Ξάνθη: Δύο βραβεία για το κρασί του Ανατολικού Αμπελώνα που ωριμάζει σε αμφορείς

Array

Καλλιεργούν εξαιρετικές ποικιλίες Λευκές ( Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο) και Ερυθρές (Μαυρούδι, Cabernet Sauvignon και Merlot). Οι αδερφοί Νικολαϊδη, ο Μάριος και ο Σάκης, στα Άβδηρα της Ξάνθης έχουν δημιουργήσει έναν Βιολογικό Πιστοποιημένο Αμπελώνα που αποσπά διεθνείς διακρίσεις και προβάλει την περιοχή με τον καλύτερο τρόπο.

Ξάνθη: Δύο βραβεία για το κρασί  του Ανατολικού Αμπελώνα που ωριμάζει σε  αμφορείςΣτον ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ VINEYARDS από το 2005 δημιουργούν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα μοναδικής ποιότητας. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας είναι ο βορειότερος παραθαλάσσιος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα Άβδηρα, έναν τόπο γνωστό από την αρχαϊκή εποχή. Σε απόστασή 2 περίπου χιλιομέτρων από το Θρακικό Πέλαγος, το αμμώδες έδαφος, οι συνεχείς δροσεροί βορειοανατολικοί άνεμοι και η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας με νύχτας 13-15 C και το μικροκλίμα της περιοχής των Αβδήρων συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας. Έτσι, η μια διάκριση φέρει την άλλη με τελευταία αυτή στο Παρίσι. Σε έναν διαγωνισμό, που απευθύνεται σε βιολογικά κρασιά που ζυμώνονται σε αμφορείς. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 686 ετικέτες από όλη την Ευρώπη. «Είναι πολύ εξειδικευμένος διαγωνισμός.» δηλώνει ο Σάκης Νικολαϊδης καμαρώνοντας κι εκείνος και ο αδερφός του για το χρυσό μετάλλιο (natural orange wine) και το χάλκινο μετάλλιο στο ερυθρό (μαυρούδι της Θράκης με Λημνιό), που κατάφεραν να κερδίσουν.

Ξάνθη: Δύο βραβεία για το κρασί  του Ανατολικού Αμπελώνα που ωριμάζει σε  αμφορείς«Το κρασί σε αμφορείς είναι μια καινούργια τάση που ακολουθούν οι οινοποιοί σε όλη την Ευρώπη» δηλώνει  ο κος Νικολαϊδης σημειώνοντας πως οι ίδιοι, κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία, αναφέρουν ότι είναι  μέθοδος των αρχαίων Ελλήνων, «πιστεύω να αναγνωριστεί ως τέτοια, χρειάζεται όμως στρατηγικός σχεδιασμός» σημειώνει με νόημα ο δραστήριος αμπελουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη εκείνο που επιδιώκουν οι ίδιοι είναι να παράγουν ποιοτικά κρασιά. «Να ξεφύγουμε από τα κοινά κρασιά που υπάρχουν στην αγορά. Είμαστε προσανατολισμένοι στην ποιότητα και έχουμε μια καινούργια τάση προς τους φυσικούς οίνους. Όσο γίνεται με τη λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση, οίνοι που ζυμώνονται κι ωριμάζουν μέσα σε αμφορείς. Είναι κάτι ξεχωριστό στην αγορά και κάτι μοναδικό στην Ελλάδα. Τα δικά μας κρασιά ζυμώνουν και ωριμάζουν εννέα μήνες μέσα σε αμφορέα.» εξηγεί μην κρύβοντας ότι απευθύνονται σε πολύ εξειδικευμένο κοινό. Περίπου στο 1 με 1,5% της Παγκόσμιας Αγοράς. «Είναι άνθρωποι που ξέρουν από κρασί, που μπορούν να το αναζητήσουν ένα τέτοιο κρασί  και να το πληρώσουν.» δηλώνει χαρακτηριστικά δείχνοντας πως ο δρόμος έχει ανοίξει. Ήδη το κρασί των Αβδήρων εξάγεται σε Ελβετία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία και τώρα βάζει πλώρη για τον Καναδά και την Αμερική.

Φώτο:αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος