Στον χάρτη των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών εντάχθηκε  με Προεδρικό Διάταγμα η Κοινότητα Κοσματίου του Δήμου Γρεβενών, ενώ συνεχίζεται η διεκδίκηση της αναγνώρισης για Κηπουρειό και Μικρολίβαδο.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ (59/Α΄) που δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου 2020, το Κοσμάτι χαρακτηρίζεται “μαρτυρικό χωριό” γιατί υπέστη «μεγάλες καταστροφές σε ανθρωπινές ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944″. Αυτό αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα (32/20 Π.Δ.) που υπεγράφη από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον νυν υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Ο  δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, ενόψει του ετήσιου Μνημόσυνου για το Ολοκαύτωμα που θα τελεστεί αυτή την Κυριακή, 12 Ιουλίου, χαιρετίζει την πρόσφατη θετική απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών να προσθέσει και την Κοινότητα Κοσματίου της δημοτικής ενότητας Θεοδώρου Ζιάκα του Δήμου Γρεβενών στον μακρύ κατάλογο εκείνων των περιοχών ανά την Ελληνική Επικράτεια που υπέστησαν τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας.

«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια ηθική και ιστορική δικαίωση για τον τόπο μας και τους κατοίκους του καθώς αναγνωρίζει τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν τα Γρεβενά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια απόφαση-σταθμό που δικαιώνει τις ψυχές των δεκάδων αθώων θυμάτων που βρήκαν ατιμωτικό θάνατο από τους Γερμανούς κατακτητές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, δυστυχώς, να απαλύνει ούτε στο ελάχιστο τον ανείπωτο πόνο που νοιώθουν οι απόγονοί τους». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών, η  διεκδίκηση των δυο ακόμα χωριών, Κηπουρειού και Μικρολίβαδου, του Δήμου Γρεβενών που έμειναν εκτός θα συνεχιστεί.

Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα λάβουν χώρα το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020 στο Κοσμάτι στις 09:45, στο Μικρολίβαδο στις 09:45 και στο Κηπουρειό στις 11:30. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της Covid-19, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, με περιορισμένο αριθμό ατόμων και την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Μοιράσου το άρθρο: