Ξάνθη: Οι μαθητές σώζουν τις παραδοσιακές ποικιλίες

“Ντομάτα ξερική”, “κίτρινη”, “τσερόκε μαύρη” , “ντομάτα κηπουρού”, “πιπεριά κόκκινη”, “ντομάτα-πιπεριά Καβάλας” ήταν λίγα μόνο από τα φυτά εκείνα που διένειμαν μαθητές και μαθήτριες, όλα τους  νεαρά παιδιά στους μεγαλύτερους της ηλικίας συμπολίτες τους που έχουν ξεχάσει πια…να κρατούν  σπόρους και να φυτεύουν τα δικά τους φυτά.

Ξάνθη: Οι μαθητές σώζουν τις παραδοσιακές ποικιλίες
Οι δύο δραστήριες καθηγήτριες του Τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ξάνθης, η Σοφία Σακελλάρη και η Έλενα Καρμπόνη και ο υπέροχος Νίκος Δομπάζης.

«Επιμένουμε στις παραδοσιακές ποικιλίες γιατί αυτές θα είναι το μέλλον, είναι το παρόν και ήταν κάποτε και το παρελθόν μας . Υπάρχει δηλαδή μια συνέχεια.» Η δράση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος: Περιβάλλον και γεωργία. Δύο δραστήριες καθηγήτριες του Τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ξάνθης, η Σοφία Σακελλάρη και η Έλενα Καρμπόνη αποφάσισαν να συνεργαστούν με το ΠΕΛΙΤΙ Κομοτηνής ελπίζοντας πως αυτή η συνεργασία θα έχει και συνέχεια…
«Φέτος συνεργαστήκαμε με την τοπική ομάδα του ΠΕΛΙΤΙ Κομοτηνής, πήραμε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, τα παιδιά έφτιαξαν κομπόστ στο σχολείο και φύτευσαν τους σπόρους και τα διένειμαν δωρεάν στους πολίτες της Ξάνθης» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Σακελάρη και σημείωσε πως εκείνο που άρεσε πολύ στα παιδιά ήταν το δημιουργικό κομμάτι της δράσης: «Έφτιαξαν τα ίδια το υπόστρωμα , το κομπόστ. Τους άρεσε πολύ που έβαλαν τους σπόρους και φύτρωσαν. Τους άρεσε πολύ που υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου.»

Ξάνθη: Οι μαθητές σώζουν τις παραδοσιακές ποικιλίεςΚοντά στα παιδιά και τους δασκάλους ο Νίκος Δομπάζης, η «ψυχή» του ΠΕΛΙΤΙ Κομοτηνής, ο ακούραστος δάσκαλος. «Πολλά χρόνια προσπαθούσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση και στην Ξάνθη, αν και τόσο κοντινή πόλη δεν το είχαμε καταφέρει και φέτος με την Σοφία ήμασταν πολύ τυχεροί που συνεργαστήκαμε. Καταφέραμε να κάνουμε μια αρχή και ελπίζουμε να υπάρχει και συνέχεια για να έχουμε και στην Ξάνθη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών» δήλωσε ο κος Δομπάζης.
Όσον αφορά στο στόχο αυτής της πρωτοβουλίας; «Τα παιδιά είναι ο στόχος μας» απαντά ο κος Δομπάζης και εξηγεί «Να μάθουν να  καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες , να τους δείξουμε πώς θα κρατάνε και σπόρο για να συνεχίσουμε αυτό που έκαναν οι παππούδες μας . Έφεραν τους σπόρους μέχρι σε μας, αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και να απλωθεί. Υπάρχει η βιοποικιλότητα έτσι. Και να μπορέσει ο κόσμος να ξαναφέρει στο τραπέζι του και στο πιάτο του τα αρώματα και τις γεύσεις, γιατί δυστυχώς η σύγχρονη γεωργία εστιάζεται στην μεγάλη παραγωγή και στην εμφάνιση και παίρνουμε πολύ όμορφα προϊόντα: ντομάτες, μελιτζάνες, πιπέρια, πολύ όμορφα εμφανισιακά κι όταν πάμε να τα φάμε δεν έχουν καμία γεύση και πρέπει να βάλουμε μπαχαρικά, αλάτι, τα οποία, όλα αυτά, κάνουν κακό στην υγεία μας, το θέμα είναι να έχουμε σωστή τροφή ,υγιεινή τροφή και όταν τρώμε, να έχει νοστιμιά, να το ευχαριστιόμαστε αυτό που τρώμε.»
Φώτο: Ο Νίκος Δομπάζης, η Σοφία Σακελάρη και οι μαθητές μοιράζουν τα φυτά τους ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος