο Τάσση

Σε ερώτηση δε τι θα συμβούλευε την πολιτική ηγεσία του τόπου; «Θα έπρεπε να δώσουν βάση στο μεγαλύτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή που παραμένει , στην ανεργία» απάντησε προσθέτοντας πως «Αυτό είναι το κύριο παρόλο που η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια σαφέστατα και έχουμε ξεφύγει από το βαθύ σκοτάδι της κρίσης των ετών 12-13-14 εντούτοις η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κοντά στο 20% και είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας μαζί με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν πια στην αγορά εργασίας.»

«Τι θα έκανε έναν Έλληνα επιστήμονα να επέστρεφε στην πατρίδα του;» ρωτήσαμε τον κο Λογοθέτη για να απαντήσει πως «Η δυνατότητα και οι ευκαιρίες που θα υπάρχουν σε επίπεδο εργασιακό, σαφέστατα τα πράγματα και στην Ακαδημαϊκή ζωή είναι σχετικά καλύτερα έξω, όμως, αυτό δεν είναι πάντοτε το κύριο βάσει του οποίου παίρνει κανείς μια απόφαση. Θα ήταν ένα πιο ανοιχτό ακαδημαϊκό περιβάλλον και η δυνατότητα του να έρθει κάποιος. Η Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα έχει υποστεί ένα πλήγμα λόγω κρίσης , οι ευκαιρίες για νέους ερευνητές είναι λίγες και αν δεν αντιστραφεί αυτό τότε δεν υπάρχει όχι το σενάριο της επιστροφής, αλλά και για τους Έλληνες ερευνητές που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η Ακαδημαϊκή δίοδος.»  Παράλληλα, τόνισε πως: « Το σημαντικό είναι να ανοίξουν θέσεις, να αυξηθούν τα κονδύλια για έρευνα, οι αμοιβές των εργαζομένων και η δυνατότητα τους να κάνουν ερευνητική δουλειά και να αμειφθούν γι αυτή και το πρώτιστο να ανοίξουν θέσεις ώστε να μπορούν να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν, αλλά και να βρουν δουλειά οι νέοι ερευνητές που δεν έχουν φύγει ακόμα.»
Φώτο: Βασίλης Λογοθέτης, Λέκτορας Οικονομικών Πανεπιστημίου Cardiff-UK ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος