από αριστερά Μάγδα Κοντογιάννη και Κώστας Μουζάκης

«Τακτοποιούνται οι άδειες για σταβλικές εγκαταστάσεις σε Πανεπιστήμια και Ιππικούς ομίλους, αλλά δεν τακτοποιούνται οι Κτηνοτρόφοι… στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και άλλες διατάξεις» (σ.σ. η διαβούλευση ήταν ανοικτή μέχρι τις 14/7/2020)». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ’Αγιος Γεώργιος’ Μάγδα Κοντογιάννη.
Η νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων, είναι απαραίτητη προκειμένου και τις επιδοτήσεις τους να λαμβάνουν, αλλά να μπορούν να αναπτύξουν δράσεις επιχειρηματικές κοντά στην μονάδα τους, αποβάλλοντας το φόβο και την αγωνία της αποξήλωσης.

Στην ερώτηση γιατί ένα τόσο σοβαρό και πάγιο αίτημα των Κτηνοτρόφων γιατί δεν τυγχάνει της ανάλογης ανταπόκρισης από εκάστοτε κυβερνώντες, η κ. Κοντογιάννη απάντησε λέγοντας πως φταίει πως ο κλάδος είναι κατακερματισμένος και όχι οργανωμένος με ενιαία διεκδικητική φωνή.

Η κ. Κοντογιάννη μίλησε και για το Σπίτι του Αγρότη, μια απαραίτητη δομή, η οποία θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε νομό και που προϋποθέτει υγιείς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
«Η δημιουργία ενός «ΣΠΙΤΙΟΥ του ΑΓΡΟΤΗ» σε κάθε Δήμο της υπαίθρου της Αττικής να έδινε μια διέξοδο στο σοβαρότατο πρόβλημα με Επιτροπή Διοίκησης στην οποία θα μετέχουν κατά πλειοψηφία αγρότες, από τους νόμιμα λειτουργούντες Αγροτικούς Συλλόγους. Στο ‘Σπίτι του αγρότη’ μπορεί να ενταχθούν εκστρατείες ενημέρωσης καταναλωτών, εκδηλώσεις στήριξης κοινωνικού προφίλ των αγροτών-κτηνοτρόφων, δράσεις υποστήριξης των γηγενών κτηνοτρόφων, υποστήριξη πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των γηγενών κτηνοτρόφων, λειτουργία ΚΕΠ και one stop shop για κτηνοτρόφους, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος κλπ καθ’ όσον οι αγρότες είναι οι εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος.
Επίσης το ‘ΣΠΙΤΙ του ΑΓΡΟΤΗ’ θα μπορούσε να υποστηρίξει δράσεις στα σχολεία για την διατροφή με ελληνικά προϊόντα, ενημέρωση μαθητών για την ζωή στην φύση, επισκέψεις σχολείων σε επισκέψιμα αγροκτήματα, διοργάνωση πολιτιστικών αγροτικών δράσεων κλπ, καθώς και υποστήριξη της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης των κτηνοτρόφων.

Η συνέντευξη της κ. Κοντογιάννη στην ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: