Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει  στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στόχος είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή. Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά στην Γ΄ Γυμνασίου: Οι μαθητές θα ξεναγηθούν ανά ομάδες στο Εργαστήριο Συντήρησης και θα έρθουν σε επαφή με τα τεχνολογικά μέσα, τα υλικά και τον εξοπλισμό για τη συντήρηση. Θα τους ζητηθεί να παίξουν το ρόλο του συντηρητή και να σταματήσουν το χρόνο, δίνοντας ζωή σε σύγχρονα κεραμικά που έχουν υποστεί φθορές, ώστε να κατανοήσουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να συντηρηθούν σωστά. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Έκθεση του Μουσείου, εστιάζοντας στη συντήρηση των αντικειμένων, σε συνδυασμό με προβολή power point με τον τίτλο «Από την ανασκαφή στην Έκθεση του Μουσείου».Τέλος την Κυριακή 13 Οκτωβρίου από τις 11 μέχρι 2 το μεσημέρι Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Εργαστήριο Συντήρησης και προβολή σχετικού video και power point με τον τίτλο «Από την ανασκαφή στην Έκθεση του Μουσείου», στην Έκθεση του Μουσείου.

Συνεργαζόμενοι φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Βοΐου, η Ι.Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, και η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης, την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Μοιράσου το άρθρο: