Καστοριά: Ανακοίνωση συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄/θμιας εκπαίδευσης

Έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης υπάρχει σε ορισμένα σχολεία της ΠΕ Καστοριάς, λόγω των τελευταίων υπηρεσιακών μεταβολών, τις αποσπάσεις δασκάλων στο εξωτερικό, τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο πολύ μικρός αριθμός πρόσληψης αναπληρωτών δασκάλων (ΠΕ 70) στο νομό Καστοριάς δεν αρκεί για να καλύψει, όχι μόνο τα δηλωθέντα αρχικά κενά του προγραμματισμού του ΠΥΣΠΕ Καστοριάς, αλλά ούτε και αυτά που προέκυψαν μετά τις τελευταίες αποσπάσεις δασκάλων στο εξωτερικό, τα οποία εκ του νόμου θα έπρεπε άμεσα να καλυφτούν. Η παραπάνω εκπαιδευτική πολιτική, αναφέρει ο σύλλογος,  μαζί με τους διαχειριστές της, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη μόνο τα αριθμητικά στοιχεία του myschool αγνοώντας τη σχολική πραγματικότητα, έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του έργου του δημόσιου σχολείου και των λειτουργιών του. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς καταδικάζει τις ενέργειες που οδηγούν στην υπολειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων-νηπιαγωγείων και ταυτόχρονα στην ενίσχυση των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων ανάλογων επιχειρήσεων, στη λειτουργική υποβάθμιση των σχολείων και στη σύμπτυξη τμημάτων. Ζητάει, για την ενίσχυση των δημοτικών σχολείων του νομού, την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών με την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων και τη δρομολόγηση διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών μετά από δέκα χρόνια μηδενικών διορισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.