Στο πρόσωπο του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, η Ελληνική Λογοτεχνία έχει βρει τον «Άγιο και προστάτη της». Μετά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου του βιβλίου στην Κομοτηνή, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, «ΣΕΡΡΑ, Η Ψυχή του Πόντου», ο Ελληνισμός έχει αποκτήσει Άγιο, σε αυτό το μυστηριώδες πρόσωπο, του Γιάννη Καλπούζου, που αποπνέει αυτή την ήρεμη δύναμη, και γαλήνη που μόνο ένας Άγιος θα μπορούσε να έχει.

Στα τελευταία του βιβλία ο Γιάννης Καλπούζος, «Άγιοι και Δαίμονες», «Ουρανόπετρα», «Ό,τι αγαπώ, είναι δικό σου» και το πρόσφατο «ΣΕΡΡΑ, η ψυχή του Πόντου», διαπραγματεύεται τα δεινά του Ελληνισμού και …εμμέσως καλεί σε ένωση όλο τον Ελληνισμό! Διωγμοί, πόλεμοι, εμφύλιος, διχόνοια, όλα τα ευγενή χαρακτηριστικά της φυλής μας, τα οποία αν και πέρασαν χρόνια, αν και βγήκαν διδάγματα, το κυριότερο συρρικνώθηκε δραστικά ο Ελληνισμός, αριθμητικά, πνευματικά, φυσικά εδαφικά. Όντας μέσα σε έναν νέο πόλεμο οικονομικό αυτή τη φορά ίσως πιο ύπουλο, από τους άλλους, μια και ο εχθρός κρύβεται ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ Τα οποία θα συνεχίζονται με θύματα τον Ελληνισμό…!

«Τρόμαξε υπερβολικά ο Ελληνικός Λαός από την κρίση…Δεν θα έπρεπε να γίνει αυτό…Οι περήφανοι Λαοί με ιστορία δεν θρηνολογούν, αλλά ΔΡΟΥΝ…», τόνισε ο κ. Καλπούζος.

«Δεν μπορώ να εννοήσω ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ελλάδα που να αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου…ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ. Σημασία έχει η προσέγγιση του θέματος…Η Γενοκτονία πρέπει να διεθνοποιηθεί και όχι με κραυγές και θρηνολογίες, αλλά με δράσεις…Θα πρέπει εδώ οι Πόντιοι να μιμηθούν ίσως την τεχνική οργάνωσης των…Εβραίων…Θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι Φοιτητές…Θα πρέπει να διατυμπανισθεί πως η Γενοκτονία και ότι προηγήθηκε και επακολούθησε δεν ήταν στο πλαίσιο μιας εμπόλεμης κατάστασης, όπως διατείνεται η Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Καλπούζος.
2016-04-20 20.31.52Στο βιβλίο περιγράφονται απίστευτες καταστάσεις που θα δονήσουν Ποντιακές αλλά και όλες τις άλλες Ελληνικές ψυχές! Πως συμπεριφέρθηκαν (σ.σ. κάτι που επαναλαμβάνουν και σήμερα) «οι σύμμαχοι», στους ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν από την αδιάκοπη σφαγή και τον ανελέητο βιασμό σωμάτων και ψυχών. Τι πέρασαν και πως αυτό γράφθηκε στις ζωές τους και στην ψυχή τους αυτοί που έφυγαν προς Ρωσία, πως κατάφεραν να φτάσουν, να επιζήσουν και ευτυχώς δεν πέθαναν αρκετοί από τις κακουχίες, την πείνα, τις αδυσώπητες θερμοκρασίες και δοκιμασίες (σ.σ. μια και γι’ αυτό κάποιοι τους προώθησαν προς τα κει για να πεθάνουν, αλλά) και πως κυνηγήθηκαν από το Σταλινικό καθεστώς. Φυσικά από τα βιβλία του Γιάννη Καλπούζου δεν λείπει το φτερωτό φίλτρο του Έρωτα, καθώς όλα τα ιστορικά γεγονότα, υπαρκτά, περνούν μέσα από τη μυθοπλασία με φόντο έναν έρωτα ενός άντρα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες…Όπως επίσης δεν λείπει και το στοιχείο της αισιοδοξίας!

Τα περισσότερα στις 629 σελίδες του βιβλίου…
Είναι ένα βιβλίο με ακριβές ιστορικό υπόστρωμα, με επίπονη έρευνα, προσεκτική συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών, από ανθρώπους που τα έζησαν, με πάνω από 20 ώρες δουλειάς συγγραφής, όπως μόνο ένας Άγιος Της Ελληνικής Λογοτεχνίας θα μπορούσε να το κάνει, δηλαδή ο Γιάννης Καλπούζος!
Σε ότι αφορά την επιλογή του τίτλου από τον χορό Σέρρα, ο οποίος παραπέμπει στον πυρρίχειο χορό, αυτόν το χορό που χόρεψε ο Πύρριχος μετά τον θάνατο του Πάτροκλου (σ.σ. και που απεικονίζει με τις κινήσεις του σώματος τις φλόγες της φωτιάς, τη φλόγα της αγωνιστικής ψυχής των Ποντίων).
Για να κάνω την απαραίτητη σύνδεση του άρθρου με το πρώτο μέρος, στα βιβλία του ο Γιάννης Καλπούζος, ως ένας άλλος Ηρακλής προσπαθεί να δείξει και να μαζέψει την κόπρο του Αυγείου, που βρωμίζει και συρρικνώνει το Ελληνικό στοιχείο με κάθε τρόπο. Πόλεμο, διχόνοια, οικονομική κρίση, διαπλοκή,…

2016-04-20 20.23.02ΥΓ: Θα ήθελα εκ βάθους καρδιάς να ευχαριστήσω τον Γιάννη Καλπούζο για την τιμή που μου επεφύλαξε να συμπεριλάβει τον χαρακτηρισμό που του απέδωσα το 2014 στην προηγούμενη παρουσίαση του Βιβλίου του, «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», ως τον Άγιο της Ελληνικής Λογοτεχνίας, στο εσώφυλλο του βιβλίου «ΣΕΡΡΑ, η Ψυχή του Πόντου».
Αν μια δημοσιογράφος της Περιφέρειας με 20 χρονάκια βέβαια δουλειάς στην πλάτη, συγκινεί έναν τέτοιο Συγγραφέα και Άνθρωπο, σε τέτοιο σημείο που το συμπεριλαμβάνει στην στήλη με την κριτική γι’ αυτόν, μαζί με τους ειδήμονες, τι να πω είναι η μεγαλύτερη τιμή και ένα μεγάλο βραβείο για μένα!
Βασιλική Μαχαίρα Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: