Η εναρκτήρια σύσκεψη του έργου για την Διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδος-Αλβανίας – CB Railway» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg-IPA CBS Greece-Albania πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά. Η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδος-Αλβανίας θα υλοποιηθεί μέσω της νέας γραμμής Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής-Πόγραδετς. Η Καστοριά αποτελεί βασικό κόμβο του σχεδίου, αφού η διασύνδεση του σιδηροδρόμου με το αεροδρόμιο της θα δώσει στο έργο την αναγκαία δυναμική τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Οι μελέτες που ξεκινούν θα πραγματοποιηθούν από την Κοινοπραξία: ΕΡΓΟΣΕ, Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας Αλβανίας και τον ΟΣΕ. Το Πρόγραμμα που ξεκίνησε με την πρώτη συνάντηση της Καστοριάς θα μελετήσει τις ανάγκες για μεταφορές στην περιοχή, θα διερευνήσει τις ανάγκες για πρόσθετες υποδομές, θα αξιολογήσει τις λύσεις και θα προτείνει τις πλέον συμφέρουσες εναλλακτικές.

Στην εναρκτήρια ομιλία ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδος κ. Θάνος Βούρδας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την Ελλάδα, την Αλβανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και όλη την Νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Τόνισε ότι το έργο εντάσσεται 100% στον Ευρωπαϊκό σχεδιασμό, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Διευρωπαϊκού Δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα γραμμή Φλώρινα/ Καστοριά – Πόγραδετς θα αποτελεί κομμάτι του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη – Δυρράχιο – Τίρανα – Μαυροβούνιο – Σερβία που θα ενδυναμώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις τόσο στο πλαίσιο των μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων όσο και των συνδέσεων με την Κεντρική Ευρώπη.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: