Βάκης Τσιομπανίδης, πρόεδρος Α.Κ.Κ.ΕΛ.:Έχουμε το ακριβότερο κόστος παραγωγής πανευρωπαϊκά!

«Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η παραγωγή σ’ αυτή την χώρα έχει ποινικόποιηθεί εντελώς. Μας απαγορεύουν να παράξουμε.» δηλώνει ο κος Βάκης Τσιομπανίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος (Α.Κ.Κ.ΕΛ.) και βλέποντας το έκπληκτο βλέμμα μας εξηγεί με αγανάκτηση «Έχουμε το ακριβότερο κόστος παραγωγής πανευρωπαϊκά! Αυτό πρέπει να μας λέει πολλά. Έχουμε το ακριβότερο πετρέλαιο. Ό,τι ακριβώς πληρώνει ο πιτσιρικάς που θα κάνει μια βόλτα με ένα αυτοκίνητο πετρελαίου και θα κάνει εφέ στην αγορά, το ίδιο πληρώνει και αγρότης για να πάει να σπείρει τα χωράφια του, αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει πουθενά.Έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ακριβότερες ζωοτροφές, τα ακριβότερα φυτοφάρμακα, τα ακριβότερα εφόδια. Όλα αυτά είναι ανασταλτικοί παράγοντες για να υπάρξει παραγωγή.»

Γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται μια ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. « Δυστυχώς μπήκαμε στην ΕΟΚ τότε και ο αείμνηστος Καραμανλής μας έλεγε ότι θα γίνουμε ο «Λαχανόκηπος των Βρυξελλών», φτάσαμε σε ένα σημείο να γίνουμε η αγρανάπαυση των Βρυξελλών γιατί υπάρχουν οι χώρες του Βορρά, οι πλούσιες χώρες, οι οποίες παράγουν παρεμφερή προϊόντα με αυτά που παράγουμε και εμείς και για να πουλήσουν τα δικά τους μέσω των Μνημονίων καταδικάζουν την Ελληνική Παραγωγή» δηλώνει και σημειώνει « Θα πρέπει να σκεφτούμε Εθνικά, να σκεφτούμε τα συμφέροντα της Πατρίδας μας και να δούμε τι μπορούμε επιτέλους να επιδείξουμε ως χώρα. Βαριά βιομηχανία δεν έχουμε, έχουμε τουρισμό και πρωτογενή τομέα. Σ΄αυτά ακριβώς πρέπει να στραφούμε. Ο τουρισμός ναι μεν αποφέρει έσοδα , αλλά θα έλεγα ότι είναι ένας πολύ ευαίσθητος παράγοντας. Φαντάζεστε να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο με τους γείτονες που έχουμε απέναντι; Πού θα πάει αυτός όλος ο τουρισμός; Ή ένα τρομοκρατικό χτύπημα όπως αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν αλλού;»

Βάκης Τσιομπανίδης, πρόεδρος Α.Κ.Κ.ΕΛ.:Έχουμε το ακριβότερο κόστος παραγωγής πανευρωπαϊκά!
Ο κος Βάκης Τσιομπανίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος (Α.Κ.Κ.ΕΛ.)

Κατ ΄επάγγελμα κτηνοτρόφος ο πρόεδρος του Α.Κ.Κ.ΕΛ. «βιοπορίζομαι από την κτηνοτροφία δεν έχω από πουθενά αλλού έσοδα» δηλώνει και σπεύδει να τονίσει «Ο κτηνοτρόφος τα τελευταία χρόνια βιώνει μια ζοφερή κατάσταση. Έχουμε να κάνουμε με ύπαρξη Καρτέλ, με γαλακτοβιομήχανους, οι οποίοι χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γιατί παρά την κρίση η ζήτηση σε φέτα δεν μειώθηκε, οι εξαγωγές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά 35%. Επίσης, η τιμή στο ράφι για τον καταναλωτή δεν έπεσε ποτέ, η τιμή παραμένει η ίδια άρα ποιος ήταν ο λόγος να συμπιέζουν με το βάναυσο τρόπο που συμπίεσαν τον παραγωγό προς τα κάτω;» Μιλώντας για το χώρο του, την κτηνοτροφία, δίνει ένα ποσοστό που στο άκουσμά του προκαλεί ρίγος. « Χάσαμε πάνω από το 35% των κοπαδιών μας, μην μπορώντας οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στις εκτροφές οδηγούσαν τα ζώα στη σφαγή. Στη δικιά μας περιοχή, όχι μόνο εξ αιτίας των νόσων, είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα και γιατί είναι πολύ λιγότερες οι γαλακτοβιομηχανίες. Άρα, λειτουργούσαν μονοπωλιακά και με τη μορφή Καρτέλ και πατούσαν στην κυριολεξία τον κτηνοτρόφο στο λαιμό. Τώρα φυσικά χτυπάνε οι ίδιοι τα κεφάλια τους γιατί δεν μπορούν να βρουν γάλα, το γάλα είναι δυσεύρετο. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν στα επίπεδα που ήταν πριν να ξεκινήσει αυτή η κρίση.»

Σύμφωνα με τον κ. Τσιομπανίδη Θα πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο της παράνομης χρήσης εισαγόμενου γάλακτος για παραγωγή ΠΟΠ προϊόντος. «Άκουσα τον κ. Βορίδη να μιλά για ταυτοποίηση DNA της φέτας και άλλα τέτοια «αστροναυτικά» για τα οποία δεν γνωρίζω το κόστος, ούτε καν αν είναι εφικτά ή είναι προφάσεις. Εγώ τους έκανα την εξής πρόταση, τους είπα δηλαδή ότι: «Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ούτε μια δεκάρα, όλα τα τελωνεία έχουν αστυνομικούς, όταν βλέπουν βυτίο με υγρά τρόφιμα , να τους σταματάτε, να τους ζητάτε τιμολόγιο δελτίου αποστολής». Καταρχάς, να δούμε έτσι πόσο είναι το εισαγόμενο γάλα που έρχεται στην Ελλάδα, ποιοι είναι αυτοί που το αγοράζουν. Τώρα δεν ξέρουμε καν πόσοι τόνοι περνάνε από τα Τελωνεία μας καθημερινώς είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ούτε πώς χρησιμοποιείται αυτό. Δεύτερον, δεν μας ενδιαφέρει να φάει η γαλακτοβιομηχανία πρόστιμο, την πρώτη φορά που τον έπιασες να παρασκευάζει ΠΟΠ προϊόν, φέτα με εισαγόμενα γάλα, κάτι το οποίο απαγορεύεται δια ροπάλου, εκεί του αφαιρείς την άδεια για έξι μήνες να παράξει ΠΟΠ προϊόντα, τη δεύτερη δια παντός. Να μην έχει το δικαίωμα να παράξει πλέον ΠΟΠ προϊόντα.»

Τον καλούμε να στείλει ένα θετικό μήνυμα στους άνεργους νέους που αναζητούν μια επαγγελματική διέξοδο. «Δυστυχώς δεν θα ήθελα να δώσω κανένα θετικό μήνυμα σε κανένα νέο άνθρωπο, δεν θέλω να τον πάρω στο λαιμό μου, δεν θα ήθελα να δω το γιο μου κτηνοτρόφο.» λέει και προσθέτει με προβληματισμό « Δυστυχώς αυτό που λέγαμε τη δεκαετία του 60 «να μάθουν τα παιδιά γράμματα για να μην πάνε στα ζώα και στα χωράφια», ισχύει, δυστυχώς καταλήγουμε και πάλι εκεί. Όχι επειδή είναι κακό το επάγγελμα. Είναι από τα πιο ωραία επαγγέλματα. Εγώ τελείωσα τη Νομική και ασχολήθηκα με την κτηνοτροφία από αγάπη. Δυστυχώς όταν δεν σου προσφέρει τα προς το ζην, όταν στερούμε από τις οικογένειές μας, για να ταΐσουμε τα ζώα επειδή τα αγαπάμε, δεν είναι κάτι το βιώσιμο. Αν κρατιέται σήμερα η κτηνοτροφία, κρατιέται λόγω της αγάπης των ανθρώπων για τα ζωντανά τους.»

Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές του 2018, αποζημιώσεις για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι και όχι μόνο. «Στον Ιλχάν Αχμέτ ο Υπουργός απάντησε ότι δεν θα αποζημιωθούν, και στην βουλευτή του Έβρου είπε «ρωτήθηκα για την Ροδόπη και απάντησα για τη Ροδόπη» αφήνοντας ένα παράθυρο ανοικτό για τον Έβρο. Δηλαδή, θα αποζημιώσει τον Έβρο και θα αφήσει την Ροδόπη απλήρωτη; Αυτό δεν είναι μια τεράστια αδικία; Ας μας ξεκαθαρίσει τι σκοπό έχει. Αυτή η ιστορία κρατά από το 2018. Πώς θα τα αποζημιώσει και με τι ποσό;»
Φώτο: Ο κος Βάκης Τσιομπανίδης, πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος