Ξάνθη: Καταγραφή και προβολή 800 τοπικών προϊόντων από το Επιμελητήριο

Ο μέχρι πρότινος αχαρτογράφητος “πλούτος” της Ξάνθης καταγράφεται φέροντας στην επιφάνεια περισσότερα από 800 προϊόντα που παράγονται και παρασκευάζονται στον γειτονικό Νομό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, τον κ. Στέλιο Μωραϊτη «για πρώτη φορά καταγράφονται και  συγκεντρώνονται προϊόντα , πράγμα το οποίο έπρεπε να γίνει πολύ πιο μπροστά από τις υπηρεσίες του κράτους. Ο πλούτος αυτός θα προβληθεί στην έκθεση που θα διοργανωθεί στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Θα φροντίσουμε με σεμινάρια αργότερα να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για το πώς θα πιστοποιηθεί η παραγωγή τους, το πώς θα συσκευαστεί, πώς θα πιστοποιηθεί για να μπορεί να βγει στις αγορές έξω από την Ελλάδα.»

800 προϊόντα στο Νομό Ξάνθης

Ξάνθη: Καταγραφή και προβολή 800  τοπικών προϊόντων από το Επιμελητήριο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, τον κ. Στέλιο Μωραϊτη για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και καταγράφονται προϊόντα.

Η καταγραφή 800 προϊόντων  στο Νομό Ξάνθης, που  τώρα πωλούνται από χέρι σε χέρι, χωρίς να προβάλλονται και να αξιοποιούνται σωστά είναι μόνο η αρχή. Η καταγραφή τους δίνει προστιθέμενη αξία, που ίσως δημιουργήσει επιπλέον θέσεις εργασίας που είναι το ζητούμενο σήμερα. «Είμαστε πανέτοιμοι. Δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί στις υπηρεσίες τα στοιχεία ήταν σκόρπια. Αναγκαστήκαμε να μιλήσουμε με ομάδες παραγωγών. Να ενημερωθούμε, να δούμε τι μπορούμε να καταγράψουμε. Οκτώ μήνες διήρκεσε αυτή η προσπάθεια. Ήταν μια καθημερινή, συστηματική εργασία, που οδήγησε στην δημιουργία της πρώτης βάσης δεδομένων με τα προϊόντα της περιοχής. Αυτή η βάση θα εμπλουτίζεται με τις καινοτόμες ιδέες των παραγωγών μας.» δηλώνει ο κος Μωραϊτης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στην περιοχή παράγονται και παρασκευάζονται τα πάντα. «Δεν λείπει από το Νομό Ξάνθης τίποτα απολύτως. Θεωρώ πως και σε όλη την Περιφέρεια μας έχουμε πλούτο μεγάλο. Μέλια, γλυκά, μαρμελάδες, τυροκομικά, φρούτα, λαχανικά, κονσέρβες. Δεν λείπει απολύτως τίποτα.» δηλώνει χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας πως οι παραγωγοί, παρασκευαστές είναι ηλικίας από 22 ετών μέχρι και 70.

Σύμφωνα με τον κο Μωραϊτη επιβάλλεται να οργανωθούν όλοι σ’ αυτή τη βάση. « Μόνο τότε αυτός ο τιτάνιος πλούτος θα πάρει προστιθέμενη αξία, μόνο τότε θα γίνει το brand name για την περιοχή μας. Ώστε αν έρχεται κάποιος και σήμερα παίρνει μόνο καριόκα, θα μπορεί να παίρνει δεκάδες προϊόντα που θα έχουν την αξία και την φήμη της καριόκας. Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στην Ξάνθη και να φύγει από εδώ χωρίς να πάρει καριόκες, εμείς θέλουμε να το πετύχουμε αυτό σχεδόν με όλα τα προϊόντα μας» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μην κρύβοντας την αισιοδοξία του. Τα προϊόντα της Ξάνθης θα εκτίθενται σε ένα μεγάλο πωλητήριο του Επιμελητηρίου και θα προβάλλονται καθημερινά μόλις πιστοποιηθούν.

Έκθεση τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο των Γιορτών της παλιάς πόλης 
Η πρώτη επαφή και γνωριμία του κοινού με τον γευστικό αυτό πλούτο θα γίνει μέσα από την Έκθεση στο πλαίσιο των Γιορτών της παλιάς πόλης στις 3-4- και 5 Σεπτεμβρίου μπροστά από το γήπεδο του ΑΟΞ της Ξάνθης. «Στόχος μας είναι ο πλούτος αυτός να βρίσκει θέση στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στις ταβέρνες και σε όλα τα τουριστικά καταστήματα. Στόχος να πωλούνται και να σερβίρονται αυτά τα προϊόντα παντού και σε όλους.»
Φώτο: ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος