Βασίλειος Δελησταμάτης:Ο κτηνοτρόφος να εμπιστευτεί την Περιφέρεια και να αισθάνεται ασφάλεια

«Θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να εμπιστευτεί την Περιφέρεια και να αισθάνεται ασφάλεια, αυτός είναι και ο ρόλος ο δικός μας σαν Περιφέρεια. Θα πρέπει να του διασφαλίσουμε αυτά τα δύο: Πρώτον, να αισθάνεται ασφάλεια από τις ζωονόσους οι οποίες περί-τριγυρίζουν την περιοχή και δεύτερον, να δείχνουν εμπιστοσύνη όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει πέρα από τις ζωονόσους» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Βασίλης Δελησταμάτης, εκλεγμένος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και μάχιμος κτηνίατρος. Ένας πολύ καλός γνώστης των θεμάτων της κτηνοτροφίας, σε καθημερινή επαφή με τους κτηνοτρόφους και πάντοτε έτοιμος και διαθέσιμος να προσφέρει τις γνώσεις του όπου του ζητηθεί.

«Θα πρέπει η Περιφέρεια να δει τι γίνεται με τις άδειες για τις σταυλικές εγκαταστάσεις, τι γίνεται, πού «κολλάει» και δεν «προχωράει» το σύστημα» τόνισε σημειώνοντας πως «Αυτό είναι αρμοδιότητα δικιά μας και θα πρέπει να το κάνουμε. Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους βοσκοτόπους, με την διαχείριση των βοσκοτόπων. Είναι ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να «τρέξει» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.»
Βασίλειος Δελησταμάτης:Ο κτηνοτρόφος να εμπιστευτεί την Περιφέρεια και να αισθάνεται ασφάλειαΣύμφωνα με τον κο Δελησταμάτη η Περιφέρεια πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. «Από αυτά τα οποία γνωρίζω είναι ότι είναι στο τέλος πια. Το υπουργείο έχει δουλέψει πάνω σ’ αυτό και μένει η τελική απόφαση την οποία θα πάρει, δηλαδή με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό; Κι αυτό περιμένουμε. Σαν υπηρεσία είμαστε έτοιμοι με το που θα εγκριθεί να ξεκινήσουμε. Θα ξεκινήσει πιλοτικά η Ήπειρος και εμείς σαν δεύτερη Περιφέρεια, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται και στη δική μας περιοχή. Να δώσουμε μια λύση για το μέλλον, για το 2021 που θα πρέπει οπωσδήποτε αυτό να έχει τελειώσει για να μπορούν να επιδοτούνται.Να συνεχιστεί η επιδότηση των κτηνοτρόφων μας.»
Σύμφωνα με τον κο Δελησταμάτη το τρίτο βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια είναι να καταγράψει τι φυλές έχει και όπου έχουν χαθεί να δημιουργήσει εκ νέου τέτοιες φυλές. «Έτσι, θα είμαστε ένα βήμα μπροστά, όταν χρειαστεί να γίνουν κάποιες αποζημιώσεις, αλλά και να αυξήσουμε και την παραγωγικότητα και σε κρέας και σε γάλα, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που γίνει κάτι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε» τόνισε ο κος Δελησταμάτης.

Ερωτηθείς για την ενασχόληση των νέων αν θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός τους, καθώς δεν μειώνεται μόνο το ζωικό κεφάλαιο, αλλά γηράσκει και η κτηνοτροφία, απάντησε «Μπορείς ένα νέο σήμερα να τον πείσεις ό,τι έκανε ο πατέρας του σαν κτηνοτρόφος να το κάνει κι εκείνος; Όχι! Οι συνθήκες της ζωής έχουν αλλάξει. Η τάση είναι ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα. Εκ των πραγμάτων όπως έγινε στην βοοτροφία που έχουμε πιο οργανωμένες μονάδες, μονάδες επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσει ο κτηνοτρόφος ότι έχει μια ποιότητα ζωής» για να προσθέσει: «Δεν το βλέπω δυστυχώς, είναι δύσκολο ο νέος να μείνει εκεί. Η γενιά των πατεράδων τους είναι προς το τέλος. Βλέπω δυστυχώς τη νέα γενιά πάρα πολύ σπάνια να ακολουθεί το επάγγελμα του πατέρα μ’ αυτή την μορφή. Αν ασχοληθεί, θα ασχοληθεί και είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός ο παραδοσιακός τρόπος πια δεν καλύπτει τη νέα γενιά, δεν μπορεί να την καλύψει. Θα πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο.Πρέπει να παλέψει και για το αν θα πληρωθεί την παραγωγή του και πόσο θα την πληρωθεί. Και όλα αυτά είτε θέλουμε, είτε όχι τα ζει ο μικρός που μεγαλώνει σε μια κτηνοτροφική οικογένεια, ζει όλους τους προβληματισμούς.» Και καταλήγει με την γνωστή σε όλους μας πια διαπίστωση ότι: «Ο κτηνοτρόφος έχει λίγη χαρά και περισσότερες πίκρες.»
Φώτο: Βασίλης Δελησταμάτης, κτηνίατρος- αιρετός στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος