«Θέλουμε να καταγράψουμε τον τοπικό πλούτο, που είναι δυστυχώς αχαρτογράφητος» δηλώνει με αποφασιστικότητα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την προσπάθεια που ξεκινά η διοίκηση του Επιμελητηρίου, προσπάθεια καταγραφής των τοπικών προϊόντων.

«Υπάρχουν εκατοντάδες παραγωγοί στο Νομό μας που παράγουν πάνω από οκτακόσια πολύτιμα προϊόντα, τα οποία πωλούνται με πολύ απλοϊκό τρόπο, χέρι με χέρι, γειτονιά σε γειτονιά, από συγχωριανό σε συγχωριανό χάνοντας την πραγματική τους αξία.» εξηγεί ο κος Μωραϊτης σημειώνοντας πως αυτό που θα επιδιωχθεί αρχικά με την καταγραφή είναι να δοθεί «ταυτότητα» σε προϊόντα που ήδη υπάρχουν.

Ενημέρωση και πιστοποίηση το δεύτερο βήμα…
Την αρχική καταγραφή-χαρτογράφηση θα ακολουθήσει ενημέρωση των ίδιων των παραγωγών και εν συνεχεία προσπάθεια πιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων, όπου είναι εφικτό. «Θέλουμε τα προϊόντα που θα καταγραφούν να βρίσκονται παντού, στα super market, στα ξενοδοχεία, στις τοπικές επιχειρήσεις, στα εστιατόρια. Μόνο έτσι θα πάρουν προστιθέμενη αξία. Δεν μπορεί ο πλούτος αυτός να χάνεται, να υποβαθμίζεται γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους πλούτους που έχει ο τόπος μας και πρέπει να πάρει την προστιθέμενη αξία που δικαιούται. Αξία που θα επιστρέψει στον παραγωγό, στην οικογένειά του, στον τόπο.» δηλώνει ο κος Μωραϊτης.

Παράλληλα με την καταγραφή θα ξεκινήσει και η υλοποίηση σεμιναρίων με θέμα την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων. Στόχος, εκτός από ποιοτικά, γευστικά να είναι και προϊόντα με ονομασία προέλευσης. «Οι περισσότεροι είναι απλοί αγρότες. Παράγουν και κάποιοι από αυτούς παρασκευάζουν πολύτιμα προϊόντα, χωρίς να γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Σύντομα θα τους δοθεί η ευκαιρία να μάθουν πώς μπορεί να τυποποιηθεί, να πιστοποιηθεί αυτός ο πλούτος και να ενταχθεί μέσα στην αγορά, αλλά και να προβληθεί με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.»

Έκθεση τοπικού πλούτου στις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Έτσι, στις 28 Ιουνίου θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση ώστε να παρουσιαστούν όλα τα τοπικά προϊόντα. Και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης θα προβληθεί ό,τι μέχρι τότε θα έχει καταγραφεί με μια έκθεση «Τοπικού Πλούτου». Χιλιάδες επισκέπτες των Γιορτών της Παλιάς Πόλης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά περισσότερα από 600 τοπικά προϊόντα, «παντός τύπου», όπως σημειώνει με ενθουσιασμό η διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Φώτο: Στυλιανός Μωραϊτης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: